de ipad (bloggen op de iPad)

Schrijven en bloggen met de iPad

2 min leestijd

de ipad (bloggen op de iPad)

Nieuwe technologie, daar heb je alleen wat aan als het je helpt in het gewone leven. De iPad kan bijvoorbeeld een leuk hebbeding zijn, maar het kan ook een ding zijn dat je leven op veel vlakken gemakkelijker gaat maken. Het is soms wel zoeken naar de juiste combinatie van applicaties. Lees bijvoorbeeld hoe je je iPad gebruikt voor preken of wat snelle tips van de iPad dominee.

In dit artikeltje mijn workaround voor het bloggen met de iPad:

Verzamelen

Ik heb een grote verzamelbak met allerlei bruikbare informatie. Alle informatie (via mail, web, Flipboard (gratis), Zite (gratis), RSS, twitter, etc) verzamel ik in Instapaper. Dat is in de basis een gratis webapplicatie. De Instapaper iPad applicatie is €3,99. Hiermee kan je bijvoorbeeld je opgeslagen artikelen ook offline lezen. Je kan voor deze stap bijvoorbeeld ook Pocket (gratis) voor gebruiken.

Rubriceren

Met een bepaalde regelmaat loop ik instapaper door. De artikelen en info die ik wil gebruiken voor blogs, studies, etc die stuur ik door naar Evernote. Evernote is een gratis web gebaseerd notitieblok. Hier komen mijn artikelen vanuit Instapaper in een standaard categorie (heb ik ‘web clips’ genoemd) terecht.

Onderzoek en schrijven

Schrijven van artikelen doe ik vaak in Evernote (als het eenvoudig is en niet nog veel extra informatie moet worden geraadpleegd). Bij wat meer ingewikkelde artikelen en thema’s gebruik ik erg graag Writing Kit (€3,99) , een mooie en complete applicatie. Eenvoudig kan je in de applicatie definities zoeken, internetten, tekst uit andere artikelen knippen, etc.

Publiceren

Als laatste stap wordt gepubliceerd. Aangezien ik WordPress gebruik gebruik ik hier ook de standaard WordPress applicatie (gratis) voor. Er is wel een ding lastig: media toevoegen gaat gewoon lastiger op de iPad. En ook het eenvoudig toevoegen van extra links is wat lastiger.

In de praktijk gaat het publiceren (1) concept publiceren via iPad en (2) afwerken en publiceren via de desktop. Ook allerlei extra velden zoals samenvatting en uitgelichte afbeelding zijn niet eenvoudig via de applicatie in te voegen.

Reageer

Heb jij tips voor een nog handiger workaround?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Wijmenga
Frank Wijmenga
12 jaren geleden

Aardig artikel … kan ik wat mee. Maar ook een uitdaging om op zoek te gaan naar alternatieven overigens.

eeuwigheid
eeuwigheid
12 jaren geleden

Ik kan bijna niet geloven dat je dat allemaal via de iPad doet. Lijkt me erg veel gedoe in vergelijking met een Macbook?

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  eeuwigheid
12 jaren geleden

Tja, maar die heb ik niet altijd en overal bij me. Dat is trouwens wel bijna zo met de iPad. Dat gemak geeft de doorslag. Evernote en Instapaper zijn verder platform onafhankelijk. Dus het kan gewoon overal doorgaan :)