veroordelende vinger
2 min leestijd

veroordelende vinger

Heb jij er ook last van? Ik zo af en toe. En lastig om vervolgens van mensen die je kent de berichten toch maar te verwijderen. Gewoon, omdat ze vol oordeel zitten. Het gebeurt me te vaak op Facebook dat mensen uit de ene of andere hoek iets op hun lever hebben en dat zo nodig moeten delen. Of het nu het teken van het beest in het een of ander is, de tekenen van de tijd, de waarschuwing tegen zus of zo. 

Hoe komt het dat mensen soms zo gemakkelijk oordelen over een ander zijn cultuur, geloofsbeleving… Prima om anders te denken, prima om een ander geweten te hebben. Maar waarom oordelen? Weet je, ik denk dat het vaak (wellicht onbewuste) hoogmoed is. 

Al het andere is fout

Wees eerlijk: waarom zou jij precies dat van God hebben begrepen van wie Hij is? Waarom zou er niet een hele wereld zijn die God op een andere manier kent en beleeft. Dat het anders is wil nog niet zeggen dat het fout is. 

Ja, ik ben opgegroeid in zo’n kerk waar je één ding leert. Het is lekker veilig en lekker makkelijk: pas op voor alles wat anders klinkt, er anders uitziet en anders doet. Zo hoef je niet na te denken. Afwijzen is toch veel veiliger. 

Zo zal nu door de kerk de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden aan alle vorsten en heersers in de hemelsferen… Efeze 3 vers 10

Verwondering en nieuwsgierig

Stop nu eens met oordelen over mensen die hun geloof anders beleven. Open je voor de veelkleurigheid van Gods gezin. En als je al een mooi woord wil gebruiken bij al die verschillen, gebruik dan het woord verwondering. Leer om nieuwsgierig te zijn naar wat anderen van dezelfde God hebben ontdekt.

2 reacties

  1. Ruben Hadders op 12-06-2012 om 13:26

    Ik vind dat er nogal een verschil is tussen (be)oordelen en veroordelen. Het eerste zou ik zelfs aanmoedigen: denk eens over de dingen na en vorm je eigen mening (=oordeel); leer dingen op waarde te schatten (=oordeel). Je mag ook best vinden dat anderen mensen het fout zien of doen, daar lijkt mij op zich weinig mis mee. Integendeel, het hele proces van beoordeling speelt juist een belangrijke rol bij de jonge generaties – en gelukkig maar!

    Maar geef je ruimte aan die ander om anders te zijn, anders te denken en anders te doen? Ik denk dat dit laatste vooral het probleem is: we laten elkaar niet vrij. Ik heb over verschillende zaken een behoorlijk sterke mening en er zijn genoeg zaken die ik afwijs. In principe doe jij dat ook in dit artikeltje: je wijst een bepaalde houding af. Dat is ook een oordeel. Niets mis mee.

    Elkaar vrij laten, ik denk dat dat heel belangrijk is. Zeker in de kerk. Voor mij is dat het verhaal van Romeinen 14. ‘Hebt u geloof, heb dat voor uzelf bij God’ (even uit mijn hoofd). Kerkleiders hebben er helaas een handje van om gelovigen naar hun beeld en hun gelijkenis te vormen – al dan niet door uitoefening van macht en manipulatie.Mijn twee centen…  2. Martien van den Helder op 12-06-2012 om 13:26

    Woorden  uit mijn hart gegrepen. In onze gemeente in Tiel hebben we onze visie als volgt samengevat: “Samen Gods veelkleurigheid ontdekken, beleven en doorgeven.” Allemaal hebben we een unieke relatie met God en mogen we iets van Hem ontdekken. Alleen samen met alle heiligen zijn we in staat om de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte te kunnen begrijpen van de liefde van God (Efeziërs 3:18). We hebben elkaar juist nodig. Ik leer in ieder geval veel van mijn broers en zussen.