veroordelende vinger

Gewoon even geen oordeel

2 min leestijd

veroordelende vinger

Heb jij er ook last van? Ik zo af en toe. En lastig om vervolgens van mensen die je kent de berichten toch maar te verwijderen. Gewoon, omdat ze vol oordeel zitten. Het gebeurt me te vaak op Facebook dat mensen uit de ene of andere hoek iets op hun lever hebben en dat zo nodig moeten delen. Of het nu het teken van het beest in het een of ander is, de tekenen van de tijd, de waarschuwing tegen zus of zo. 

Hoe komt het dat mensen soms zo gemakkelijk oordelen over een ander zijn cultuur, geloofsbeleving… Prima om anders te denken, prima om een ander geweten te hebben. Maar waarom oordelen? Weet je, ik denk dat het vaak (wellicht onbewuste) hoogmoed is. 

Al het andere is fout

Wees eerlijk: waarom zou jij precies dat van God hebben begrepen van wie Hij is? Waarom zou er niet een hele wereld zijn die God op een andere manier kent en beleeft. Dat het anders is wil nog niet zeggen dat het fout is. 

Ja, ik ben opgegroeid in zo’n kerk waar je één ding leert. Het is lekker veilig en lekker makkelijk: pas op voor alles wat anders klinkt, er anders uitziet en anders doet. Zo hoef je niet na te denken. Afwijzen is toch veel veiliger. 

Zo zal nu door de kerk de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden aan alle vorsten en heersers in de hemelsferen… Efeze 3 vers 10

Verwondering en nieuwsgierig

Stop nu eens met oordelen over mensen die hun geloof anders beleven. Open je voor de veelkleurigheid van Gods gezin. En als je al een mooi woord wil gebruiken bij al die verschillen, gebruik dan het woord verwondering. Leer om nieuwsgierig te zijn naar wat anderen van dezelfde God hebben ontdekt.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruben Hadders
Ruben Hadders
11 jaren geleden

Ik vind dat er nogal een verschil is tussen (be)oordelen en veroordelen. Het eerste zou ik zelfs aanmoedigen: denk eens over de dingen na en vorm je eigen mening (=oordeel); leer dingen op waarde te schatten (=oordeel). Je mag ook best vinden dat anderen mensen het fout zien of doen, daar lijkt mij op zich weinig mis mee. Integendeel, het hele proces van beoordeling speelt juist een belangrijke rol bij de jonge generaties – en… Lees verder »

Martien van den Helder
Martien van den Helder
11 jaren geleden

Woorden  uit mijn hart gegrepen. In onze gemeente in Tiel hebben we onze visie als volgt samengevat: “Samen Gods veelkleurigheid ontdekken, beleven en doorgeven.” Allemaal hebben we een unieke relatie met God en mogen we iets van Hem ontdekken. Alleen samen met alle heiligen zijn we in staat om de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte te kunnen begrijpen van de liefde van God (Efeziërs 3:18). We hebben elkaar juist nodig. Ik… Lees verder »