Openingsact EOJD

Wat is het toch te gek dat wij hier samen zijn

3 min leestijd
[ba-youtubeflex videoid=”CU8ts_bJhec”]

Ben je op de EO Jongerendag 2012 geweest? Of meegekeken op Internet of TV? Het is toch een bijzonder fenomeen. Met een grandioze kwaliteit in het programma en de hele uitwerking. Met een openingsact om het warm en koud tegelijk van te krijgen. Aan de andere kant blijven me de reacties bij van de “niet-gelovige” gasten die meekeken op de EO Jongerendag. Ze waren, anders dan ik me van eerdere jaren kon herinneren, best negatief. Of lag dat aan mij?

Jongeren zijn orthodoxer

Wie krijgt er nu zoveel jongeren bij elkaar? En wat zou ze binden? De Volkskrant citeert een interessante trend, gebaseerd op onderzoek van kennisinstituut Forum:

“Nederland ontkerkelijkt snel, maar het evangelicalisme – met de nadruk op de persoonlijke band met God – rukt op, vooral onder jongeren. Tegen de verwachting in neemt het aantal orthodoxe christenen niet af, maar stabiliseert. Jongeren zijn bovendien orthodoxer dan hun ouders. Dat concludeerde kennisinstituut Forum vorig jaar in een onderzoeksrapport over jongeren en geloof in Nederland.” (Bron Volkskrant.nl)

Ik ben hoopvol

Eerlijk gezegd stemt me deze trend wel hoopvol. Mijn ervaring is dat voor jongeren geloof méér is dan een gadget. Het is veel meer een stuk van hun unieke identiteit. De neiging van de generatie van hun ouders (afkeren van de kerk / alleen geloven) zie je hier heel anders. Er is behoefte aan een ondersteunende groep, een groep met zelfde interesses. Je kan niet alleen staan. Volgens mij is dát de grote bijdrage van een evenement als de EO Jongerendag.

Zowel protestantschristelijke jongeren als katholieke jongeren blijken het moeizaam te vinden om ‘alleen’ te geloven en zijn daarom op zoek naar aansluiting bij een groep. Ons onderzoek heeft plaatsgevonden bij groepen religieuze jongeren die elkaar in het geloof hebben gevonden. Hun ‘eigen’ groep is een grote bron van steun. (Bron Jongeren en hun geloof (PDF))

Breed jeugdwerk

In onze eigen kerk merk ik dat jongeren erg behoefte hebben aan dat grotere. Ze willen niet alleen zijn, maar onderdeel van iets dat meer is. Het zou pleiten voor een interkerkelijke aanpak van jongerenwerk in de stad met meer bredere activiteiten.

Nog een laatste interessante conclusie uit het rapport “Jongeren en geloof” (2011) is de volgende:

Ook blijkt uit het onderzoek dat jongeren instituties, traditie en deskundigheid van volwassenen waarderen en respecteren. Religieuze organisaties en leiders kunnen hieruit afleiden dat jongeren – ondanks dat er andere bronnen van steun en informatie zijn, zoals jongerengroepen en internet – graag een beroep doen op de oudere generatie en hen zien als een belangrijk onderdeel van de geloofsgemeenschap. (Bron Jongeren en hun geloof (PDF))

PS: lees ook het artikel “Waarom jongeren de kerk verlaten.

Reageer

Ik zou allereerst moeten vragen wat je vond van de EO Jongerendag. Wat heb jij als jongeren, of wat hebben jongeren uit jouw kerk / omgeving nodig? Is er meer nodig als een Jongerendag per jaar? Wellicht op kleinere schaal?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nina
nina
11 jaren geleden

Ik vind een dag als de jongerendag waardevol, omdat je daarmee zoveel breder kijkt dan je eigen kerk, jeugdclub, etc. Maar nee, het is niet ‘genoeg’, ik heb zeker meer nodig dan één Jongerendag per jaar. Ik zit bij een christelijke studentenvereniging, Ichthus Nijmegen, en dat is ontzettend opbouwend voor mijn geloof. Het contact met andere christelijke studenten, samen nadenken over wat ons geloof in de praktijk betekent, ontdekken dat jouw kerkelijke achtergrond één van… Lees verder »