eindtijd frank ouweneel

Einde aan de eindtijd?

3 min leestijd

Groot vuur

Het is een heel gedoe, die rel rond Frank Ouweneel en zijn eindtijd studies. Goedgelovig.nl en het Nederlands Dagblad pakken stevig uit. De kritiek komt erop neer dat Frank Ouweneel niet controleerbare gegevens gebruikt om aan te tonen dat bepaalde profetieën letterlijk zijn uitgekomen en daarmee wordt onderstreept dat de komst van onze Heer erg dichtbij is. Als de gegevens controleerbaar zijn, dan blijken ze niet te kloppen.

Gegevens kloppend maken

Je zou de conclusie kunnen trekken dat gegevens kloppend zijn gemaakt om beweringen van het uitkomen van Bijbelse profetie te kunnen neerleggen. Spectaculaire gegevens lijken zo duidelijk, de overeenkomsten te groot om weg te zetten als toevallig. Maar het lijkt dus te mooi om waar te zijn. Onderzoek naar de feiten geven in ieder geval grote twijfel aan de waarheid van de gegevens. Wat steekt is dat broeder Ouweneel niet inhoudelijk reageert op de eerlijke vragen die worden gesteld bij zijn onderwijs.

Geen vrijheid gevoeld

Het onderwijs van Frank Ouweneel leerde ik pas een paar jaar geleden kennen. Dat kwam omdat hij zijn studies kwam houden in de gemeente waar ik kwam preken. Iedereen onder de indruk en enthousiast. Maar is dat genoeg? Ik heb nooit de vrijheid gevoeld om hierin te duiken, laat staan over te preken.

Pas op met kritische noten

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het plaatsen van een kritische noot door een deel van de enthousiastelingen zou worden betitteld als ongeloof of ketterij. Ik vermoed dat meer mensen hier last van hebben. Deze kracht om niet veroordeeld te worden of weg te worden gezet als ongelovig (is dat het tegenovergestelde van goedgelovig?) zorgt ervoor dat iets dergelijks jaren kan doorgaan. Ervan uitgaande dat de online community krachtig genoeg is om ook het rapport op goedgelovig.nl op waarde te controleren (anders krijg je net zo’n goedgelovige massa, maar dan aan de andere kant).

Wees nu transparant

Het is een basale les in de huidige staat van communicatie in een sociaal media landschap (of je nu Internet gebruikt of niet): wees transparant. Heb je fouten gemaakt, wellicht de boel wat aangedikt, wees er eerlijk over. Mooi gezegd: bekeer je ervan. Maar wees eerlijk. Het is te gemakkelijk om alles maar weg te zetten als aanval van Satan of iets dergelijks. Op deze manier is is de noodzakelijke toets onmogelijk en een gezonde correctie blijft uit.

Pastorale nazorg

Ik moet nog maar eens nadenken over de pastorale zorg voor de mensen die hun profeet zijn kwijtgeraakt. Hoe moet je ermee omgaan? Wat is er dan? Je kan doorschieten naar angst voor het onderwerp “eindtijd” en dergelijke. Of je schiet in de hoek van “jij bent een ketter” en daarmee alle kritiek naast je neerleggen, en vasthouden aan alles zoals het er staat.

Wees er klaar voor

Dat de eindtijd een beladen onderwerp is zal niemand verbazen. Een spectaculaire boodschap met allerlei getallen goochelarij is dan wellicht tot verbazing van het publiek, niemand is daarbij gebaat. De boodschap van het Nieuwe Testament gaat over het Koninkrijk, het koningschap van Jezus, de vernieuwing van de schepping, de hoop voor de wereld. Dat is een boodschap die blijft staan. Graag eerlijk, reëel, nuchter.

Bronnen:

De waarheid achter eindtijdstudie 2011 (pdf)
Goedgelovig.nl
Nederlands Dagblad

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
11 jaren geleden

Een mooie reactie in het Nederlands Dagblad: “Ouweneel is ook slachtoffer” http://www.nd.nl/artikelen/2012/juli/13/frank-ouweneel-is-ook-slachtoffer

Jarno Dam Wichers
Jarno Dam Wichers
11 jaren geleden

Zojuist ook op CIP deze opmerking geplaatst, maar zag dat hier meer mensen reageren, daarom ook maar hier: Ja laten we lekker doorgaan met alles op onszelf toe te passen! Ik weet niet of het is opgevallen maar het nieuwe testament is maar een klein gedeelte v.d. Bijbel… Er is ook een gedeelte wat veel groter is, dat noemen we het oude testament. En achteraan het nieuwe testament staat het boek Openbaring… Je wil een… Lees verder »

Ang
Ang
11 jaren geleden

Je kunt er eindeloos over discusseren. Eén ding is zeker; Jezus komt als een dief in de nacht, dat heet onverwacht. Tijd om er voor te zorgen dat je de zaken met God op orde krijgt.

Alex van Nes
Alex van Nes
11 jaren geleden

Spurgeon zei toen iemand hem vroeg: “Kunt u de zeven bazuinen uit Openbaringen verklaren?”, “Nee”, maar ik kan er wel eentje in uw oor blazen om u zo te waarschuwen het komend oordeel te ontlopen!”
In plaats van ons lekker bezig te houden met alle details (die helemaal niemand helemaal kan begrijpen), zouden we ons beter richten op die mensen die straks vreselijk verloren gaan. Tijd voor evangelisatie dus, ook zonder alle antwoorden.

Ruben Hadders
Ruben Hadders
11 jaren geleden

Helemaal waar. Het doet eigenlijk alleen maar schade. Hoevelen zijn er niet die geen of nauwelijks interesse meer hebben in de eindtijd, door dit soort praktijken. Die missen het zicht op de toekomst vanuit Gods Woord. En hoevelen zijn er niet door misleid worden door allerlei speculatie? Die missen eveneens zicht op de toekomst vanuit Gods Woord. Het is een soort win-win situatie voor de tegenstander. Met dit verschil dat + en + altijd –… Lees verder »