Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Eindtijd... hoop voor de wereld

12 juli 2012

Duiven op een dakje

Wat is de hoop van een christen? Is dat de hemel? Een vraag waar ik in het verleden niet eens bij stilstond, het was namelijk een gegeven dat vast stond. Het is me opgevallen dat het in de Bijbel helemaal niet zo vaak over de hemel gaat. Ja, wel over het Koninkrijk van de hemel, maar dat is een Joodse manier van spreken over het Koninkrijk van God.

Wereld als Gods perspectief

Een ander perspectief is het uitsluitende persoonlijke perspectief dat ik denk ik vanuit de reformatorische traditie erg heb meegekregen. Terwijl ik het persoonlijke perspectief steeds minder zie en vooral Gods blik op de hele schepping, de hele wereld terugvind. God maakt alle dingen niet, Hij schept een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. God had de wereld zo lief… (Joh 3:16-17) Steeds het grote perspectief. Naast dat Hij mij persoonlijk liefheeft heeft Hij deze wereld lief. Zo lief dat het Hem alles mocht kosten (Rom 8:32).

Wat is de hoop die een christen heeft?

Waar gaat het eigenlijk om als we het hebben over de eindtijd? Het is een lastig begrip. En de discussie rondom het onderwijs van Frank Ouweneel maakt het wellicht alleen maar lastiger. Is het de drang om alles in een systeem te stoppen, tijdlijnen te maken, schema’s uit te werken, wwaarrmee we zicht proberen te krijgen op wat er is gebeurd en wat er gaat komen. Het boek Openbaring is populair bij jonge christenen, maar wie heeft wel eens een gezonde uitleg gehoord? Bij gezonde uitleg hoort het begrijpen van het meer dan Joodse karakter van dit boek, de uitleg van de oude profeten als Daniël, Ezechiël en Zacharia erbij. Wat is er al gebeurd en wat moet er nog komen? Daar moet je niet mee freaken. Nuchter!

Gods antwoord op ons probleem

Uiteindelijk is het verhaal van de Bijbel dat God een antwoord geeft op de in zonde gevangen wereld. Daarom sluit de Allerhoogste vriendschap met Abraham. Om zo de wereld te redden. Het nageslacht van Abraham zou een redding voor de wereld zijn. Maar de redder moest zelf gered worden. Daarom stuurde God zijn zoon Jezus. Omdat Hij koste wat het kost zijn plan zou laten slagen.

Laten we van meet af aan dit duidelijk zeggen: in het Nieuwe Testament is ‘het evangelie’ het goede nieuws dat God (als schepper van de wereld) eindelijk koning wordt, en dat Jezus, die door God uit de dood is opgewekt, de ware Heer van de wereld is. ~ N.T. Wright

Hij was succesvol. Dat zal uiteindelijk iedereen wel doorkrijgen. Wat is de oproep? Erken dat Jezus Heer is. Erken dat God door Jezus de wereld met zich heeft verzoend. Dat Hij zich ook met jou verzoent.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Eindtijd… hoop voor de wereld

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0