Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

's Nachts teveel licht leidt tot depressie

25 juli 2012

's Nachts teveel licht leidt tot depressie

Sinds we meer en meer digitaal lezen, lezen van een scherm dat licht geeft, en dat is niet helemaal zonder bij-effect. Zo zou teveel licht van TV, computer, iPad, smartphone kunnen leiden tot depressiviteit. Althans, dat is wat onderzoek laat zien.

Teveel licht leidt tot depressie

Onderzoekers van Ohio State Universury Medical Center hebben hamsters onderzocht (bron). In de avonden en nacht waren zij alleen in gedimd licht. Het effect binnen een paar weken was al duidelijk: ze waren minder actief dan de groep die zich in een gewoon opgelichte ruimte bevond, ze waren minder geïnteresseerd in suiker water (wat wel vrij normaal is voor hamsters), meer tekenen van ontspanning als ze in water werden gezet, en er waren veranderingen in het brein die hetzelfde lijken op vermindering in het brein van depressieve mensen.

Oftewel: teveel licht leidt tot depressie, minder licht zou depressie verminderen.

Zijn we nog onaangepast?

Het zou helemaal niet gek zijn om meer bewust een gezond dag-nacht ritme te handhaven. Minimaal 8 uur volledige duisternis, ‘s avonds de verlichting meer gedimd en veel minder de schermen aan voor het slapengaan. Ik denk dat we nog niet helemaal zijn aangepast aan de enorme hoeveelheid licht die we produceren.

Kan je moeilijk inslapen, ben je somber? Probeer jezelf eens op een licht-dieet te zetten. Lampjes zacht, schermen uit. Zodat je heerlijk kan slapen.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
2 Comments
  1. ANONYMOUS

    Als ze dit weten, waarom is die hinderlijke straatverlichting voor alle bewoners in Nederland nog aan? Ik kan me best voorstellen dat men bang is in het donker, maar tegenwoordig zie je ‘s nachts nog meer dan overdag. Mensen kunnen potdomme niet eens slapen. Er grijpt toch niemand in als er iets mis is. Dan doet men net alsof men dom is.

‘s Nachts teveel licht leidt tot d…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
2