's Nachts teveel licht leidt tot depressie

‘s Nachts teveel licht leidt tot depressie

1 min leestijd

's Nachts teveel licht leidt tot depressie

Sinds we meer en meer digitaal lezen, lezen van een scherm dat licht geeft, en dat is niet helemaal zonder bij-effect. Zo zou teveel licht van TV, computer, iPad, smartphone kunnen leiden tot depressiviteit. Althans, dat is wat onderzoek laat zien.

Teveel licht leidt tot depressie

Onderzoekers van Ohio State Universury Medical Center hebben hamsters onderzocht (bron). In de avonden en nacht waren zij alleen in gedimd licht. Het effect binnen een paar weken was al duidelijk: ze waren minder actief dan de groep die zich in een gewoon opgelichte ruimte bevond, ze waren minder geïnteresseerd in suiker water (wat wel vrij normaal is voor hamsters), meer tekenen van ontspanning als ze in water werden gezet, en er waren veranderingen in het brein die hetzelfde lijken op vermindering in het brein van depressieve mensen.

Oftewel: teveel licht leidt tot depressie, minder licht zou depressie verminderen.

Zijn we nog onaangepast?

Het zou helemaal niet gek zijn om meer bewust een gezond dag-nacht ritme te handhaven. Minimaal 8 uur volledige duisternis, ‘s avonds de verlichting meer gedimd en veel minder de schermen aan voor het slapengaan. Ik denk dat we nog niet helemaal zijn aangepast aan de enorme hoeveelheid licht die we produceren.

Kan je moeilijk inslapen, ben je somber? Probeer jezelf eens op een licht-dieet te zetten. Lampjes zacht, schermen uit. Zodat je heerlijk kan slapen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ANONYMOUS
ANONYMOUS
8 jaren geleden

Als ze dit weten, waarom is die hinderlijke straatverlichting voor alle bewoners in Nederland nog aan? Ik kan me best voorstellen dat men bang is in het donker, maar tegenwoordig zie je ‘s nachts nog meer dan overdag. Mensen kunnen potdomme niet eens slapen. Er grijpt toch niemand in als er iets mis is. Dan doet men net alsof men dom is.

Pieter Dekker
Pieter Dekker
11 jaren geleden

Misschien helpt dit? Bij mij wel in ieder geval…. http://stereopsis.com/flux/