biddende man

Zonder gebed kan God niets

1 min leestijd

Zonder gebed kan God niets doen

Als er iets hoort bij het christelijk geloof is het bidden. Maar het is echt wat meer dan een religieuze handeling. God maakt zich namelijk afhankelijk van mensen. Ik zal het uitleggen:

Abraham is een jokkebrok

In Genesis 20 staat het verhaal van Abraham die niet helemaal eerlijk is over zijn vrouw Sara. Dat is een van de redenen waarom Sara in het harem van een heidense koning komt. Niet handig, want God verschijnt zelf in een droom bij de koning met een mededeling: dit wordt je dood. Er is één oplossing: de profeet Abraham moet voor je bidden.

Waarom lost God het niet op?

Stel eens eerlijke vragen bij een gedeelte als dit. Want waarom zou God niet zelf de boel oplossen? Hij is toch in gesprek met deze koning? Toch moet de profeet bidden. Blijkbaar maakt God zich afhankelijk van gebeden van zijn vrienden.

Jakobus 5:16 “Het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet.”

Hetzelfde zie je bijvoorbeeld bij de bekering van Saulus. Een van de leerlingen (Ananias) moet bidden zodat de blindheid wordt weggenomen (Handelingen 9).

Bidden, ondanks…

Het aparte in het verhaal van Abraham is dat hij moet bidden voor het harem van de koning die gestraft waren met onvruchtbaarheid, terwijl hijzelf best daarin geholpen had mogen worden.

Bidders gezocht

God maakt zijn handelen vaak afhankelijk van de gebeden van zijn kinderen. Wat gebeurt er als Gods kinderen gaan bidden? En blijven bidden? Onafhankelijk van de eigen situatie?

Bij alles waar je niet voor bidt laat je de zegen en kracht van God liggen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Overduin
Peter Overduin
11 jaren geleden

Het is maar wat je onder bidden verstaat. Er is namelijk een verschil tussen bidden en bidden. Bidden TOT Gods troon of God iemand wil zegenen is nonsens. Natuurlijk wil God dat. Zegenend bidden VANAF de troon, door te beseffen wie je bent (één met Jezus en dus een rechtvaardige!), en zo mensen Gods zegen toebidden, is een heel ander verhaal. Dat is de manier waarop wij mogen bidden en waardoor onze gebeden krachtig zijn.… Lees verder »

Barry von Oerthel
Barry von Oerthel
11 jaren geleden

Dat bidden een centrale plaats behoort in te nemen in ons leven, onderschrijf ik volkomen. De stelling dat God niets kan als wij niet bidden lijkt mij onjuist. God is en maakt zich niet afhankelijk van ons gebed, integendeel, Hij wil ons door het gebed betrekken bij Zijn Heilsplan en alles wat daar bij hoort. We moeten onze “belangrijkheid” niet overschatten en Gods almacht niet “ondertschatten”!
vr.gr.Barry von Oerthel

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Barry von Oerthel
11 jaren geleden

Ik bedoel zeker niet dat we Gods almacht moeten onderschatten. Echter, “U ontvangt niet omdat u niet bidt”… Gebed is aan die kant erg onderschat. De kracht van de mens niet onderschat, maar dat wat God bij de mensen in handen heeft gegeven wel. Daarmee blijft staan: wat zou er gebeuren als al Gods kinderen gaan bidden. En ook bidden voor de mensen om hen heen, bidden voor hun vijanden, bidden voor hun buren…