Dit houdt voorgangers af van hun missie

Dit houdt voorgangers af van hun missie

2 min leestijd

Dit houdt voorgangers af van hun missie

In de vroege kerk was er een enorme groei. Maar er sloop direct een risico binnen voor afleiding van waar het echt om gaat: een conflict in de gemeente over hulp en zorg in de gemeente. De apostelen wisten wat hun primaire taak was: de verkondiging van het woord, niet het financieel beheer. Daarom werden 7 diakenen uitgekozen om daar zorg voor te dragen. Lees Handelingen 6.

Probleem van afleiding

LifeWay Research heeft meer dan 1000 voorgangers geïnterviewd over dit onderwerp. Er kwamen twee grote thema’s uit het onderzoek:

  • 79% zegt dat kritiek hun afhoudt van hun bediening. 40% zegt zelfs dat ze zich heel erg in deze stelling kunnen vinden. Voorgangers van grotere kerken hebben er gemiddeld meer last van.
  • 48% zegt dat conflict in de staf en/of bedieningsleiders een belangrijke afleidende factor is.
  • 8 van de 10 voorgangers worstelen zo met kritiek dat het hun van hun bediening afhoudt.

Hoe moet je hiermee omgaan?

Nagenoeg iedere voorganger had wel het ene of het andere punt genoemd. Maar hoe moet je hier mee omgaan? Thom Rainer, die het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft een paar suggesties:

  • Je kan de mensen in je kerk bewust maken welke uitdagingen een voorganger heeft. Misschien dat er dan wat minder snel kritiek wordt geuit en meer een bemoediging wordt geuit.
  • Je kan voorgangers bemoedigen. Ook op papier. Zodat als het erop aankomt ze zich dit kunnen herinneren.
  • Je kan voor voorgangers bidden.
  • Laat regelmatig een positief geluid laten horen over je voorganger tegenover de mensen die kritiek uiten. Voorgangers zijn niet perfect en ze zullen altijd kritiek krijgen. Maar de verhouding moet wel zo gezond blijven dat ze zich op hun bediening kunnen blijven richten.

Voorgangers: reageer eens!

Heb jij andere suggesties? Herken je je in dit beeld?

Bron: “Two big distractions for pastors

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Hoe ga je daar als kerkganger gezond mee om, tegenover een voorganger? Wat ik snap inderdaad dat kritiek enorm kan tegenhouden. Maar je wilt daar waarheid ook geen geweld aan doen en elkaar opbouwen in het geloof. Dus je wilt, als jij denkt dat het anders moet en na Bijbelstudie daarover nog steeds zo over denkt, dat wel aan de kaak stellen bij de voorganger. Daarnaast zie je dat ook Petrus vermaant wordt door Paulus… Lees verder »