Dag meneer de evangelist

Dag meneer de evangelist

3 min leestijd

Dag meneer de evangelist

Dag meneer de evangelist, u bent te gast bij mij in de stad. U werkt namelijk voor God. En dan doe je dat soort dingen: een stad bezoeken. Uw bezoek dient het hoge doel: zielen winnen voor de Heer. En dat is wat u doet.

Maar waarom gaat u dan weer weg?

Vind u het hier niet prettig? Het is een mooie stad en er is veel werk te doen voor de Heer. Zo’n eenmalig bezoek schiet niet echt op lijkt me. Ik ken u nu niet eens. Hoe heet u eigenlijk en wat doet u in het gewone leven? Bent u een gelukkig mens? Heeft u vrienden? Dat lijkt me bijzonder interessant om te weten.

U probeerde me aan te spreken in de stad…

Maar ik had net iemand van het Wereld Natuurfonds gehad. Leuke lui hoor, maar nu moest ik me haasten. U keek gespannen. En vroeg me of u me iets mocht vragen. Maar natuurlijk. Ik heb mijn horloge bij me, de tijd kan ik u zo geven. En de weg ken ik hier prima, ik woon hier al jaren. Maar dat was het niet.

Of ik God kende…

Jawel, hij is ook hier in de stad goed vertegenwoordigd. U staat notabene voor een kerk hier midden op het plein. Jawel, God ken ik wel. Of ik in de hemel kom als ik dood ben? Ach meneer, dat duurt denk ik nog wel even. Het leven van vandaag is erg belangrijk voor me. Daar geniet ik bijzonder van.

U keek wat afkeurend…

Dit was blijkbaar niet het goede antwoord. Of ik vergeving heb ontvangen? Die vraag begrijp ik niet. Of ik nooit iets verkeerds heb gedaan? Maar meneer de evangelist, bent u dan geen mens als ieder ander. Waar geleefd wordt daar worden fouten gemaakt. En niets menselijks is mij vreemd. Maar waarom vraagt u me dat?

Wat is er mis dan?

Dit is niet een heel plezierig gesprek zo. Waarom doet u zo somber? Houdt u dan niet van het mooie leven? Kom, neem een pilsje. Ik trakteer. Het is tenslotte warm vandaag en u loopt hier zo rond. Dit is mijn stad, geniet van de gastvrijheid!

U wilt geen biertje?

Oké, dan niet. Waarom kijkt u zo…? O, het is mijn oorbel. Waarom ik die heb, vraagt u. Nou, ik ben ook gelovig en in mijn oorbel staat een kruisje. Dat vind ik belangrijk. U vraagt of dat dan zo moet? Nou ja, meneer de evangelist, ik ga nu door. Dit is niet plezierig. Tot ziens meneer de evangelist.

Ik begrijp dat u morgen weer gaat…

Een andere stad bezoeken. Zielen winnen voor de Heer. Want dat is wat u doet. Toch blijft een vraag branden: houdt u wel van mijn stad? Het is misschien maar goed dat u weer gaat.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

8 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gilbert Thera
Gilbert Thera
11 jaren geleden

Volgens mij is dit een foto van “mijn” stad, Haarlem. Ik heb je artikel gelezen en ik moet bekennen dat het heel herkenbaar is… Ik geloof dat de “evangelist” uit jouw verhaal de beste bedoelingen heeft, maar ik weet van vrienden (die niet geloven) dat deze methode vaak als “opdringerig” wordt gezien. Toch ben ik ergens wel blij dat deze evangelisten bestaan, want sommige mensen spreekt dit wel aan. Zo heeft – geloof ik –… Lees verder »

Ruud van Delft
Ruud van Delft
11 jaren geleden

Ik geloof In Leiden punt nl. En ik ga nooit meer weg!

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Ruud van Delft
11 jaren geleden

Ook niet naar Harderwijk? ;-)
P.S. Leuke combinatie: Ruud van Delft gelooft in Leiden…

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Ruud van Delft
11 jaren geleden

Gaaf man! Houden zo! En ik hou ook best een beetje van Leiden. Nog een stuk van ons hart ligt daar ergens :)

Ruben Hadders
Ruben Hadders
11 jaren geleden

Zojuist je artikeltje gelezen terwijl ik een 1-euro-ontbijtje aan het genieten was bij de Hema in mijn mooie stad: Harderwijk. Vaak geniet ik van wat je schrijft, maar dit keer voel ik mij er toch wat ongemakkelijk bij. Aan de ene kant is het heel herkenbaar. Maar toch zit er er iets denigrerends in je verhaal. De evangelist in kwestie is eigenlijk maar dom bezig. Het is misschien maar beter dat hij weer gaat… Daar… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Ruben Hadders
11 jaren geleden

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het een aantal ervaringen bij elkaar gebracht is in één stuk. En voor mij alles draaide om de ene vraag: hou je van mijn stad? Ik ben zelf ook ‘de evangelist’ geweest en zou met een grote boog om mezelf zijn heengelopen. Natuurlijk, in dit stuk benadruk ik niet de verbondenheid. Het doel is een eerlijke spiegel en een eerlijke vraag. Want de evangelisten zitten soms de Goede Boodschap… Lees verder »

Ruben Hadders
Ruben Hadders
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
11 jaren geleden

Dank voor je eerlijkheid. Een paar gedachten: 1. Dat mensen met een grote boog om evangelisten heen lopen, is dat zo erg? Natuurlijk is het goed om hier kritisch over na te denken, maar te stellen dat dit per definitie verkeerd zou zijn, lijkt mij ook veel te kort door de bocht. De Bijbel zegt namelijk ook dat het Evangelie voor de wereld ‘dwaasheid’ is. Zo vreemd hoeft die reactie dus niet te zijn. Kijk… Lees verder »

Jaco Hardendood
Jaco Hardendood
11 jaren geleden

we gaan niet evangeliseren, we zijn t evangelie, we mogen t evangelie leven!!