Skip to content
Dag meneer de evangelist

Dag meneer de evangelist

3 min leestijd

Dag meneer de evangelist

Dag meneer de evangelist, u bent te gast bij mij in de stad. U werkt namelijk voor God. En dan doe je dat soort dingen: een stad bezoeken. Uw bezoek dient het hoge doel: zielen winnen voor de Heer. En dat is wat u doet.

Maar waarom gaat u dan weer weg?

Vind u het hier niet prettig? Het is een mooie stad en er is veel werk te doen voor de Heer. Zo’n eenmalig bezoek schiet niet echt op lijkt me. Ik ken u nu niet eens. Hoe heet u eigenlijk en wat doet u in het gewone leven? Bent u een gelukkig mens? Heeft u vrienden? Dat lijkt me bijzonder interessant om te weten.

U probeerde me aan te spreken in de stad…

Maar ik had net iemand van het Wereld Natuurfonds gehad. Leuke lui hoor, maar nu moest ik me haasten. U keek gespannen. En vroeg me of u me iets mocht vragen. Maar natuurlijk. Ik heb mijn horloge bij me, de tijd kan ik u zo geven. En de weg ken ik hier prima, ik woon hier al jaren. Maar dat was het niet.

Of ik God kende…

Jawel, hij is ook hier in de stad goed vertegenwoordigd. U staat notabene voor een kerk hier midden op het plein. Jawel, God ken ik wel. Of ik in de hemel kom als ik dood ben? Ach meneer, dat duurt denk ik nog wel even. Het leven van vandaag is erg belangrijk voor me. Daar geniet ik bijzonder van.

U keek wat afkeurend…

Dit was blijkbaar niet het goede antwoord. Of ik vergeving heb ontvangen? Die vraag begrijp ik niet. Of ik nooit iets verkeerds heb gedaan? Maar meneer de evangelist, bent u dan geen mens als ieder ander. Waar geleefd wordt daar worden fouten gemaakt. En niets menselijks is mij vreemd. Maar waarom vraagt u me dat?

Wat is er mis dan?

Dit is niet een heel plezierig gesprek zo. Waarom doet u zo somber? Houdt u dan niet van het mooie leven? Kom, neem een pilsje. Ik trakteer. Het is tenslotte warm vandaag en u loopt hier zo rond. Dit is mijn stad, geniet van de gastvrijheid!

U wilt geen biertje?

Oké, dan niet. Waarom kijkt u zo…? O, het is mijn oorbel. Waarom ik die heb, vraagt u. Nou, ik ben ook gelovig en in mijn oorbel staat een kruisje. Dat vind ik belangrijk. U vraagt of dat dan zo moet? Nou ja, meneer de evangelist, ik ga nu door. Dit is niet plezierig. Tot ziens meneer de evangelist.

Ik begrijp dat u morgen weer gaat…

Een andere stad bezoeken. Zielen winnen voor de Heer. Want dat is wat u doet. Toch blijft een vraag branden: houdt u wel van mijn stad? Het is misschien maar goed dat u weer gaat.

8 reacties

 1. Gilbert Thera op 24-08-2012 om 07:40

  Volgens mij is dit een foto van “mijn” stad, Haarlem. Ik heb je artikel gelezen en ik moet bekennen dat het heel herkenbaar is… Ik geloof dat de “evangelist” uit jouw verhaal de beste bedoelingen heeft, maar ik weet van vrienden (die niet geloven) dat deze methode vaak als “opdringerig” wordt gezien. Toch ben ik ergens wel blij dat deze evangelisten bestaan, want sommige mensen spreekt dit wel aan. Zo heeft – geloof ik – een ieder zijn of haar plek binnen het grotere plan van God.

  Zolang de evangelist maar houdt van God en mensen, dan geloof ik dat we er samen wel komen.

  Hoe dan ook, super bedankt voor dit stuk… ik heb er wel om kunnen lachen, aangezien ik mezelf erin kon herkennen (als de niet altijd tactvolle evangelist die gewoon mensen wilde bereiken – been there, done that, maar ook als de persoon die wordt aangesproken). 2. Ruud van Delft op 21-08-2012 om 16:31

  Ik geloof In Leiden punt nl. En ik ga nooit meer weg!  • Ruben Hadders op 21-08-2012 om 16:49

   Ook niet naar Harderwijk? ;-)
   P.S. Leuke combinatie: Ruud van Delft gelooft in Leiden…  • Wouter van der Toorn op 21-08-2012 om 19:38

   Gaaf man! Houden zo! En ik hou ook best een beetje van Leiden. Nog een stuk van ons hart ligt daar ergens :) 3. Ruben Hadders op 21-08-2012 om 09:32

  Zojuist je artikeltje gelezen terwijl ik een 1-euro-ontbijtje aan het genieten was bij de Hema in mijn mooie stad: Harderwijk. Vaak geniet ik van wat je schrijft, maar dit keer voel ik mij er toch wat ongemakkelijk bij. Aan de ene kant is het heel herkenbaar. Maar toch zit er er iets denigrerends in je verhaal. De evangelist in kwestie is eigenlijk maar dom bezig. Het is misschien maar beter dat hij weer gaat…

  Daar heb ik toch moeite mee. De Heere mag dan vreemde kostgangers hebben, toch heb ik een zwak voor mijn broeders en zusters. Het is tenslotte mijn geestelijke familie! Net als jij :-)

  Natuurlijk is het goed om van gedachten te wisselen over hoe je het Evangelie kunt vertellen aan de wereld, maar om te insinueren dat deze Evangelist niet goed bezig is, gaat mij wat te ver. Sterker nog, wat deze Evangelist doet is niets anders dan wat vele van jouw voorgangers bij Agapé óók hebben gedaan.

  Ik zou je een spiegel willen voorhouden: Paulus schrijft dat het niet gaat om “voortreffelijkheid van woorden of van wijsheid” (1Kor.2), maar ben jij daar nu eigenlijk niet juist wél mee bezig? Door te wijzen op hoe verkeerd deze Evangelist het wel niet aanpakt?

  In de Bijbel staat ook diverse keren dat God het zwakke verkiest om Zich te verheerlijken. Durven wij nog zwak te te zijn? Het zou zo maar kunnen dat die Evangelist die jij indirect als ‘zwak’ omschrijft, dit werkt doet op bevel en onder leiding van de Heilige Geest. En dan geldt toch echt: “Hij zal echter staande gehouden worden, want God is bij machte hem staande te houden” (Rm14:4).

  Tot slot: heb je écht serieus de moeite gedaan om met hem een terrasje te pakken? Heb je verteld wat voor werk je doet, zodat er een eerlijk, persoonlijk gesprek kon ontstaan – van broeder tot broeder – over hoe mensen te bereiken in een van God afgekeerde wereld? Dat zou m.i. meer betrokkenheid uit blijken, dan uit het schrijven van een weblog als deze. Deze weblog lijkt immers meer tégen de Evangelist in kwestie te zijn. Er spreekt geen verbondenheid uit, terwijl die er toch echt wel is. In elk geval méér dan met jouw stad, mag ik hopen…  • Wouter van der Toorn op 21-08-2012 om 10:01

   De eerlijkheid gebied te zeggen dat het een aantal ervaringen bij elkaar gebracht is in één stuk. En voor mij alles draaide om de ene vraag: hou je van mijn stad? Ik ben zelf ook ‘de evangelist’ geweest en zou met een grote boog om mezelf zijn heengelopen. Natuurlijk, in dit stuk benadruk ik niet de verbondenheid. Het doel is een eerlijke spiegel en een eerlijke vraag. Want de evangelisten zitten soms de Goede Boodschap danig in de weg met name door de veroordeling en betweterigheid. Ja, ik zit bij een organisatie die dit ook ontdekt. We houden onszelf ook een eerlijke spiegel voor, zoals je zeker ook zou moeten weten.
   Helaas weten we bij ons ook dat een gemiddelde evangelist een ‘gezonde plaat voor zijn k%p’ heeft.  • Ruben Hadders op 21-08-2012 om 10:52

   Dank voor je eerlijkheid. Een paar gedachten:

   1. Dat mensen met een grote boog om evangelisten heen lopen, is dat zo erg? Natuurlijk is het goed om hier kritisch over na te denken, maar te stellen dat dit per definitie verkeerd zou zijn, lijkt mij ook veel te kort door de bocht. De Bijbel zegt namelijk ook dat het Evangelie voor de wereld ‘dwaasheid’ is. Zo vreemd hoeft die reactie dus niet te zijn. Kijk naar de evangelist Mattheüs: hij stierf door het zwaard. Stefanus: hij werd gestenigd. Petrus: gekruisigd. Jacob, de broer van Jezus: gestenigd. Enzovoorts. Ik ben er van overtuigd dat zij toch écht van hun stad hielden, maar blijkbaar deden zij niet zo hun best om door iedereen lief en aardig gevonden te worden. Deden zij het dan soms ook verkeerd, omdat zij mensen tegen hen in het harnas joegen door hun werkwijze? Ik wil maar zeggen: hier valt echt nog wel het e.e.a. over te zeggen, je kunt niet zo simplistisch stellen dat je het niet goed doet als mensen met een grote boog om je heen lopen. An sich zegt dat weinig. Bovendien is in Evangelisatie niet de reactie van mensen bepalend, maar de wil van God.
   2. Evangelisten zitten de boodschap in de weg door veroordeling en betweterigheid. Tsja, wat bedoel je daarmee? Misschien zit deze weblog de boodschap juist wel in de weg. Jij oordeelt nu toch ook die – blijkbaar fictieve – Evangelist waar je over schrijft? Jij weet het toch ook beter? Je laat namelijk duidelijk merken hoe het volgens jou (c.q. volgens de organisatie Agape) niet moet. Waarbij ik het opmerkelijk vind dat daarmee eigenlijk afstand wordt gedaan van de gedachten die de oprichters en voormalige leiders van het ‘Instituut voor Evangelisatie’ hier ooit over hadden. Dat mag natuurlijk, maar bedachtzaamheid en enig historisch besef lijkt mij dan wel op zijn plaats.

   Ik zie en waardeer de inzet van Agape ten behoeve van de evangelieverspreiding. Mijn reactie is dan ook enkel bedoeld als opbouwende kritiek. Zo is ook jouw weblog bedoeld, dat zie ik heus, ik stel alleen vragen bij het opbouwende karakter daarvan ;-) 4. Jaco Hardendood op 21-08-2012 om 09:26

  we gaan niet evangeliseren, we zijn t evangelie, we mogen t evangelie leven!!Scroll To Top