dom door negatieve mensen

Dom door negatieve mensen

2 min leestijd

dom door negatieve mensen

Ken je die mensen die alle energie opzuigen? Met een aura van negativiteit om zich heen. Nee, enthousiast zie je ze niet snel, en als er iets positiefs is slagen ze er snel in om het negatief te maken. Vraag vooral niet hoe het met ze is, dan krijg je namelijk het hele verhaal nogmaals te horen. Sommigen van hen zijn vooral kritisch. Anderen vooral negatief.

Luister niet naar ze

Want van luisteren naar negatieve mensen wordt je namelijk dom. Minda Zatlin schrijft in Inc. Magazine dat nieuw neurologisch onderzoek laat zien hoe negatieve en kritische mensen je kunnen beïnvloeden. “Als je teveel wordt blootgesteld aan klagen wordt je dom.” Het onderzoek zegt zelfs dat een dosis negativiteit van meer dan 30 minuten -wat trouwens ook werkt als het via TV komt- je brein activiteit verandert. De activiteit wordt minder in het stuk van je brein wat je nodig hebt voor het oplossen van problemen.

Dus… pas op met negatieve en kritische mensen. Je krijgt er hersensoep van. Zelfs als je niet in gesprek met ze bent, maar als je alleen maar meeluistert.

Negeer de stoorzenders

Het lijkt me een mooie uitdaging om de stoorzenders te negeren. Wordt niet dom. Hang niet rond in negatieve kringen. Doe niet mee aan geklaag. Richt je op het positieve, dat wat opbouwt. Houden mensen van roddel en achterklap? Gewoon opstaan en weggaan. Niet aan meedoen. Voor je het weet heb je hersensoep. Kies zorgvuldig je vrienden uit. Goede vrienden zullen zorgen dat je brein in een goede conditie blijft. Vermijd vrienden die negatief zijn.

“Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd.” (Filippenzen 4:4)

Ben je een leider?

Dit is wetenschappelijk bewijs dat het een nadelig effect op je hersenen heeft als je alleen maar negativiteit krijgt. Je raakt je scherpte kwijt, je verliest je focus. Let wel op dat er verschil is tussen negatieve kritiek en constructieve kritiek. Het eerste wil je vermijden, naar het tweede wil je luisteren.

Bron: Listening to Negative People Will Make You Dumb »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ina Rozema
Ina Rozema
11 jaren geleden

Wat is constructieve kritiek? Dit wil ik graag weten omdat ik wil leren. En ik ken iemand die altijd maar negatief is. Het is iemand die heel dichtbij had moeten staan vanaf mijn geboorte. Als ik aan haar vraag hoe het er mee gaat is het nooit goed en is het een aaneenschakeling van klagen over van ales en nog wat. Ik heb zo heel af en toe contakt maar ik word nooit vrolijk als… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Ina Rozema
11 jaren geleden

Hi Ina, eerlijk hoor. Ja, het is ook geen vaste formule. Maar je moet je ook wapenen tegen negativiteit van anderen. Constructieve kritiek is meer met “Tips en Tops”. Dat gaat bijvoorbeeld zo: “Wat goed dat je dit en dat hebt gedaan! En als je het zo en zo doet, dan gaat het nog beter!” Ja, het is niet gemakkelijk. Maar laat je vriendelijkheid bij iedereen bekend zijn. Misschien kan jij een beetje licht en… Lees verder »

Sharon Hollander
Sharon Hollander
11 jaren geleden

Interessante ontdekking, maar ik zou de negatieve medemensen zeker niet negeren! Juist zij kunnen wel een beetje positiviteit gebruiken! Het kan ze inspireren de wereld door andere ogen te bekijken. En als dat niet helpt is negeren soms inderdaad het enige alternatief.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Sharon Hollander
11 jaren geleden

Kijk, dat is nu een zonnige blik hierop. Want… je kiest ervoor om je niet te laten beïnvloeden maar juist een beïnvloeder te zijn. Dus dat gaat prima. Maar als je je je laat beïnvloeden en meegaat met het negatieve, dan moet je weg zijn. Een beetje vrolijkheid brengen bij een bezwaard hart lijkt me een prachtige levensmissie!

Michel
Michel
11 jaren geleden

Deels mee eens. Het is goed om ons te beseffen wat negativiteit met ons doet en dat we hier niet aan mee moeten doen. Ik denk alleen niet dat we de stoorzender moeten negeren, want dan sluiten we ons af van een bepaalde groep. Ik denk dat het goed is om verbinding te zoeken met alle groepen, om aan te sluiten en het evangelie uit te dragen. Ik zou zeggen: wel in deze groep, maar… Lees verder »

Bastian van den Boomgaard
Bastian van den Boomgaard
11 jaren geleden

Dit werkt goed in werk(zakelijke) situaties. Als team moet je gemotiveerd blijven. Mensen die trappen tegen de werkzaamheden en het bedrijf moet je niet hebben. Maar in de kerk lijkt het me anders. Natuurlijk is er een grens, maar ik denk niet dat Jezus deze mensen uit de weg ging. Taak van de gemeente om deze mensen te helpen op weg naar verbetering, bekering van hun zondige zienswijzen. Maar soms kan het ook terecht zijn,… Lees verder »