facebook attention disorder

Na ADD nu ook Facebook Attention Disorder (FAD)

2 min leestijd

facebook attention disorder

Er zijn bijna een miljard accounts op Facebook en een half miljard gebruikers die dagelijks actief zijn op Facebook. Wie had dat kunnen denken van iets dat gestart werd als een studentenproject in 2004? Maar Facebook (en andere Sociale Netwerken) brengt iets met zich mee dat ondertussen “Facebook Attention Disorder (FAD)” wordt genoemd. Simpel gezegd: een Facebook verslaving.

Status updaten

We vullen onze tijdlijn met allerlei soorten updates. We delen wat we aan het doen zijn, We delen gedachten over gebeurtenissen, delen filmpjes, afbeeldingen die we inspirerend vinden. Waarom zouden we dat doen? Misschien wel om dezelfde reden waarom we met elkaar communiceren. Daarin is het allemaal niet echt nieuw. Maar misschien hebben we ook wel reactie en bevestiging nodig van onze vrienden. We meten ons steeds met de ander.

Reageren

Naast onze eigen status bijwerken reageren we op de updates van anderen. Een leuk plaatje liken we, we reageren op iemands gedachten. Het is wat we blijkbaar nodig hebben: wat vind je nu van me? Ben ik cool, hip, creatief, leuk, anders, autentiek…? En als je veel reageert, reageren mensen ook weer op jou. Maar er is ook een keerzijde. Waarom niet gewoon kijken en verder gaan? Waarom moeten we iets ‘liken’? Misschien omdat we er willen zijn, op een ander willen reageren om ook weer reactie te krijgen.

Inchecken

Nu de meeste smartphones en andere mobiele apparaten met GPS zijn uitgerust wordt geolocatie ook steeds meer gebruikt. Hier ben ik, en daar is een feestje. Het heeft mij nog niet helemaal te pakken kunnen krijgen, maar waarom zouden we het doen? Misschien omdat we niet een onpersoonlijk idee met een profiel zijn, maar omdat we iemand zijn en we fysiek ergens zijn.

Foto’s

Wat wordt het meest ‘geliked’ en gedeeld op Facebook? Het zijn afbeeldingen. Want een afbeelding, een foto zegt meer dan 1000 worden. We kiezen zorgvuldig onze profielfoto, omdat dat is wat van iemand wordt gezien. En onze foto’s laten zien hoe interessant ons leven is, wie wij zijn, meer dan alles wat we zeggen.

Reageer ook

Herken je Facebook Attention Disorder? Heb je er last van? Of van gehad? Zijn er pilletjes voor, therapie of manieren om er op een goede manier mee om te gaan?

Bron: realistcomics (afbeelding) / Hongkiat 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jonathan Zeijl
Jonathan Zeijl
11 jaren geleden

Ik heb laatst de facebook app verwijdert van m’n telefoon.

Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Misschien nog een leuk inspirerend filmpje: http://vimeo.com/49425975

Let op! Hier zitten meerdere lessen in, dan waar het filmpje naar toe stuurt. ;-) Erg confronterend en duidelijk.

Joan
Joan
12 jaren geleden

Ik herken dit absoluut. Ik ben me de laatste dagen ook beginnen af te vragen wat ik eigenlijk op Facebook doe en waarom ik het zo vaak check. Iedere keer weer die iPhone pakken en de laatste updates bekijken. Iedere keer tussen het werken door even een nieuw tabje openen met facebook.com. Ik plaats zelf helemaal niet veel op Facebook, maar ik kijk er wel heel veel op. Waarom? Meegezogen door de infobesitas van deze… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Joan
12 jaren geleden

Je kiest er dus zelf steeds voor om iets anders te doen. Discipline? Of is het vooral een knop om (zo van ‘het is misbaar’)?

Joan
Joan
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

Het is vooral een knop omzetten, gevoed door het bewust worden van hoe misbaar en oppervlakkig Facebook is.
Die knop is om, maar daarna is het wel een kwestie van goede discipline om steeds weer naar die knop te kijken en te zien dat ie uitstaat.