facebook attention disorder

Na ADD nu ook Facebook Attention Disorder (FAD)

2 min leestijd

facebook attention disorder

Er zijn bijna een miljard accounts op Facebook en een half miljard gebruikers die dagelijks actief zijn op Facebook. Wie had dat kunnen denken van iets dat gestart werd als een studentenproject in 2004? Maar Facebook (en andere Sociale Netwerken) brengt iets met zich mee dat ondertussen “Facebook Attention Disorder (FAD)” wordt genoemd. Simpel gezegd: een Facebook verslaving.

Status updaten

We vullen onze tijdlijn met allerlei soorten updates. We delen wat we aan het doen zijn, We delen gedachten over gebeurtenissen, delen filmpjes, afbeeldingen die we inspirerend vinden. Waarom zouden we dat doen? Misschien wel om dezelfde reden waarom we met elkaar communiceren. Daarin is het allemaal niet echt nieuw. Maar misschien hebben we ook wel reactie en bevestiging nodig van onze vrienden. We meten ons steeds met de ander.

Reageren

Naast onze eigen status bijwerken reageren we op de updates van anderen. Een leuk plaatje liken we, we reageren op iemands gedachten. Het is wat we blijkbaar nodig hebben: wat vind je nu van me? Ben ik cool, hip, creatief, leuk, anders, autentiek…? En als je veel reageert, reageren mensen ook weer op jou. Maar er is ook een keerzijde. Waarom niet gewoon kijken en verder gaan? Waarom moeten we iets ‘liken’? Misschien omdat we er willen zijn, op een ander willen reageren om ook weer reactie te krijgen.

Inchecken

Nu de meeste smartphones en andere mobiele apparaten met GPS zijn uitgerust wordt geolocatie ook steeds meer gebruikt. Hier ben ik, en daar is een feestje. Het heeft mij nog niet helemaal te pakken kunnen krijgen, maar waarom zouden we het doen? Misschien omdat we niet een onpersoonlijk idee met een profiel zijn, maar omdat we iemand zijn en we fysiek ergens zijn.

Foto’s

Wat wordt het meest ‘geliked’ en gedeeld op Facebook? Het zijn afbeeldingen. Want een afbeelding, een foto zegt meer dan 1000 worden. We kiezen zorgvuldig onze profielfoto, omdat dat is wat van iemand wordt gezien. En onze foto’s laten zien hoe interessant ons leven is, wie wij zijn, meer dan alles wat we zeggen.

Reageer ook

Herken je Facebook Attention Disorder? Heb je er last van? Of van gehad? Zijn er pilletjes voor, therapie of manieren om er op een goede manier mee om te gaan?

Bron: realistcomics (afbeelding) / Hongkiat 

5 reacties

 1. Jonathan Zeijl op 20-03-2013 om 11:13

  Ik heb laatst de facebook app verwijdert van m’n telefoon. 2. Michiel Eghuizen op 06-10-2012 om 09:45

  Misschien nog een leuk inspirerend filmpje: http://vimeo.com/49425975

  Let op! Hier zitten meerdere lessen in, dan waar het filmpje naar toe stuurt. ;-) Erg confronterend en duidelijk. 3. Joan op 01-09-2012 om 15:44

  Ik herken dit absoluut. Ik ben me de laatste dagen ook beginnen af te vragen wat ik eigenlijk op Facebook doe en waarom ik het zo vaak check. Iedere keer weer die iPhone pakken en de laatste updates bekijken. Iedere keer tussen het werken door even een nieuw tabje openen met facebook.com. Ik plaats zelf helemaal niet veel op Facebook, maar ik kijk er wel heel veel op. Waarom? Meegezogen door de infobesitas van deze tijd denk ik. Bang om maar iets te missen.

  “If you’re not on Facebook you don’t exist” wordt wel eens gezegd. Dat was in de Hyves tijd al zo; werkelijk iedereen die je kende had er een profiel. En als je het niet had, dan werd je niet begrepen, was je een oude lul of snapte je er gewoon niets van.

  Sinds gisteren ben ik daarom ook begonnen om af te kicken van dit verslavende gedrag. Ik heb m’n iPhone standaard niet meer voor me liggen en neem hem ook niet meer mee de slaapkamer in. En ik ben gewoon gestopt met het regelmatig FB checken als ik op de computer aan het werk ben (internet is mijn werk, dus ja).

  ‘Kees heeft een nieuwe profielfoto’, ‘Jan is getagd in een foto van Marijn’. Boeiend!!
  Als ik de tijd die ik aan FB besteedde nu eens aan God zou besteden dan zou dat mijn geloofsleven flink ten goede komen denk ik.

  Met alles moet je je eigenlijk afvragen: ‘to what end does it serve’? Leidt het naar God of leidt het van God af?

  Facebook is als medium gewoon mooi, handig en leuk, maar ook misbaar. Laten we er niet meer aandacht aan besteden dan nodig is.  • Wouter van der Toorn op 01-09-2012 om 20:51

   Je kiest er dus zelf steeds voor om iets anders te doen. Discipline? Of is het vooral een knop om (zo van ‘het is misbaar’)?  • Joan op 03-09-2012 om 12:45

   Het is vooral een knop omzetten, gevoed door het bewust worden van hoe misbaar en oppervlakkig Facebook is.
   Die knop is om, maar daarna is het wel een kwestie van goede discipline om steeds weer naar die knop te kijken en te zien dat ie uitstaat.