groepsdruk_lift

Groepsdruk

1 min leestijd
[ba-youtubeflex videoid=”nPobACr9oL4″]

Leuk experiment in een lift. Hoeveel invloed heeft een groep op jou? De groep in de lift kijkt een bepaalde kant op, doet zijn hoed op of af… En degene die ‘buiten’ de groep staat, de onbekende, doet zoveel mogelijk na. Om mee te doen.

wat is groepsdruk?

Met groepsdruk wordt de druk bedoeld die een groep uitoefent op een bepaald persoon of kleinere groep om het gedrag te veranderen zodat het overeenkomt met het gedrag van die groep. Dit kan zowel in positieve als in negatieve zin gebeuren en kan te maken hebben met opvattingen over bepaalde onderwerpen, voorkeuren voor muziek en kleding of de kijk op het leven.

Groepsdruk in de kerk

Ik ken het proces bij nieuwkomers in de kerk. Ze kijken wat normaal is. Hoe zingen mensen hier, wat doen ze met bidden, met reageren, met elkaar omgaan. Ze willen erbij horen, praten zoals zij, doen zoals zij.

In een versterkte mate ben ik het tegen gekomen bij ex-verslaafden. Ze willen zo graag erbij horen (om welke reden dan ook) en weten snel uit te vlooien wat het meest wenselijke gedrag is. Zodat je erbij hoort.

Ben jij vatbaar?

Hoe vatbaar ben jij eigenlijk voor de invloed van een groep? Of ben je er immuun voor?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

In welke situaties zou vatbaar zijn voor groepsdruk positief kunnen zijn? Ik ben er helaas wel erg vatbaar voor en daar baal ik best wel van. Dat zou ik zelf wel graag anders zien. Bij mij zit daar misschien wel “angst voor mensen” onder. Als in, bang om anderen te kwetsen. En zeker mensen die je dierbaar zijn, maar die een andere mening erop nahouden. Dat is voornamelijk zo als ik denk dat die mening… Lees verder »