Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Groepsdruk

2 augustus 2012

[ba-youtubeflex videoid=”nPobACr9oL4″]

Leuk experiment in een lift. Hoeveel invloed heeft een groep op jou? De groep in de lift kijkt een bepaalde kant op, doet zijn hoed op of af… En degene die ‘buiten’ de groep staat, de onbekende, doet zoveel mogelijk na. Om mee te doen.

wat is groepsdruk?

Met groepsdruk wordt de druk bedoeld die een groep uitoefent op een bepaald persoon of kleinere groep om het gedrag te veranderen zodat het overeenkomt met het gedrag van die groep. Dit kan zowel in positieve als in negatieve zin gebeuren en kan te maken hebben met opvattingen over bepaalde onderwerpen, voorkeuren voor muziek en kleding of de kijk op het leven.

Groepsdruk in de kerk

Ik ken het proces bij nieuwkomers in de kerk. Ze kijken wat normaal is. Hoe zingen mensen hier, wat doen ze met bidden, met reageren, met elkaar omgaan. Ze willen erbij horen, praten zoals zij, doen zoals zij.

In een versterkte mate ben ik het tegen gekomen bij ex-verslaafden. Ze willen zo graag erbij horen (om welke reden dan ook) en weten snel uit te vlooien wat het meest wenselijke gedrag is. Zodat je erbij hoort.

Ben jij vatbaar?

Hoe vatbaar ben jij eigenlijk voor de invloed van een groep? Of ben je er immuun voor?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
1 Comments
  1. Michiel Eghuizen

    In welke situaties zou vatbaar zijn voor groepsdruk positief kunnen zijn?

    Ik ben er helaas wel erg vatbaar voor en daar baal ik best wel van. Dat zou ik zelf wel graag anders zien. Bij mij zit daar misschien wel “angst voor mensen” onder. Als in, bang om anderen te kwetsen. En zeker mensen die je dierbaar zijn, maar die een andere mening erop nahouden. Dat is voornamelijk zo als ik denk dat die mening een cruciaal iets is. Nu moet ik daar ook wel voor oppassen soms, maar het moet mezelf natuurlijk ook niet belemmeren mezelf te zijn en Waarheid na te streven. Dus die balans is voor mij nog wel eens lastig.

Groepsdruk

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
1