Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

5 tips voor beter schrijven voor een blog

8 september 2012

5 tips voor beter schrijven voor een blog

Nee, het bloggen is niet uit, maar meer en meer heeft het te maken met een eigen onafhankelijke plek op het Internet. Onafhankelijk (wel geïntegreerd) van sociale media platforms en met mogelijkheden die je zelf kiest creëer je je unieke plek. Hier een paar tips voor je schrijvende inspanningen voor je blog.

1. Schrijf als een vriend

De neiging is om een soort professionele toon aan te slaan in je blogs. Toch is het belangrijk om juist een eigen geluid te laten horen, een die uniek is. Schrijf zoals je praat met een vriend. Natuurlijk, schrijf ook foutloos (zoveel als mogelijk) en correct. Maar jouw persoonlijke toon en verhaal is toch echt het meest interessante. Tip: als je schrijft, hou een vriend in gedachten. Hoe zou je het tegen hem vertellen?

2. Korte paragrafen

Je teksten moeten goed te scannen zijn. Verplicht jezelf om korte paragrafen te gebruiken als je schrijft voor een blog. Het is niet erg als een paragraaf maar 2 of 3 zinnen heeft.

3. Je titel

Net als bij oude media als de krant is je titel belangrijk. Het is wel een echte kunst. Je titel moet voldoende duidelijk zijn, maar ook een trigger in zich hebben waardoor de ander zou willen lezen. Geef niet alles weg in je titel!

4. Je inleidende zin

Naast je titel is de eerste zin belangrijk. Op mijn blog is dit met een paar zinnen ook op het overzicht op mijn blog. Wie leest er verder? Je eerste zin is belangrijk. Geef niet alles weg, want dan geeft je verhaal verder niets interessants meer.

5. Je lezer heeft niet alle tijd

De manier waarop je een boek leest is anders als waarop je een blog leest. Hou er rekening mee dat je lezer beperkte tijd heeft of neemt. Zeker als je weet dat veel van de blogs worden gelezen door een link in Twitter, Facebook of Google+ en sociale media wordt vaak via mobiel benaderd. Dus… beperk je, maak je punt. Of maak er meerdere artikelen van.

Heb je nog meer tips? Deel ze hieronder!

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
3 Comments
  1. Eric van den Berg

    Goede intro, Wouter. Overigens begin ik zelf wat verveeld te raken van de vele blogs die “7 tips over zus”, “8 geweldige zo” als titel hebben. Ik snap waarom dat zo is, maar overdaad schaadt :-)

5 tips voor beter schrijven voor een blo…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
3