5 tips voor beter schrijven voor een blog

5 tips voor beter schrijven voor een blog

2 min leestijd

5 tips voor beter schrijven voor een blog

Nee, het bloggen is niet uit, maar meer en meer heeft het te maken met een eigen onafhankelijke plek op het Internet. Onafhankelijk (wel geïntegreerd) van sociale media platforms en met mogelijkheden die je zelf kiest creëer je je unieke plek. Hier een paar tips voor je schrijvende inspanningen voor je blog.

1. Schrijf als een vriend

De neiging is om een soort professionele toon aan te slaan in je blogs. Toch is het belangrijk om juist een eigen geluid te laten horen, een die uniek is. Schrijf zoals je praat met een vriend. Natuurlijk, schrijf ook foutloos (zoveel als mogelijk) en correct. Maar jouw persoonlijke toon en verhaal is toch echt het meest interessante. Tip: als je schrijft, hou een vriend in gedachten. Hoe zou je het tegen hem vertellen?

2. Korte paragrafen

Je teksten moeten goed te scannen zijn. Verplicht jezelf om korte paragrafen te gebruiken als je schrijft voor een blog. Het is niet erg als een paragraaf maar 2 of 3 zinnen heeft.

3. Je titel

Net als bij oude media als de krant is je titel belangrijk. Het is wel een echte kunst. Je titel moet voldoende duidelijk zijn, maar ook een trigger in zich hebben waardoor de ander zou willen lezen. Geef niet alles weg in je titel!

4. Je inleidende zin

Naast je titel is de eerste zin belangrijk. Op mijn blog is dit met een paar zinnen ook op het overzicht op mijn blog. Wie leest er verder? Je eerste zin is belangrijk. Geef niet alles weg, want dan geeft je verhaal verder niets interessants meer.

5. Je lezer heeft niet alle tijd

De manier waarop je een boek leest is anders als waarop je een blog leest. Hou er rekening mee dat je lezer beperkte tijd heeft of neemt. Zeker als je weet dat veel van de blogs worden gelezen door een link in Twitter, Facebook of Google+ en sociale media wordt vaak via mobiel benaderd. Dus… beperk je, maak je punt. Of maak er meerdere artikelen van.

Heb je nog meer tips? Deel ze hieronder!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric van den Berg
Eric van den Berg
11 jaren geleden

Goede intro, Wouter. Overigens begin ik zelf wat verveeld te raken van de vele blogs die “7 tips over zus”, “8 geweldige zo” als titel hebben. Ik snap waarom dat zo is, maar overdaad schaadt :-)

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Eric van den Berg
11 jaren geleden

Tja, dat ook zo. Maar… de praktijk laat zien dat deze titels erg goed werken. Het is namelijk ook helder in wat je kan verwachten. Smaken verschillen :)

Johan Marechal
Johan Marechal
11 jaren geleden

Dat kan ik enkel maar onderschrijven.