Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Bono over kunst en de kerk

25 september 2012

Quote van Bono over kunst

Ik hou er wel van om uitgedaagd te worden. Bono, de frontman van de rockband U2 kan dat goed. In een interview met Bill Hybels daagt hij de kerk uit. Hij stelt vragen waarom de kerk op de veroordelende stoel is gaan zitten in plaats van hulp bieden in de Aids epidemie.

In een vervolg in het interview (hieronder) heeft hij het over kunst. Een kwetsbaar punt in de christelijke wereld. Veel christelijke kunst is goedkoop, stereotype. Of er is helemaal geen ruimte voor kunst. Hier een paar gedachten van Bono:

The key that great art has in common with Christianity is that, know the truth and the truth will set you free.

Wat denk je over de feel-good muziek? Hij is niet zachtzinnig in zijn beoordeling:

Veel christelijke muziek is voor mij een leugen, want er zijn mensen die doen alsof alles fantastisch is en daar herkennen andere mensen zich niet in.

Bono houdt niet zo van happy clappy. Voor Bono zijn de Psalmen van David uit het leven gegrepen en zijn ze meer als blues. Psalmen als Blues, ‘k moet hier wederom eens goed over doordenken. Hieronder de video. Helaas is slechte kwaliteit, maar je kan deze volgen.

[ba-youtubeflex videoid=”iUvt_5ob3zg”]

Wat denk jij? Kerk en kunst, kàn dat eigenlijk wel samengaan?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
2 Comments
 1. nina

  ‎”Stop asking God to bless what you’re doing. Find out what God is doing, because it is already blessed.” Die zin raakte me.
  Verder denk ik dat kunst en kerk heel goed samengaan, die twee zijn duizend jaar onafscheidelijk geweest! Ik vind het in ieder geval een prachtcombinatie, hoewel ik zeker denk dat er nog genoeg te ontwikkelen valt tussen de huidige relatie kerk en kunst.

 2. Elwin van Eede

  Bono is een enorme inspiratie voor mij en hij zegt hier ook weer rake dingen.
  Ik denk dat Kerk en kunst absoluut samen kunnen (en moeten) gaan! God is een schepper en wij zijn scheppers.
  Check ook eens dit blog van Michael Gungor: http://gungormusic.com/#!/2011/11/zombies-wine-and-christian-music/. Die is ook heel kritisch op christelijke muziek. Nav dat blog heeft hij een boek geschreven die binnenkort uit komt: https://missinginkshop.com/gungor/content/crowd-critic-and-muse-book-creators.

God

Bono over kunst en de kerk

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
2