Quote van Bono over kunst

Bono over kunst en de kerk

1 min leestijd

Quote van Bono over kunst

Ik hou er wel van om uitgedaagd te worden. Bono, de frontman van de rockband U2 kan dat goed. In een interview met Bill Hybels daagt hij de kerk uit. Hij stelt vragen waarom de kerk op de veroordelende stoel is gaan zitten in plaats van hulp bieden in de Aids epidemie.

In een vervolg in het interview (hieronder) heeft hij het over kunst. Een kwetsbaar punt in de christelijke wereld. Veel christelijke kunst is goedkoop, stereotype. Of er is helemaal geen ruimte voor kunst. Hier een paar gedachten van Bono:

The key that great art has in common with Christianity is that, know the truth and the truth will set you free.

Wat denk je over de feel-good muziek? Hij is niet zachtzinnig in zijn beoordeling:

Veel christelijke muziek is voor mij een leugen, want er zijn mensen die doen alsof alles fantastisch is en daar herkennen andere mensen zich niet in.

Bono houdt niet zo van happy clappy. Voor Bono zijn de Psalmen van David uit het leven gegrepen en zijn ze meer als blues. Psalmen als Blues, ‘k moet hier wederom eens goed over doordenken. Hieronder de video. Helaas is slechte kwaliteit, maar je kan deze volgen.

[ba-youtubeflex videoid=”iUvt_5ob3zg”]

Wat denk jij? Kerk en kunst, kàn dat eigenlijk wel samengaan?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elwin van Eede
Elwin van Eede
11 jaren geleden

Bono is een enorme inspiratie voor mij en hij zegt hier ook weer rake dingen.
Ik denk dat Kerk en kunst absoluut samen kunnen (en moeten) gaan! God is een schepper en wij zijn scheppers.
Check ook eens dit blog van Michael Gungor: http://gungormusic.com/#!/2011/11/zombies-wine-and-christian-music/. Die is ook heel kritisch op christelijke muziek. Nav dat blog heeft hij een boek geschreven die binnenkort uit komt: https://missinginkshop.com/gungor/content/crowd-critic-and-muse-book-creators.

nina
nina
11 jaren geleden

‎”Stop asking God to bless what you’re doing. Find out what God is doing, because it is already blessed.” Die zin raakte me.
Verder denk ik dat kunst en kerk heel goed samengaan, die twee zijn duizend jaar onafscheidelijk geweest! Ik vind het in ieder geval een prachtcombinatie, hoewel ik zeker denk dat er nog genoeg te ontwikkelen valt tussen de huidige relatie kerk en kunst.