De vrouw van Jezus

De vrouw van Jezus

3 min leestijd

De vrouw van Jezus

Jezus heeft een vrouw. Met deze mededeling wordt een nieuwe ontdekking van een stukje tekst uit de 4e eeuw wereldkundig gemaakt. Een populair idee dat vooral groot is geworden door het boek “De Da Vinci code” van Dan Brown. Wie is die vrouw eigenlijk? Eerst maar het stukje tekst op dit papyrus fragment:

… “niet {aan} mij. Mijn moeder gaf aan mij le{ven}”
… “de leerlingen zeiden tegen Jezus”
… “ontkennen. Maria is het waard”
… “Jezus zei tegen hen: ‘Mijn vrouw”
… “zij zal in staat zijn mijn leerling te zijn”
… “laat slechte mensen opzwellen”
… “wat mij betreft, ik blijf bij haar om te”
… “een beeld”

Waarom willen we dit zo graag?

Het is interessant om te zien hoe graag iedereen zou willen dat iets dergelijks waar zou zijn. Dat er bewust dingen niet zijn verteld in de kerkgeschiedenis. Zou het niet mooi zijn als Jezus een vrouw zou hebben gehad? En dat de kerk dus een leugen in stand heeft gehouden?

Jezus heeft inderdaad een vrouw

Als je de Bijbel eerlijk leest dan is mijn conclusie: Ja, Jezus heeft ook een vrouw. Een vrouw waar Hij ongelofelijk veel van houdt, waar Hij verzot op is, waar Hij als een ware Romeo alles over heeft voor zijn Juliet. Verrassend genoeg is dit echter niet wat ik terug vind in de berichtgeving. Dat terwijl het beeld een bijzondere en duidelijke is in de Bijbel.

Mag ik u voorstellen…

In zijn onderwijs heeft Jezus het regelmatig over alles wat weer goed zal worden gemaakt. Hij heeft het over het Koninkrijk van God op allerlei manieren. Maar hij heeft het ook over zichzelf als een bruidegom.

Jezus antwoordde: ‘Bruiloftsgasten kunnen toch niet vasten zolang de bruidegom bij hen is? Nee, zolang ze de bruidegom bij zich hebben, kunnen ze niet vasten. Marcus 2:19

Meer en meer wordt duidelijk dat de gemeente (al de kinderen van God samen) de bruid zijn voor deze bruidegom. Er zit een groot feest aan te komen.

25 Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven 26 om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Efeze 5:25-27

Het Jezus gezin

Het is een bijzondere relatie van Jezus met zijn vrouw. Alles wordt voorbereid voor een fantastisch en groots feest. De vrouw wordt mooi gemaakt voor dat moment. Hoe? Nou, zoals de tekst in Efeze 5 zegt: door water en door woorden. Als deze bruidegom zijn liefde onder woorden brengt voor zijn bruid gaat ze als vanzelf schitteren. Ik zeg: laat het feest maar komen!

Bron: New York Times / biblicalarchaeology.org

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -