Clicky

Grote verzoendag

18 september 2012

grote verzoendag

Het Joodse nieuwjaar, Rosh Hashanah, is net achter de rug (dit jaar 16-18 september). Het is nu het jaar 5773 volgens de Joodse kalender. Het feest loopt uit in de grote verzoendag, Yom Kippur (25-26 september).

Oordeel of verzoening

Voor Joden is deze dag, Yom Kippur, verrassend genoeg ook de dag van oordeel. God opent het boek van het leven op deze dag en besluit wie zal leven en wie zal sterven. In de dagen tussen het nieuwjaar (Rosh Hashanah) en Grote Verzoendag (Yom Kippur) hebben de Joden gelegenheid om tot inkeer te komen en zich met God te verzoenen. Op Grote Verzoendag wordt de trompet, ramshoorn, geblazen.

Vervulling in Jezus

De Joodse feesten zijn er niet zomaar, maar verwijzen naar iets. Zo is het geslachte Paaslam bij Pascha een verwijzing naar Jezus het offerlam (1 Kor 5:7), het ongerezen brood verwijst naar Jezus, het brood dat leven geeft (Joh 6:35). De grote verzoendag verwijst op eenzelfde manier naar Jezus Christus. Hij de door God gestuurde Redder, en door Hem worden we verzoend met God.

De kaarten geschud

Het lijkt of God zijn kaarten schud op Grote Verzoendag, Hij kiest uit of je zal leven of niet. Het mooie van de beschrijvingen van de grote verzoendag in Leviticus 16 is dat er alleen verzoening mogelijk blijkt te zijn door een offer dat gebracht wordt. Een lam neemt de zonden en daarmee de reden voor oordeel met zich mee. De zonden worden zo weggedaan en is het volk verzoend met God.

Geen kaarten die geschud worden. Maar God die al vanaf het begin in actie is om ons binnen zijn bereik te brengen. Precies zo kwam Jezus. God in actie, God die alles op alles zet om de wereld met zich te verzoenen.

“Bloed van stieren en bokken kan mensen onmogelijk van hun zonden bevrijden. Daarom zegt Christus bij zijn komst in de wereld: ‘Offers en gaven hebt u niet verlangd, maar u hebt mij een lichaam gegeven” Hebreeën 10: 4-5

Shana tovah u’metukah

Ja, ik wens je een goed en zoet nieuw jaar, want dat betekent deze nieuwjaarswens. Een jaar waarin je leeft vanuit de wetenschap dat God door Jezus zich met ons wil verzoenen. Het is een tijd om je hierop te bezinnen en je naar God toe te keren. Je zal erachter komen dat Hij allang in beweging was gekomen. In dat besef is het een goed en zoet jaar dat voor je ligt.

Reageer

Ik wens je een goed en zoet jaar toe! Wat is jouw nieuwjaarswens?

Andere interessante blog post

  • De perfecte genezingsshow09-07-2016 De perfecte genezingsshow Als je deze blog volgt, dan weet je dat het regelmatig een kritisch en scherp randje heeft. Het is nodig. Want nog steeds wordt er in de naam van de […]
  • Voor de depressieve conferentie-christen02-07-2016 Voor de depressieve conferentie-christen Eens was er een nederige, doch succesvolle christen. De naam is voor nu even niet belangrijk, want het succes zat em niet in zijn naam, maar in zijn […]
Wouter van der Toorn
Media Innovator / Art Director bij Jesus.net en Internet pastor. Mijn tijd vul ik graag met nieuwe media, geloof, kerk, de Bijbel, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik hier op mijn blog.
0 Comments

Grote verzoendag

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0