Is er meer?

Is er meer? #dtv

3 min leestijd

Is er meer?

Is er meer? Dat is de vraag van een brede campagne die zijn vorm vooral krijgt in een glossy “MEER“. Het is een interessante vraag hoor, maar meer dan ‘wat’? Ik neem aan dat de vraag bedoeld is “is er meer dan dit leven” of “meer dan je kunt zien”, “meer tussen hemel en aarde”.

‘k Ben wel benieuwd hoe deze vraag beantwoord gaat worden. Want de vraag nodigt uit tot een clash van wereldbeelden. Zou het niet een goede vraag zijn of er misschien minder is? Waarom zou er meer zijn?

Eerlijke antwoorden

Ik heb zomaar wat vragen die om eerlijke antwoorden vragen. Een klein rijtje om wat vingeroefeningen mee te doen:

 1. Is er meer?
 2. Is er minder?
 3. Is er een hogere macht?
 4. Wie of wat is God?
 5. Wie bepaalt wie of wat God is?
 6. Wat mis ik als ik niet in God geloof?
 7. Is Jezus God?
 8. Is er leven na de dood?
 9. Is er een hemel?
 10. Is geloven een voorwaarde voor de hemel?
 11. Bestaat er een hel?
 12. Hoe kun je nu zeker zijn dat geloof geen onzin is?
 13. Kan je Gods bestaan bewijzen?
 14. Zijn niet alle goden hetzelfde?

Je snapt het, deze lijst kan vele malen langer. De neiging is om eenvoudige antwoorden te geven, een soort handboek met antwoorden op alle vragen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat deze boeken er ook zijn. Allemaal antwoorden op deze vragen. Ze staan ongelezen in mijn boekenkast. Misschien omdat ik een vraag belangrijker vind dan een antwoord.

PS: ik heb ook nog een paar vragen aan gelovigen »

Altijd ontdekken

Ook ikzelf blijf ontdekken. Ontdekken wie God is. Wat ik nu eigenlijk geloof. Misschien nog wel meer waarom ik eigenlijk in God geloof en geloof dat met Jezus we een hoopvol leven kunnen hebben. Op veel vragen heb ik geen antwoord. In ieder geval geen sluitende antwoorden. En stel ik me steeds weer vragen. Wat is het Goede Nieuws eigenlijk? En vergeten wij als gelovigen niet een heel belangrijk stuk van het evangelie?

Ik snap dat het voor mensen die op zoek zouden willen gaan soms christenen en kerken in de weg staan. De een zegt dit, de ander zegt dat. Wie heeft er gelijk? Doen al die meningen ertoe?

De schepping van Adam (Michelangelo)

Een gelovige is soms het meest zichtbare van God. Dat is een mooie missie voor kerken en gelovigen. Zorg dat mensen een beetje zullen begrijpen van wie God is. Maar gelukkig is God niet afhankelijk van meningen van mensen, van wat mensen van hem maken. Het kan niet zo zijn dat God zomaar verschijnt als we hem verzinnen en hij vervolgens verdwijnt als we denken dat er geen plaats meer voor hem is in onze wereld en ons denken. Hij is onafhankelijk van wat wij ook van hem vinden.

Zelf ontdekken?

Ben je op zoek naar God? Ik moedig je aan om dit eerlijk te doen. Geef niet te snel op, maar volg ook niet zomaar wat na. Wees niet tevreden met simpele antwoorden. Blijf altijd vragen stellen. Zelfs gelovigen zeggen aan een een heel leven dat er nog zoveel te ontdekken is en zijn zich ervan bewust dat alles pas op zijn plaats zal vallen als ze God hun Schepper zullen ontmoeten na hun dood. Oftewel, blijf ontdekken. Ook gelovigen zijn hun hele leven op een ontdekkingstocht. Welkom op deze fantastische reis!

Check ook de site: isermeer.nl »

Als motiverende uitsmijter een quote van C.S. Lewis: “Als je een religie zoekt waar je je echt comfortabel bij kan voelen, beveel ik je in ieder geval niet het christelijk geloof aan.” Zo, als dat geen motivatie is. Of #isermeer?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -