Principieel, punt uit

Principieel, punt uit

2 min leestijd

Principieel, punt uit

Als ik het zo zie zijn er twee manieren van in het leven staan: je gaat mee, of je bent onafhankelijk. Er zijn twee manieren van leiding geven: je gaat mee met de meerderheid of je kiest de richting waarvan je bent overtuigd dat het het juiste is. Er zijn twee manieren van zaken doen: geef je klanten wat ze willen of geef dat waarvan je overtuigd bent dat het het beste is.

Niemand begrijpt ten diepste wat de markt wil. Als je kiest om daarvoor in de plaats iets magisch te maken, als je passie brengt in plaats van het berekenende in je werk, dan heb je minstens zoveel kans om het goed te doen dan de man die uitverkoop houdt.” ~Seth Godin

De tendens om eerst te luisteren wat “men” vindt en wilt en vervolgens te besluiten om dat ook te vinden en te willen is een zwakte. Want dan ga je mee met de zaken die zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Dit is een simpel principe dat ikzelf jaren geleden tot standaard aannam. Een principe met een betrouwbare bron:

Laat je er niet door de meerderheid toe overhalen iets onrechtvaardigs te doen, en als je in een rechtszaak getuigt, verdraai het recht dan niet door je naar de meerderheid te richten.” Exodus 23:2

Oftewel, hou je rug recht. Al ben je met weinig. Hoe strategisch is het? Misschien niet op korte termijn, misschien zelfs pijnlijk, misschien eenzaam. Maar dit hou je wel het langste vol en hier zal je je nooit voor hoeven schamen.

Of het nu politiek, leiderschap of persoonlijke overtuiging is, wees principieel. Weet waarom je iets wel of niet doet.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sharon
Sharon
11 jaren geleden

Principes zijn goed, maar je moet ze nooit verwarren met standpunten. Aan je principes moet je je vasthouden (in principe ;-)), maar aan je standpunten niet altijd. Want een individu weet nooit 100% zeker dat hij het bij het juiste eind heeft. Hoe meer mensen, hoe meer meningen. Maar ook hoe meer creativiteit! Ik denk dat het als leider heel belangrijk is wèl naar die meningen te luisteren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat juist… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Sharon
11 jaren geleden

Helder… Je maakt terecht een verschil tussen keuzes en principes. Als je principieel kiest, kan je keuze veranderen, je principe niet. Luisteren is prima en noodzakelijk. Mijn punt is: niet om je mening te formuleren, maar om de route te kunnen bepalen (“meebewegen” is zo’n mooie uitdrukking hiervoor)

Sharon
Sharon
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
11 jaren geleden

Precies, helemaal mee eens :)