sneller leren door fouten maken

Sneller leren door fouten maken

2 min leestijd

sneller leren door fouten maken

Waarom leert de een sneller dan een ander? Wellicht omdat iemand intelligenter is, maar misschien ook niet. Natuurkundige Niels Bohr heeft een mooie definitie van een expert: “Iemand die alle fouten heeft gemaakt die mogelijk zijn in een klein gebied.” Sleutel is: sta je jezelf toe om fouten te maken of niet. Is dat intelligentie?

Goed fouten maken

Uit onderzoek van Jason Moser blijkt dat een sleutel zit in de manier waarop je een fout maakt: je wilt je fout zo snel mogelijk vergeten of je wilt van je fout leren: mensen met een “fixed mindset” en mensen met een “growth mindset“. Dat heeft dus te maken met hoe het brein functioneert.

1. Fixed mindset

Je ziet een fout als een jammerlijke mislukking. Je hebt vooral het gevoel dat je er niet geschikt voor bent, dat je te dom bent. Het lukte nu niet en het zal de volgende keer ook wel niet lukken.

2. Growth mindset

Je ziet een fout als uitdaging om te leren omdat je gelooft dat je altijd kan leren en het altijd beter kan. Je leert van deze fout en weet voor de volgende keer hoe het in ieder geval niet moet of waar je extra op moet letten.

Fouten zijn nodig

Uit ander onderzoek blijkt dat je moet beseffen het nodig is om fouten te maken om te leren, om te ontwikkelen. Het is gezond om een fout niet als een grote mislukking te zien, maar als een moment waarop je scherp bent om het volgende keer anders aan te pakken of beter te doen.

Ik denk dat we heel wat meer fouten moeten maken. Fouten die niet fataal zijn maken ons moediger, leren ons hoe iets niet werkt en tegelijkertijd openen ze een deur naar manieren zoals het wel zou kunnen werken.” ~ Seth Godin

Het is heel gezond om elkaar toe te staan om fouten te maken. Misschien zelfs: het is heel goed als je fouten durft te maken. Daar leer je namelijk het snelste van.

Bronnen: Wired.com / psychology.msu.edu / psychcentral.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -