Vernieuwde spiritualiteit, juist nu

Vernieuwde spiritualiteit, juist nu

1 min leestijd

Vernieuwde spiritualiteit, juist nu

We leven in een behoorlijk arrogante tijd. We weten alles, hebben overal verklaringen voor. We hebben precies uitgevlooid hoe God in elkaar zit, hoe, wat en wie Hij is, wat Zijn namen zijn, zijn karakter, zijn wezen… Is het niet een effect van de reformatie dat we alles zijn gaan rationaliseren?

Maar veel is aan het kantelen. Omdat de eindigheid van het rationele ook meer en meer duidelijker wordt. Onze wereld is er niet per sé mooier op geworden.

Juist in deze tijd is er veel verlangen naar vernieuwde spiritualiteit.

Vanuit verschillende hoeken zie ik kruisbestuiving van verschillende tradities die elkaar ook zo hard nodig hebben. Tradities van gebed en meditatie, behoefte aan het grotere. Niet alleen maar het persoonlijke van geloof maar juist ook de verbinding met alle gelovigen over deze hele wereld en een verbinding met 20 eeuwen kerkgeschiedenis die achter ons liggen.

Die eeuwen liggen achter de katholieke en orthodoxe tradities, maar zeker ook achter de charismatische, evangelische, protestante en reformatorische tradities. Hun kerkgeschiedenis begon niet in de 16e, 19e of 20e eeuw.

Het zal een bijzonder werk van de Heilige Geest zijn om ons hierin weer te verbinden en te vernieuwen!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -