kan je god bewijzen?
2 min leestijd

kan je god bewijzen?

Bewijs maar eens dat God bestaat.” Ken je deze vraag? Het is een grootse vraag die eigenlijk best op zijn plek is. Maar is er bewijs? Kan je God bewijzen? Of zijn er alleen maar aanwijzingen? Het zou mooi zijn als God iets zou laten zien waardoor iedere twijfel zou verdwijnen. Zoiets als zijn naam schrijven aan de nachtelijke hemel door de sterren bijzonder te ordenen…

Maar even eerlijk, kan je eigenlijk wel zeggen: “Ik geloof alleen maar als het bewezen kan worden”? Nee, natuurlijk niet. Dat kan niemand. Iedere beginner kan dat begrijpen. Ik zal het uitleggen.

Mijn vrouw

Ik kan je niet bewijzen dat mijn vrouw van mij houdt, of dat ik van haar hou. Ik kan wel veel laten zien, er zijn veel dingen die me iedere keer ervan overtuigen en weten dat mijn vrouw van me houdt, maar ik kan het niet wetenschappelijk of logisch bewijzen. Dus als ik alleen maar zou geloven als ik het kon bewijzen… zou ik nu een behoorlijk eenzame man zijn.

Dit is het punt: als iemand daadwerkelijk leeft vanuit de instelling dat hij alleen gelooft wat bewezen kan worden, dan eindigt zijn leven wel akelig eenzaam, want hij zou nooit de liefde van zijn leven kunnen vinden.

Onomstotelijk bewijs?

Even terug naar het andere punt. Zou het zo zijn dat als God bestaat Hij zichzelf zou bewijzen? Technisch gezien werkt het als hiervoor. Er zijn zoveel dingen die voor ons als mens zo fundamenteel belangrijk zijn, maar die niet wetenschappelijk, onomstotelijk kan worden bewezen. Denk aan liefde, hoop, schoonheid, vergeving… Dit zijn dingen die zo belangrijk zijn, maar je kan ze niet onomstotelijk bewijzen.

Bijna verkering

Toen ik nog geen relatie had met mijn vrouw, zelfs toen ik haar nog niet kende, geloof me, ze bestond wel. Maar dat feit op zich maakte niets in mij los. Ik werd er niet verliefd door, er ontstond geen liefde en affectie. Dus bewijs daarvan geeft nog niets. Alleen met haar omgaan (geloof me, een bijna beginnende verkering is spannend hoor) maakte de dingen los.

Precies zo is het ook met God. Er zal niets veranderen als je weet dat Hij er is. Hij wil dat je Hem leert kennen.

5 reacties

 1. Gerrit Versluis op 30-12-2014 om 22:57

  Hier zijn een paar citaten uit het boek: Het ontstaan van het Heelal van Jozef Rulof.
  Blz. 61
  Miljoenen jaren geleden
  openbaarde God zich in het universum. Wij allen aan deze zijde, die dit
  machtige mochten beleven, bogen onze hoofden voor Hem Die ons
  aller Vader is.
  God schiep hemel en aarde, mens en dier, doch hoe dit alles geschiedde
  zal u worden getoond. Blz.67 Niets, mijn zoon, dan alleen God. Wat gij
  thans waarneemt, zo was het voor de schepping, duisternis, alleen
  duisternis. Dit machtige, deze duisternis is God en uit die duisternis zijn
  wij en al het andere leven geboren. Ik ga u met de eerste verschijnselen
  verbinden. Geen mens echter heeft dit kunnen waarnemen. Toch – u
  heeft dit beleefd.(Jozef Rulof) Blz.71Wie naar het heelal kijkt, aanschouwt het leven van God. Daarin leeft
  God, dat is God en God is in alles wat straks nog geboren zal worden.
  Uit dat alles kwamen wij voort, wat uw leider u zal tonen.
  Dit zijn slechts 3 posities van de 800 om duidelijk te krijgen wie, of wat God is. God is alles wat leeft in het universum planeten, sterren, mensen, dieren en planten enz. Heel kort samengevat. Het boek is als E-boek gratis te down loaden. Zie Rulof.org 2. Valère De Brabandere op 02-06-2013 om 15:22

  Wikipedia : ontologisch godsbewijs -aanvulling dd. 4.3.2013 : Valère De Brabandere-

  “Godsbewijs vanuit het absoluut, logische ‘zijn’ . Volgens J.M.Bochenski ( in zijn ‘Wegen van wijsgerig denken’) zijn ‘wetten'(de eeuwige wetmatigheden van logica, wiskunde en andere ),het enige ‘absolute ‘zijn, terwijl al het overige daaraan contingent moet zijn. En deze wetmatigheden gelden voor de wereld, door dat de structuur van de dingen ontstaat door een projectie van die eeuwige’gedachte-wetten’.Deze wetten behoren tot de ideële wereld, waar alles eeuwig, onveranderlijk en noodzakelijk is. God of het absolute is dus niets anders of meer dan die absolute wetmatigheid .” 3. Hiep op 08-10-2012 om 21:11

  Allereerst: gefeliciteerd met het achtjarig bestaan van de
  website.

  Naar aanleiding van het betoog ‘Kan je God bewijzen?’ drie punten:

  1. Leuk geprobeerd, maar de vergelijking gaat niet op. Je
  echtgenote is duidelijk zichtbaar en voor mensen in jullie omgeving is uit haar
  eveneens waarneembare gedrag heus wel af te leiden of ze van je houdt of niet. Daar
  hoeven dus helemaal geen wetenschappelijke proefjes, formules of bewijsvoering aan
  te pas te komen. De goddelijke entiteit daarentegen is als zodanig niet zichtbaar.
  Je vergelijkt appels met peren.

  Halverwege heb je het voornamelijk over emoties (liefde, hoop, schoonheid et cetera),
  waarvan je beweert dat men ze niet onomstotelijk kan bewijzen. Maar ik kan die
  emoties ervaren, en weet door de omgang met mijn medemensen dat ook zij die emoties
  ervaren. Dat is bewijs genoeg.

  2. Bovendien vertel je niet het hele verhaal, want volgens de
  redenering die je hierna volgt kun je net
  zo makkelijk bij goden als Isis, Zeus of
  Wodan uitkomen. Of voor mijn part bij Ashira. Maar iets zegt me dat je
  een andere god voor ogen hebt… Bovendien ervaar ik God absoluut niet als zo
  fundamenteel belangrijk, zoals al te gemakzuchtig wordt gesteld.

  3. Ik vermoed dat je het over de god van het christendom
  hebt. Als het voor deze God van zulk wezenlijk belang is dat ik Hem leer
  kennen, zoals je suggereert, lijkt het mij niet te veel gevraagd als deze God
  zich eerst aan mij openbaart. Anders wordt het een lastige exercitie.

  Ik sta er voor open, maar het initiatief moet dan toch echt van Hem komen. Het
  kan namelijk geen ontmoeting via derden zijn, omdat ik geen trek heb in de vele
  bedriegers of de verborgen agenda’s van derden, het zal dus één op één moeten gebeuren.
  Ik zie geen onredelijkheid in die voorwaarde en zo’n ontmoeting lijkt mij voor
  een God, als die daar nota bene zelf behoefte aan heeft, eenvoudig te
  realiseren.

  Als zo’n ontmoeting desondanks niet plaatsvindt, lijken me
  twee conclusies voor de hand te liggen. De eerste: God bestaat mogelijk wel,
  maar de(ze) mens interesseert Hem toch minder dan jij doet voorkomen. Dan wens
  ik je veel sterkte bij het verwerken van die gevolgtrekking.

  De tweede conclusie: God meldt zich niet, simpelweg omdat Hij niet bestaat, net
  zo min als die duizenden andere goden die de mensheid in de loop van eeuwen heeft
  verzonnen.  • ineke romkes op 30-12-2014 om 13:02

   zalig zijn zij die niet zien,maar nochtands geloven,de ongelovige thomas zij ook .ik moet hem eerst zien,totdat HIJ kwam ,als de HEERE op de wolken terugkomt zul je zeggen,bergen val op mij want wie kan bestaan voor zo n grote GOD .er was eens een koning die zei,waarom kan ik GOD niet zien .tegen een herder,die zei,kijk eens 5 min naar de zon.na 1 min zei de koning,de zon verblind me,nou zei de herder,dit is nog maar een flauw schijnsel,je zou dood ter aarde vallen als het GOD was geweest, zelfs de duivel weet dat hij bestaat,  • jan op 31-12-2014 om 13:50

   IK wil even reageren op uw antwoord. De conclusies die u trekt zijn krom. God heeft wel degelijk alle moeite ondernomen om ons en u te bereiken, namenkijk door het WOORD. Dit het middel dat God gebruikt om mensen te bekeren en te bereiken. en nu is het aan ons om te gaan luisteren of weg te lopen.En niet alle zaken zijn te bewijzen, omdat het ons verstand te boven gaat. God zegt in Zijn woord, geloof alleenlijk en gij zult zalig worden. en hiermee zijn er velen de zaligheid mee in gegaan. want er is geen god dan Deze GOD die op zo`n manier onze zonden wil vergeven en ons wil opnemen bij Hem in de hemel.
   En zolang de zon er nog is, is het nog genadetijd. Christus Zegt HAAST U OM UW LEVENS WIL, WANT IK KOM HAASTIG.
   Hoewel het lijkt dat het niet zal gebeuren zeg ik u, let op de teken in de wereld.
   Dan zegt u vast, dit is altijd al geweest. Het kent nu zijn weerga niet. Maar het belangrijkste is, het EVANGELIE moet overal geweest zijn en Israël zal bekeerd worden.