kan je god bewijzen?

Kan je God bewijzen?

2 min leestijd

kan je god bewijzen?

Bewijs maar eens dat God bestaat.” Ken je deze vraag? Het is een grootse vraag die eigenlijk best op zijn plek is. Maar is er bewijs? Kan je God bewijzen? Of zijn er alleen maar aanwijzingen? Het zou mooi zijn als God iets zou laten zien waardoor iedere twijfel zou verdwijnen. Zoiets als zijn naam schrijven aan de nachtelijke hemel door de sterren bijzonder te ordenen…

Maar even eerlijk, kan je eigenlijk wel zeggen: “Ik geloof alleen maar als het bewezen kan worden”? Nee, natuurlijk niet. Dat kan niemand. Iedere beginner kan dat begrijpen. Ik zal het uitleggen.

Mijn vrouw

Ik kan je niet bewijzen dat mijn vrouw van mij houdt, of dat ik van haar hou. Ik kan wel veel laten zien, er zijn veel dingen die me iedere keer ervan overtuigen en weten dat mijn vrouw van me houdt, maar ik kan het niet wetenschappelijk of logisch bewijzen. Dus als ik alleen maar zou geloven als ik het kon bewijzen… zou ik nu een behoorlijk eenzame man zijn.

Dit is het punt: als iemand daadwerkelijk leeft vanuit de instelling dat hij alleen gelooft wat bewezen kan worden, dan eindigt zijn leven wel akelig eenzaam, want hij zou nooit de liefde van zijn leven kunnen vinden.

Onomstotelijk bewijs?

Even terug naar het andere punt. Zou het zo zijn dat als God bestaat Hij zichzelf zou bewijzen? Technisch gezien werkt het als hiervoor. Er zijn zoveel dingen die voor ons als mens zo fundamenteel belangrijk zijn, maar die niet wetenschappelijk, onomstotelijk kan worden bewezen. Denk aan liefde, hoop, schoonheid, vergeving… Dit zijn dingen die zo belangrijk zijn, maar je kan ze niet onomstotelijk bewijzen.

Bijna verkering

Toen ik nog geen relatie had met mijn vrouw, zelfs toen ik haar nog niet kende, geloof me, ze bestond wel. Maar dat feit op zich maakte niets in mij los. Ik werd er niet verliefd door, er ontstond geen liefde en affectie. Dus bewijs daarvan geeft nog niets. Alleen met haar omgaan (geloof me, een bijna beginnende verkering is spannend hoor) maakte de dingen los.

Precies zo is het ook met God. Er zal niets veranderen als je weet dat Hij er is. Hij wil dat je Hem leert kennen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerrit Versluis
Gerrit Versluis
9 jaren geleden

Hier zijn een paar citaten uit het boek: Het ontstaan van het Heelal van Jozef Rulof. Blz. 61 Miljoenen jaren geleden openbaarde God zich in het universum. Wij allen aan deze zijde, die dit machtige mochten beleven, bogen onze hoofden voor Hem Die ons aller Vader is. God schiep hemel en aarde, mens en dier, doch hoe dit alles geschiedde zal u worden getoond. Blz.67 Niets, mijn zoon, dan alleen God. Wat gij thans waarneemt,… Lees verder »

Valère De Brabandere
Valère De Brabandere
11 jaren geleden

Wikipedia : ontologisch godsbewijs -aanvulling dd. 4.3.2013 : Valère De Brabandere- “Godsbewijs vanuit het absoluut, logische ‘zijn’ . Volgens J.M.Bochenski ( in zijn ‘Wegen van wijsgerig denken’) zijn ‘wetten'(de eeuwige wetmatigheden van logica, wiskunde en andere ),het enige ‘absolute ‘zijn, terwijl al het overige daaraan contingent moet zijn. En deze wetmatigheden gelden voor de wereld, door dat de structuur van de dingen ontstaat door een projectie van die eeuwige’gedachte-wetten’.Deze wetten behoren tot de ideële wereld,… Lees verder »

Hiep
Hiep
11 jaren geleden

Allereerst: gefeliciteerd met het achtjarig bestaan van de website. Naar aanleiding van het betoog ‘Kan je God bewijzen?’ drie punten: 1. Leuk geprobeerd, maar de vergelijking gaat niet op. Je echtgenote is duidelijk zichtbaar en voor mensen in jullie omgeving is uit haar eveneens waarneembare gedrag heus wel af te leiden of ze van je houdt of niet. Daar hoeven dus helemaal geen wetenschappelijke proefjes, formules of bewijsvoering aan te pas te komen. De goddelijke… Lees verder »

ineke romkes
ineke romkes
Antwoord aan  Hiep
9 jaren geleden

zalig zijn zij die niet zien,maar nochtands geloven,de ongelovige thomas zij ook .ik moet hem eerst zien,totdat HIJ kwam ,als de HEERE op de wolken terugkomt zul je zeggen,bergen val op mij want wie kan bestaan voor zo n grote GOD .er was eens een koning die zei,waarom kan ik GOD niet zien .tegen een herder,die zei,kijk eens 5 min naar de zon.na 1 min zei de koning,de zon verblind me,nou zei de herder,dit is… Lees verder »

jan
jan
Antwoord aan  Hiep
9 jaren geleden

IK wil even reageren op uw antwoord. De conclusies die u trekt zijn krom. God heeft wel degelijk alle moeite ondernomen om ons en u te bereiken, namenkijk door het WOORD. Dit het middel dat God gebruikt om mensen te bekeren en te bereiken. en nu is het aan ons om te gaan luisteren of weg te lopen.En niet alle zaken zijn te bewijzen, omdat het ons verstand te boven gaat. God zegt in Zijn… Lees verder »