Evangelische jongeren liever populair dan correct

Evangelische jongeren liever populair dan correct

2 min leestijd

Evangelische jongeren liever populair dan correct

In een artikel in The American Spectator wordt een interessant fenomeen gesignaleerd: de jonge generatie evangelische christenen heeft geen zin in allerlei lastige kwesties zoals homohuwelijk, abortus, scheiding kerk en staat… Het zijn onderwerpen die één ding goed doen: polariseren. De jongeren willen het wel over geloof hebben, maar over andere dingen dan deze schurende thema’s. Ze zijn liever gelukkig en horen er liever bij dan dat ze correcte standpunten hebben.

Wat maakt je een christen?

Het is een interessant en spannend thema. Want hoe bepaal je waar het over gaat? Toen ik als 18 jarige vanuit mijn veilige christelijke nest werd gelanceerd in de gewone samenleving ging het in gesprekken over God en geloof vooral over als dingen over “seks voor het huwelijk”, “werken op zondag”, “feesten en uitgaan”.

De indruk was namelijk dat dáár het kantelpunt lag wat je christen maakt. Het zijn nu ook precies de dingen zijn waar je lekker gemakkelijk debat over kan hebben omdat je standpunt gemakkelijk te maken is: “Ik ben voor en jij bent tegen”, “dit is goed en dat is fout”. Maar het heeft maar weinig bij elkaar gebracht. De vraag is: moet dat dan?

Alles van het leven

Wellicht zit het punt wel iets dieper: heeft je “christen zijn” vooral iets met de kerk en kerkelijke activiteiten (vooral op zondag) te maken of heeft het te maken met alles van het leven. Ik denk dat de generatie evangelische jongeren hier op een meer relevante manier midden in het leven staat, de keuze om christen te zijn gaat over veel meer.

Reacties op deze trend

Er wordt weer veel gezegd over deze trend. Het wordt veroordeeld en wordt aangemerkt als lui, onwetendheid en stommiteit. Christelijk geloof gaat namelijk over meer dan blij zijn, je gelukkig voelen en erbij horen.

PS: lees ook 10 trends in de kerk voor de komende 10 jaar »

In Nederland?

Hoe zit het trouwens in Nederland met een trend als die wordt gesignaleerd in The American Spectator? Is de nieuwe generatie ook liever blij, onderdeel van de hele samenleving dan correct op alle punten. Dat laatste zou je bijna automatisch een outcast maken. Maar een outcast heeft weer weinig invloed.

Reageer

Welke trends herken jij (wellicht bij jezelf)? Heeft het te maken met ‘opvoeding’ vanuit of in de kerk? Kan je zeggen dat het lui en onwetend is van evangelische jongeren? Ik ben erg benieuwd naar reactie!!

Bron:  The American Spectator

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
paul m
paul m
10 jaren geleden

bedankt was weer een verhelderend en mooi wijs stuk

Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Jezus was en is een outcast in deze wereld. Paulus net zo. De profeten ook. De mensen van de reformatie ook. En vele zendelingen in de 1e instantie (of misschien wel hun hele leven) ook. Ik zou zeggen, liever een outcast dan de Waarheid schade aan doen. Je leven geven aan Christus is niet vervolgens te leven voor jezelf, met je eigen geluk, populariteit, kracht, etc. Daarnaast was Jezus een outcast, maar had juist enorme… Lees verder »

Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
Antwoord aan  Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Misschien ook de moeite waard om dit filmpje en er eens eerlijk naar te kijken (ik maak me net zo schuldig hoor):
http://www.youtube.com/watch?v=CWUX-4lcp-M