brene brown

Moed om niet perfect te zijn

2 min leestijd

Schaamte zit soms diep geworteld in de mens. Waar komt het vandaan? En hoe komt het dat sommige mensen er geen last van hebben? Brené Brown heeft er onderzoek naar gedaan. En het hele onderzoek is terug te brengen naar: je hebt schaamte of je hebt moed. Maar wel een bijzondere moed.

[ba-youtubeflex videoid=”iCvmsMzlF7o”]

Angst om er niet bij te horen

Schaamte is gemakkelijk te begrijpen als de angst om er niet bij te horen. Als mensen iets weten of zien ze mij niet waard vinden om mee te verbinden. Deze angst is universeel (mensen die zeggen dat ze het niet hebben kunnen zich niet verbinden met andere mensen). Niemand wil praten over schaamte en het vervelende is dat hoe minder je erover praat hoe meer last je ervan hebt.

Bron van schaamte

Waar komt deze schaamte vandaan? Het komt voort uit ‘ondraaglijke kwetsbaarheid’. Je wil je met anderen verbinden en daarvoor moeten mensen kwetsbaar zijn, jezelf helemaal laten zien. Maar hoe komt het dan?

Eigenwaarde

Een deel van de mensen heeft een gevoel van eigenwaarde: een besef van liefde en erbij horen. Een ander deel van de mensen heeft dit niet en vragen zich steeds af of ze wel goed genoeg zijn. Het ene verschil in deze groep: de eerste groep gelooft dat ze de liefde en het erbij horen waard zijn.

Moed om niet perfect te zijn

Bij dieper onderzoek concludeert Brené Brown dat deze laatste groep een soort moed heeft die de ander niet heeft. Moed betekent in de meest letterlijke zin het verhaal van wie je bent vertellen, vertellen met je hele hart. Deze mensen hadden de moed om niet perfect te zijn.

Zijn wie je mag zijn, fouten mogen maken, geliefd zijn, erbij horen… Al deze dingen maken je pas mens. Er zijn veel mensen die ten diepste nooit de vrijheid hebben gevonden. Wat is het mooi om niet te hoeven knokken, om je niet te hoeven schamen voor wie je bent. En dat laatste heeft dus niet te maken met helemaal perfect zijn, maar heeft te maken met de moed hebben om niet perfect te hoeven zijn. Wees aardig daarin voor jezelf. En daarna ook voor anderen.

Je zou de hele lezing eens moeten luisteren. De Nederlands ondertitelde versie is hier te vinden.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vera van Haarlem
Vera van Haarlem
11 jaren geleden

Geweldig! Uiteindelijk moeten we als mensheid weer één worden, zoals God één is. Met onze maskers op terwijl we daarachter eenzaam zijn gaat dat niet lukken. Ondanks angst voor afwijzing en schaamte moeten we leren om kwetsbaar te durven zijn. Goed nieuws voor mij als christen is dat ik dat niet alleen hoef te doen.