Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Muziek wordt somberder

7 oktober 2012

[ba-youtubeflex videoid=”l95D7leeU3w”]

De universiteit van Toronto deed een studie naar meer dan 1000 liedjes die zijn opgenomen tussen 1965 en 2009. De ontdekking: de muziek wordt somberder. Het percentage liedjes dat in mineur staat is sinds de jaren ’60 verdubbeld. De liedjes zijn daarbij ook nog langzamer qua tempo en langer qua duur.

Nu is het natuurlijk een beetje simplistisch om te zeggen dat een liedje in mineur somberder is dan een liedje in majeur. Maar… het is wellicht wel een marker.

Dit zijn hun conclusies op een rijtje:

 • Het percentage liedjes in mineur is sinds de jaren ’60 verdubbeld.
 • Moderne pop liedjes zijn gemiddeld langzamer: 116bpm in ’60 naar 100bmp vandaag de dag.
 • De gemiddelde lengte is gegroeid van 3 minuten in ’60 naar 4 minuten vandaag de dag.

Jouw liedje?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd… Wat is voor jou het mooiste sombere liedje? En het mooiste blije liedje. Hmmz, nu ik dit zo schrijf, ik ben serieus benieuwd welke tips hieruit komen! Voor mij is “Hurt” van Johnny Cash zo prachtige somber… En misschien komt ABBA wel in de buurt van zo heerlijk blij. Nu jij!

[ba-vimeoflex videoid=”4729929″]

Bronnen: deathandtaxesmag.com / dailymail.co.uk

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
4 Comments
 1. Naomi Klaassen-Nijland

  Somberste: Karma Police van Radiohead
  Blijste: Tja, zoveel om uit te kiezen… Outkast met Hey Ya, of nee, toch Jason Mrax met Lucky. Alhoewel, misschien liever India Arie met Little Things of Video…
  Het leukste sombere liedje: Sting met I’m so happy I can’t stop crying

 2. Melissa

  Moeilijk om er zo één te bedenken. Ik kom dan toch terug op piano muziek. Het hoeft natuurlijk echt niet altijd zielig te zijn, toch kan het mij wel emotioneel maken. Qua vrolijke muziek.. dat doen heel veel artiesten en nummers voor mij. MIKA’s laatste album is ook niet echt treurig te noemen :P haha. Verder luister ik wel heel veel indie, dat is wel wat rustiger.. Maar ik kan er van rustig eigenlijk steeds meer genieten! U2 heeft ook heel veel mooie, maar sombere nummers er tussen zitten.
  marchingonthebeat.wordpress.com

 3. Annemarie Meerkerk

  Mooiste sombere liedje: Jars of Clay met Silence en mooiste blije liedje, ook Jars of Clay met Sing. Jars of Clay maken vaak liedjes zoals de psalmen, niet allemaal blij blij, maar over de realiteit van het leven.

Muziek wordt somberder

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
4