tegengif voor schaamte

Tegengif voor schaamte

2 min leestijd

tegengif voor schaamte

Eerder schreef ik al over “Moed om niet perfect te zijn” wat gaat over onderwerpen als schaamte en kwetsbaarheid, thema’s waar Brené Brown al jaren wetenschappelijk onderzoek naar doet. In een tweede toespraak gaat ze verder in op dit thema. Zeker een aanrader om te luisteren of te kijken.

Kwetsbaarheid is voor watjes

Er is een gevaarlijke mythe rondom het thema kwetsbaarheid. Er is een gevoel van zwakte, kwetsbaar zijn is voor watjes. Maar niets is minder waar. Kwetsbaarheid is misschien wel de belangrijkste graadmeter voor moedig zijn. Durf je jezelf te laten zien, juist ook als je niet perfect bent?

“Ik heb geen fout gemaakt, ik heb 10.000 dingen uitgevonden die niet werken.” ~ quote van Thomas A. Edison

Kwetsbaarheid als geboorteplaats

Wist je dat de plek waar creativiteit ontstaat, innovatie en verandering, dat dat precies is waar kwetsbaarheid is? Zonder kwetsbaar te zijn, zonder jezelf toe te staan om NIET perfect te zijn, kan je nooit iets nieuws maken, zal je nooit veranderen, zal je niet naar een volgend niveau kunnen ontwikkelen.

“Schaamte is het moeras van de ziel”

Schaamte

Er is een verschil tussen schuld en schaamte. Schuld zegt: “Ik heb een fout gemaakt”. Schaamte zegt: “Ik ben fout”. Schaamte is een moordenaar. Schaamte zend voortdurend de boodschap dat je toch nooit goed genoeg bent. En als je dat misschien nog kan pareren dan vraagt schaamte zich hardop af wie je wel denkt dat je bent.

Schaamte wordt sterk gerelateerd met verslaving, depressie, agressie, pesten, zelfmoord en eetstoornissen. Schuld draait het om. Schuld is niet prettig, maar je kan het beïnvloeden, je kan het goedmaken of goed laten maken.

Empathie

Het tegengif van schaamte is empathie. Door empathie vind je elkaar, begrijp je elkaar. De voedingsbodem aan de andere kant van schaamte bestaat uit: geheimen, stilte en veroordeling.

Bron: TED.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -