Zo maak je tijd

Zo maak je tijd

2 min leestijd

Zo maak je tijd

Er gaan maar 24 uren in een dag. Deze tijd gaat altijd even snel, daar kan je niets aan doen. Soms zou je wensen dat je wat tijd zou kunnen maken. Nu kan dat niet letterlijk, maar je kunt zeker wel tijd maken: tijd vrijmaken. Hier wat suggesties:

1. Minder media

Hoeveel tijd gaat er nutteloos verloren aan kijken van TV? Of ben je slaaf van ping, Twitter, email, facebook? Zet gewoon de bliepjes uit. Check maximaal 2 maal per dag je email. Facebook verslaving en Internet verslaving beginnen een behoorlijk issue te worden!

2. Offline werken

Je kan live bloggen bijvoorbeeld, maar ook schrijven op pen en papier. Dat is erg goed om even goed te focussen. Lijstjes maken, schetsen, een opzet voor een artikel, het gaat prima op papier. Als dat te veel is, schrijf dan offline op je iPad (ik schrijf graag zonder afleiding op Writeroom op de iPad)

3. Minder doen

Ken je het to-don’t-lijstje? Je zou er een moeten maken. Zorg gewoon dat je minder te doen hebt. Zodat je tijd hebt voor de juiste dingen. Keuzes maken in wat je NIET meer doet is een van de goede gewoonten van gepassioneerde mensen.

Wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God. Prediker 3:13

4. Geen harde afspraken maken

Oeps, een lastige. Maar deze pro-tip kwam ik wel tegen. Hoe zou het zijn om -zeg als oefening- in plaats van “Dinsdag 11:30 uur” een afspraak te maken voor “Dinsdag eind van de ochtend”. Is dat niet relaxed voor iedereen? Nu kan dit zeker niet altijd, maar zeker een tip die het overwegen waard is.

5. Gebroken nachtrust

Uit onderzoek blijkt dat een bewust gebroken nachtrust een goede stimulans kan zijn. Het is een gewoonte van voor het industriële tijdperk. Op tijd gaan slapen en rond middernacht er weer even uit voor een goed gesprek, of even wat goede werkuren.

6. Tijd minder kostbaar maken

Het is gewoon niet sexy om te zeggen dat je het niet druk hebt. Zeker niet als je een eigen zaak hebt, een of andere baas bent, verantwoordelijkheden hebt. Maar waarom zou je tijd zo kostbaar zijn dat je geen tijd hebt om te genieten. Want… tijd is kostbaar. Maak tijd vrij, dan wordt tijd minder schaars, minder kostbaar. En moet dan vandaag een afspraak even vervallen dan is er morgen gewoon weer een nieuwe dag. Want voor je het weet mis je iets prachtigs!

Oftewel… maak wat tijd. De tijd gaat vanzelf voorbij.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden