sociale media tips voorgangers

12 sociale media tips voor voorgangers

5 min leestijd

sociale media tips voorgangers

Voor predikanten, voorgangers, jeugdleiders, oudsten en andere leiders in kerken is sociale media een mooie kans om zich meer te profileren en meer met mensen te verbinden dan alleen op zondag. Deze tips zijn niet voor de mensen die al helemaal een professional zijn. Maar gewoon een aantal tips voor Facebook, Twitter, Instagram. Lees ook “regels voor gebruik sociale media“.

1. Het gaat niet om jou

Sociale media is bij uitstek persoonlijk. Je kan en moet jezelf profileren. Mensen kijken naar je en zien wie je bent. Maar je bent er niet voor je zelf. Het is sociaal, het gaat om omgaan met anderen, hen helpen, uitdagen en ondersteunen. Volg de mensen terug die je kent. Dat geeft de mensen de kans om zich echt met je te verbinden.

Ik weet het, een predikant is vaak vooral een zender en praat zelf nogal eens erg graag. Deze tip is speciaal voor jou: sociale media gaat over gesprek (geen radio station).

2. Wees sociaal

Sociale media kost tijd. Maar sociale media is sociaal. Met wie praat je? Sociale media wordt wel eens het digitale kampvuur genoemd. Daar vinden gesprekken plaats. Er is niets zo mooi als dat je persoonlijk reactie krijgt van ‘belangrijke mensen’ (ja, zo worden predikanten soms echt gezien). Dat is het mooie van sociale media.

PS: lees ook mijn artikel “Online zieltjes winnen #kerk2012

3. Waar ben jij enthousiast over?

Je bent onderdeel van een plaatselijke gemeenschap. Vier het feest ook online. Laat zien waar je enthousiast over bent, of wat er belangrijk is. Daarbij is het ook erg interessant te weten wat jij als predikant of jeugdleider belangrijk vindt naast de zondagse samenkomsten!

4. Wees toegewijd

Wees trouw en toegewijd aan sociale media. Het is een belangrijk communicatie kanaal. Niets is zo vervelend om alleen mensen te horen als het over henzelf gaat. Wees regelmatig actief. En als het niet vanzelf gaat… plan het dan in je agenda.

5. Volhouden

Stap niet in de val van ‘ik heb geen tijd‘. Eerlijk gezegd is ‘geen tijd’ eerder een kwestie van ‘geen prioriteit’. Wat is 15 minuten per dag? Met zo’n investering kan je serieus aan de slag. Het kost tijd om aan je platform te bouwen.

6. Wees echt / transparant

Vertel wie je bent, wat je doet. Wees eerlijk en transparant. Mensen willen weten wie je bent en ook weten of je betrouwbaar bent. Hoe communiceer je over anderen en over jezelf?  En wat laat je zien van thuis, familie, sport, boeken, films…

sociale media wordt ook wel het digitale kampvuur genoemd

sociale media wordt ook wel het digitale kampvuur genoemd

7. Doe het zelf

Het is verleidelijk om anderen jouw persoonlijke account te beheren. Dat kan wellicht even vanuit een ’training’ gedachte. Maar sociale media is persoonlijk. Dat kan je niet een ander laten doen. Nee, dat zeg ik verkeerd: dat kan wel, maar het is een slechte zaak die ingaat tegen de natuur van sociale media.

8. Selectief negeren

Er is een club mensen in de echte wereld die je ook in de sociale media wereld tegenkom. Ze hebben altijd wat, negatief, schreeuwerig. Soms kan je op een vriendelijke manier hiermee omgaan. Maar soms lukt het niet (let op, want je kan dommer worden door negatieve mensen). Deze moet je gewoon blokkeren op Twitter, ontvrienden op Facebook. Laat je gemoed niet gevangen nemen door negatieve trollen (sorry voor het woord, maar zo worden ze genoemd)

9. Geen promotie kanaal

Sociale media is niet het kanaal voor promotie. Tenzij het over jou gaat. Maar gebruik het niet als een soort advertentie kanaal. Praat met de mensen die jou volgen. En als je communiceert over een training die je gaat geven, doe dat dan ook als mens, gewoon wie jij bent.

10. Denk glokaal

Ja, internet is enerzijds een globaal fenomeen, anderzijds juist ook weer gewoon heel lokaal en plaatselijk. Hou altijd rekening dat veel mensen naar je luisteren, je volgen, die niet in je plaatselijke netwerk zitten. Zij zijn ook belangrijk, hou dat in het achterhoofd. Luister ook naar hen.

11. Wie is je ’tribe’

In het engels heb je het mooie woord ‘je tribe’, je stam. Daarmee wordt de groep bedoeld die het meest met jou verbonden is. Wie hoort bij die kern van je tribe? Het is goed om er oog voor te hebben. Zij kunnen je helpen om dat wat je te zeggen hebt ook sneller en verder te verspreiden.

12. Foto’s

Een afbeelding zegt zoveel meer dan woorden. Maak foto’s, deel ze. Niets is eenvoudiger voor mensen om iets te ‘liken’ op Facebook. Daarbij maakt het het ook gewoon ‘uit het leven gegrepen’.

Dit zijn een aantal eenvoudige tips. Er is geen succesformule voor sociale media. Wel is het zo dat je het pas echt effectief kan gebruiken als je er zelf enthousiast over bent en als je sociale media je eigen hebt gemaakt.

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag. Deel ze in de reacties onder dit artikel!

Bron: 12 Social Media Tips For Church Leaders »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -