kracht van je eigen verhaal

De kracht van je eigen verhaal

2 min leestijd

kracht van je eigen verhaal

Eigenlijk houdt iedereen wel van verhalen. Verhalen als ‘de verloren zoon’ maar ook ‘alleen op de wereld’ en ‘Robinson Crusoe” zijn generaties verteld.

Maar sommige mensen houden alleen van verhalen zolang het niet hun eigen verhaal is. Er zit vaak schaamte rondom het eigen verhaal. Moet je je verhaal wel willen vertellen als alcoholverslaving, drugsgebruik, misbruik, echtscheiding, schulden en ruzies de hoofdingrediënten van het verhaal zijn?

Oppoetsen

Je kan je eigen familie niet uitkiezen. Daarmee kan je dus ook je familieverhaal niet uitkiezen. Het maakt wie je bent en bent geworden. Je kan de neiging hebben om alles mooi op te poetsen, de ellende te verdoezelen of helemaal uit het verhaal te houden. Maar vertel eens het verhaal zoals het is. Of is dat te hard?

Rauwe verhalen

Als je de verhalen uit de Bijbel leest dan zijn ze ook rauw, hard, zondig… Karakters die botsen, moordenaars, egoïsten, misbruikers, leugenaars. De Bijbel is soms huiveringwekkend eerlijk over mensen en de familie verhalen van ‘de geloofshelden’. Ruzie, overspel, moord en leugen in het huis van Koning David. Mozes die nogal losse handen had. Jakob die een professional is in het bedriegen…

PS: lees zeker ook “De Bijbel is géén fijn boek

Misbruik

Je hoeft niet trots te zijn als jouw familieverhaal wordt getekend door misbruik en bedrog, of door verslaving en schulden, of door ruzies en echtscheiding. Je verhaal kan je niet veranderen, jij hebt je familie niet uitgekozen. Maar het is jouw verhaal.

Ik ben wie ik ben

Ook mijn verhaal is er niet een om trots op te zijn. Maar ook mijn verhaal is er een waar God licht was in het donker, een vriend toen vrienden me lieten vallen, een trouwe vader terwijl mijn vader dat niet was.

[ba-youtubeflex videoid=”G-QLeDFwtnM”]

Ik kan het niet oppoetsen, maar wel vertellen. Dat ik ben geworden wie ik ben wellicht ondanks mijn verhaal maar in ieder geval dankzij de Schepper die ik ken als een liefdevolle vader.

Niet negatief

Reageer niet negatief op (onderdelen van) je eigen verhaal. Zelfs in de bloedlijn van Jezus worden bedriegers, hoeren en hoerenlopers genoemd. Zelfs voor Jezus werd dit niet opgepoetst. Dat heeft een reden! Namelijk dat Hij zich er niet voor schaamt. En dat het voor God geen reden was om op te geven. Zo ook voor jou!

Hou ervan

Hou van je verhaal. En vertel het. Ook jouw verhaal is een verhaal dat je mag vertellen. Ook in jouw verhaal zit licht van hoop. En in ieder geval heeft jouw verhaal ook gemaakt wie jij bent. Niemand heeft een verhaal als jij. En niemand kan dat verhaal van je afnemen.

Zeg, wat is jouw verhaal?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -