0.4em !important

Googliseren

2 min leestijd

0.4em !important

Ik denk niet dat het woord al in het groene boekje staat, toch kan ik me wat voorstellen bij ‘googliseren’, ‘googlisering’ of ‘vergooglen’. Wil je vanillesaus maken? Dan zoek je even op Google. Binnen een paar seconden heb je een prima recept te pakken. Dit fenomeen is in steeds meer facetten van het dagelijks leven normaal geworden.

Deze definitie kwam ik tegen in een rapport van Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid:

Googlisering: wat is de waarde van kennis?

Kennis verwerven kostte moeite. Maar dankzij google en andere zoekmachines is kennis gemakkelijk, gratis en bijna onmiddellijk toegankelijk voor iedereen. Dat geldt zeker voor basiskennis. Googlisering verandert in ieder geval de manier waarop we denken, leren en kennis verwerven. Googlisering verandert ook de manier waarop we kennis waarderen. Parate kennis is minder belangrijk, de vaardigheid om kaf van het koren te scheiden des te meer. Hooggeleerdheid, veel weten werd in het verleden hoog gewaardeerd, nu minder. Veel weten is leuk, maar zonder begrip, zonder vaardigheid kennis te gebruiken stelt ‘weten’ niet veel voor.

Kennis moet overigens niet verward worden met het begrip ‘informatie’. Informatie zit besloten in databestanden. Verzamelen van informatie en data levert een product op (databestand) dat een economische waarde heeft. Kennis daarentegen verwijst ook naar begrijpen, is minder tastbaar, minder goed te beschermen en bestaat uit een hele reeks van samenhangende inzichten. Niettemin verandert de aard van en toegang tot kennis op een vrij fundamentele manier door de opkomst van internet.

Bron: “De wedloop om kennis” (pdf)

Graag reactie als voorbereiding op artikel

Ik denk dat veel meer is verandert door het googliseren dan we door hebben. Binnenkort wil ik eens schrijven over de invloed van dit fenomeen op onze religie, spiritualiteit, lezen van de Bijbel.

Zou je op deze vraag willen antwoorden op deze manier: “mijn spiritualiteit wordt beïnvloed door technologie op deze en deze manier“. Dank alvast voor je meedenken!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard van Enk
Gerard van Enk
11 jaren geleden

Voor mij persoonlijk is toch wel het altijd en overal je bijbel bij je kunnen hebben op je smartphone een belangrijk punt . Daarnaast het eenvoudig van gedachten kunnen wisselen met een grote groep uiteenlopende mensen via twitter, facebook, e-mail, etc. En het inzetten van deze middelen voor interne communicatie binnen de kerk heeft ook een grote invloed. Waar je ‘vroeger’ iedereen moest bellen als er tijdens de week wat gebeurde, kan je nu heel… Lees verder »