kindertekening

Heeft God een plan of een doel?

3 min leestijd

kindertekening

Heeft God een plan of een doel? Dat is een interessante vraag. Vaak wordt gezegd dat God een plan heeft dat vaststaat. Het verschil tussen een plan of een doel is: in een plan is alles uitgewerkt, met een doel weet je waar je heen gaat maar nog niet hoe.

De tekst waar deze overtuiging op is gebouwd is Jeremia 29:11: “Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” Een prachtige tekst. Een prachtige kalendertekst. Een prachtige christelijke briefkaart die je stuurt als bemoediging. Maar het is de enige tekst in de Bijbel die zegt dat Gods plan vast staat…

Het plan staat vast

Het schuurt bij me als je alleen denkt over een vaststaand plan. Heeft God een plan? Als je tijd gekomen is, dan ga je toch wel. Het doet me denken aan de berusting die ik zie bij moslims. Als Allah het wil dan is het gewoon zo. Een overtuiging die ik ook bij veel christenen zie. Ook wel vredig hoor, want het geeft een berusting. Maar klopt het wel?

Control freak?

Zegt God bij ieder punt wat je moet doen en wat niet? En wat nu als je dat niet volgt? Zou God in een agenda onze dagen hebben uitgeschreven en gepland hebben wat we zouden doen? Is God dan een control freak?

Hij heeft een doel

Ik denk het niet. God heeft een doel. Dat doel komt in de eerste plaats terug op wie Hij is, zijn karakter. Hij is liefde en wil zijn liefde met ons delen. Vanuit relatie wil hij leven. Hij wil je tot bloei laten komen, maar iedere keer ligt de keuze bij jou. Zo is het vanaf het begin geweest. Had God een plan met Adam en Eva? Of een doel? Het zijn soms moeilijke kwesties hoor, daar ben ik me wel van bewust.

U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’. Romeinen 8:15

Relatie

Kijk, God wil een vader zijn van zijn kinderen (lees mijn gedachten over Gods vaderliefde). Als Vader help Hij ons om te groeien. Hij geeft ruimte om te ontdekken, om te ontwikkelen. Hij geeft een groot wit papier en een mooie doos kleurpotloden. Ga je gang, maak er maar wat moois van. Waar droom jij over?

PS: een hulpverlener kan van de tekeningen van kinderen afleiden of ze een gezonde relatie hebben met hun ouders!

Oké, er zijn uitzonderingen

Jawel, er zijn ook in de Bijbel uitzonderingen waarin God een heel specifiek plan heeft en dat ook uitwerkt. Je kan het trouwens ook voor jezelf checken. Dan moet je denken aan:

  1. Je bent maagd en wordt toch zwanger
  2. Je ezel begint tegen je te praten
  3. Een engel begint met je te vechten

Kijk, als dit soort dingen gebeuren, dan kan je er zeker van zijn dat God een bijzonder en specifiek plan heeft met je. Je zou dan trouwens ook eens moeten praten met een pastor of hulpverlener, maar dat terzijde.

Kiezen

Oftewel… blijf verbonden met Gods liefde. God wil dat je tot bloei komt, dat je geniet, dat je gevuld met met liefde. Hij zal je helpen. Jij mag steeds weer kiezen. Ik zou zeggen: kies voor Jezus. Iedere dag weer.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric
Eric
10 jaren geleden

Gelukkig ging Maria niet met een hulpverlener praten ;-)

Mattèo Piano
Mattèo Piano
10 jaren geleden

Misschien helpt de King James versie om dit op te helderen.

Jeremiah 29:11

11 For I know the thoughts that I think toward you, saith the Lord, thoughts of peace, and not of evil, to give you an expected end.

Gedachten zijn toch iets anders dan plannen ;-)