Mickey Mouse en Dart Vader

Het evangelie van Star Wars

3 min leestijd

Het evangelie van Star Wars

Je hebt fans en je hebt mensen die er helemaal niets van moeten hebben: Star Wars. Het zal je niet zijn ontgaan dat het Disney concern Star Wars heeft overgenomen (voor 4 miljard dollar!). Goed nieuws voor de fans: er komen in ieder geval drie gloednieuwe films in de komende jaren uit. In december 2015 staat episode 7 gepland. Het is weer een jaar vol met Star Wars prullaria en gekkigheid. Maar ik hou er wel van.

Hoop

Een belangrijk thema in Star Wars is het thema hoop. Er is altijd hoop, hoe groot de problemen ook zijn, hoe de separatisten ook samenwerken om de macht helemaal over te nemen en hoe groot de strijd ook is. Er is altijd hoop. Misschien is dat wel een van de elementen waarom mensen zo van Star Wars houden: hoop is wat je levend houdt. Hoe de crisis ook toeslaat: er is altijd hoop. Soms duurt het allemaal wat langer dan je zou willen, maar het is nooit uitzichtloos.

Koude oorlog

Toen George Lucas Star Wars schreef zat hij midden in een tijd waarin hoop juist minder werd. Eind jaren 70, begin jaren 80 was de koude oorlog alles bepalend, de Vietnam oorlog, economische crisis… Hoop leek voorbij. Het grote thema van Star Wars: maar er is altijd hoop.

Mickey Mouse en Dart Vader

 

Moge de kracht bij je zijn

Waar was de hoop op gebaseerd? Het gaat altijd terug naar het thema dat groter is dan “ik”. In Star Wars is er altijd het grotere, maar verder nooit gedefinieerde: the force, de kracht. Het lijkt een manier om het grotere, dat wat er meer is, te beschrijven. Uiteindelijk is het vertrouwen niet in mensen en bondgenoten, niet in technologie en wapentuig, maar vertrouwen in “the force”.

Wat telt is dat Christus verkondigd wordt. Of het nu uit valse of oprechte motieven gebeurt – dát het gebeurt verheugt me. En mijn vreugde is blijvend, omdat ik weet dat dit alles door uw gebed en de hulp van de Geest van Jezus Christus tot mijn redding leidt. Filippenzen 1:18-19

Echt houvast

Op dezelfde manier kijken christenen naar hun houvast in het leven. Geen mensen en bondgenoten. Maar het grotere: de almachtige God. Soms is de strijd heftig, soms moet je je even terugtrekken. Maar je houdt hoop. De wens is niet “moge de kracht bij je zijn” maar “de Heer is met je”. Dat is mijn houvast in leven en in sterven.

Reageer eens

Ik ben echt benieuwd of er nog meer hartstochtelijke Star Wars fans zijn. Waarom heeft een verhaal als dit al zoveel jaar een trouwe fan-groep om zich heen? Waarom ben jij fan? Of heb je er een hartstochtelijke hekel aan?

Bron: Disney.com / StarWars.com blogThe Power of the Force

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard van Enk
Gerard van Enk
11 jaren geleden

Ben meer een trekkie :-) Alhoewel Star Wars ook wel aardig is ;-)

Wouter Dam (@wouterdam)
Wouter Dam (@wouterdam)
11 jaren geleden

‘Hartstochtelijk’ is een groot woord, maar ik ben zeker een fan. Kan erg genieten van de films en inderdaad ook van de dubbele laag. Zo ook van Lord of the Rings.

Wouter Dam (@wouterdam)
Wouter Dam (@wouterdam)
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
11 jaren geleden

Als je voor het eerst kennismaakt met 1-3 dan doen 4-6 inderdaad wel oud aan ja.
Ik heb bij 4-6 een stuk jeugdsentiment. Waar ik als kind vroeger vaak logeerde hing een poster van ‘return of the jedi’. Die intrigeerde mij enorm en toen ik later de film zag was ik ‘om’.
Overigens zijn die oude films voor hun tijd bijzonder knap gemaakt. Maar nu ga ik teveel ‘offtopic’… ;-)