Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Het evangelie van Star Wars

6 november 2012

Het evangelie van Star Wars

Je hebt fans en je hebt mensen die er helemaal niets van moeten hebben: Star Wars. Het zal je niet zijn ontgaan dat het Disney concern Star Wars heeft overgenomen (voor 4 miljard dollar!). Goed nieuws voor de fans: er komen in ieder geval drie gloednieuwe films in de komende jaren uit. In december 2015 staat episode 7 gepland. Het is weer een jaar vol met Star Wars prullaria en gekkigheid. Maar ik hou er wel van.

Hoop

Een belangrijk thema in Star Wars is het thema hoop. Er is altijd hoop, hoe groot de problemen ook zijn, hoe de separatisten ook samenwerken om de macht helemaal over te nemen en hoe groot de strijd ook is. Er is altijd hoop. Misschien is dat wel een van de elementen waarom mensen zo van Star Wars houden: hoop is wat je levend houdt. Hoe de crisis ook toeslaat: er is altijd hoop. Soms duurt het allemaal wat langer dan je zou willen, maar het is nooit uitzichtloos.

Koude oorlog

Toen George Lucas Star Wars schreef zat hij midden in een tijd waarin hoop juist minder werd. Eind jaren 70, begin jaren 80 was de koude oorlog alles bepalend, de Vietnam oorlog, economische crisis… Hoop leek voorbij. Het grote thema van Star Wars: maar er is altijd hoop.

Mickey Mouse en Dart Vader

 

Moge de kracht bij je zijn

Waar was de hoop op gebaseerd? Het gaat altijd terug naar het thema dat groter is dan “ik”. In Star Wars is er altijd het grotere, maar verder nooit gedefinieerde: the force, de kracht. Het lijkt een manier om het grotere, dat wat er meer is, te beschrijven. Uiteindelijk is het vertrouwen niet in mensen en bondgenoten, niet in technologie en wapentuig, maar vertrouwen in “the force”.

Wat telt is dat Christus verkondigd wordt. Of het nu uit valse of oprechte motieven gebeurt – dát het gebeurt verheugt me. En mijn vreugde is blijvend, omdat ik weet dat dit alles door uw gebed en de hulp van de Geest van Jezus Christus tot mijn redding leidt. Filippenzen 1:18-19

Echt houvast

Op dezelfde manier kijken christenen naar hun houvast in het leven. Geen mensen en bondgenoten. Maar het grotere: de almachtige God. Soms is de strijd heftig, soms moet je je even terugtrekken. Maar je houdt hoop. De wens is niet “moge de kracht bij je zijn” maar “de Heer is met je”. Dat is mijn houvast in leven en in sterven.

Reageer eens

Ik ben echt benieuwd of er nog meer hartstochtelijke Star Wars fans zijn. Waarom heeft een verhaal als dit al zoveel jaar een trouwe fan-groep om zich heen? Waarom ben jij fan? Of heb je er een hartstochtelijke hekel aan?

Bron: Disney.com / StarWars.com blogThe Power of the Force

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
5 Comments
  1. Wouter Dam (@wouterdam)

   Als je voor het eerst kennismaakt met 1-3 dan doen 4-6 inderdaad wel oud aan ja.
   Ik heb bij 4-6 een stuk jeugdsentiment. Waar ik als kind vroeger vaak logeerde hing een poster van ‘return of the jedi’. Die intrigeerde mij enorm en toen ik later de film zag was ik ‘om’.
   Overigens zijn die oude films voor hun tijd bijzonder knap gemaakt. Maar nu ga ik teveel ‘offtopic’… ;-)

Het evangelie van Star Wars

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
5