Mickey Mouse en Dart Vader
3 min leestijd

Het evangelie van Star Wars

Je hebt fans en je hebt mensen die er helemaal niets van moeten hebben: Star Wars. Het zal je niet zijn ontgaan dat het Disney concern Star Wars heeft overgenomen (voor 4 miljard dollar!). Goed nieuws voor de fans: er komen in ieder geval drie gloednieuwe films in de komende jaren uit. In december 2015 staat episode 7 gepland. Het is weer een jaar vol met Star Wars prullaria en gekkigheid. Maar ik hou er wel van.

Hoop

Een belangrijk thema in Star Wars is het thema hoop. Er is altijd hoop, hoe groot de problemen ook zijn, hoe de separatisten ook samenwerken om de macht helemaal over te nemen en hoe groot de strijd ook is. Er is altijd hoop. Misschien is dat wel een van de elementen waarom mensen zo van Star Wars houden: hoop is wat je levend houdt. Hoe de crisis ook toeslaat: er is altijd hoop. Soms duurt het allemaal wat langer dan je zou willen, maar het is nooit uitzichtloos.

Koude oorlog

Toen George Lucas Star Wars schreef zat hij midden in een tijd waarin hoop juist minder werd. Eind jaren 70, begin jaren 80 was de koude oorlog alles bepalend, de Vietnam oorlog, economische crisis… Hoop leek voorbij. Het grote thema van Star Wars: maar er is altijd hoop.

Mickey Mouse en Dart Vader

 

Moge de kracht bij je zijn

Waar was de hoop op gebaseerd? Het gaat altijd terug naar het thema dat groter is dan “ik”. In Star Wars is er altijd het grotere, maar verder nooit gedefinieerde: the force, de kracht. Het lijkt een manier om het grotere, dat wat er meer is, te beschrijven. Uiteindelijk is het vertrouwen niet in mensen en bondgenoten, niet in technologie en wapentuig, maar vertrouwen in “the force”.

Wat telt is dat Christus verkondigd wordt. Of het nu uit valse of oprechte motieven gebeurt – dát het gebeurt verheugt me. En mijn vreugde is blijvend, omdat ik weet dat dit alles door uw gebed en de hulp van de Geest van Jezus Christus tot mijn redding leidt. Filippenzen 1:18-19

Echt houvast

Op dezelfde manier kijken christenen naar hun houvast in het leven. Geen mensen en bondgenoten. Maar het grotere: de almachtige God. Soms is de strijd heftig, soms moet je je even terugtrekken. Maar je houdt hoop. De wens is niet “moge de kracht bij je zijn” maar “de Heer is met je”. Dat is mijn houvast in leven en in sterven.

Reageer eens

Ik ben echt benieuwd of er nog meer hartstochtelijke Star Wars fans zijn. Waarom heeft een verhaal als dit al zoveel jaar een trouwe fan-groep om zich heen? Waarom ben jij fan? Of heb je er een hartstochtelijke hekel aan?

Bron: Disney.com / StarWars.com blogThe Power of the Force

5 reacties

 1. Gerard van Enk op 06-11-2012 om 23:59

  Ben meer een trekkie :-) Alhoewel Star Wars ook wel aardig is ;-) 2. Wouter Dam (@wouterdam) op 06-11-2012 om 17:08

  ‘Hartstochtelijk’ is een groot woord, maar ik ben zeker een fan. Kan erg genieten van de films en inderdaad ook van de dubbele laag. Zo ook van Lord of the Rings.  • Wouter van der Toorn op 06-11-2012 om 17:23

   Ha, leuk. En ben je dan nog van Episode 4-6 of juist van Episode 1-3? Daar schijnt ook nog een verschil in te zijn.  • Wouter van der Toorn op 06-11-2012 om 17:31

   Ik ben zelf laat ingestapt trouwens. Dus ik begon bij Episode 1 – 3. Dan zijn 4 – 6 opeens wel heel oud hoor.  • Wouter Dam (@wouterdam) op 07-11-2012 om 09:44

   Als je voor het eerst kennismaakt met 1-3 dan doen 4-6 inderdaad wel oud aan ja.
   Ik heb bij 4-6 een stuk jeugdsentiment. Waar ik als kind vroeger vaak logeerde hing een poster van ‘return of the jedi’. Die intrigeerde mij enorm en toen ik later de film zag was ik ‘om’.
   Overigens zijn die oude films voor hun tijd bijzonder knap gemaakt. Maar nu ga ik teveel ‘offtopic’… ;-)