Je kerk heeft je nodig

Je kerk heeft je nodig

3 min leestijd

Je kerk heeft je nodig

Laat ik eerlijk zijn: er zijn veel redenen om weg te gaan uit de kerk, er zijn veel redenen om terug te komen en om te blijven. In veel gesprekken die ik heb met mensen van allerlei pluimage en het rondkijken in kerken heb ik de neiging om twee visies op de kerk te herkennen:

1. de kerk is er voor mij
Ik heb voeding nodig, God leren kennen, een veilige plek, vrienden, etc.

2. de kerk heeft een missie
De kerk heeft een opdracht om de wereld te laten zien dat God er is.

Soms lijken deze twee visies niet zoveel met elkaar van doen te hebben. Even kort door de bocht: de kerk kan niet zonder jou. De kerk heeft je nodig. Gewoon iedere week er zijn, iedere week samen met de hele kerk God ontmoeten. Het is misschien wel een groot deel van het getuigenis: “uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend” en “Hoe goed is het als broeders samenkomen“.

Maar het is niet alleen maar komen (al zal dat voor sommigen een grote opgave zijn!). Je mag ook een bijdrage leveren aan de veelkleurige gemeente van God. Als ik je vraag wat er allemaal anders kan in jouw (of onze) kerk, dan komt er heel eenvoudig een lange lijst met wensen en een lange lijst met gebreken. Maar vergeet niet dat jij dingen ziet die jij misschien wel tot leven mag brengen. Mis je creativiteit? Dan zou je jezelf eens de vraag kunnen stellen hoe jouw creativiteit een bijdrage kan leveren. Mis je zorg? Vraag je eens af hoe jij voor de ander zou kunnen zorgen.

Twee uitgangspunten:

Wil je verbonden zijn aan en actief zijn in je gemeente, dan zijn dit goede uitgangspunten.

1. Wees betrouwbaar in wat je hebt ontvangen

Hier gaat het om dienen van Gods gemeente, de kerk. De kerk bestaat niet uit een grote groep mensen die allemaal hetzelfde zijn, maar juist uit een grote groep die allemaal anders zijn, veelkleurig.

Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet, want er zijn geen daden en gedachten, geen kennis en geen wijsheid in het dodenrijk. Daar ben je altijd naar op weg. Prediker 9:10

Wees beschikbaar en betrouwbaar in het opbouwen van je eigen kerk, je eigen gemeente. Zet je in waar het nodig is. Iedere fase is weer anders en eens de ene rol wil niet zeggen dat je dat altijd moet doen. Maar wees beschikbaar, pak op wat er te doen is. Een gezonde kerk zal deze generatie nodig hebben: de generatie die doet wat hun hand vind om te doen. Die doet wat voor handen is.

2. Doe het voor Jezus

Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen, want u weet dat u van de Heer een erfenis als beloning zult ontvangen – uw meester is Christus! Kolossenzen 3:23-24

Je dient niet je dominee, pastor of voorganger, niet je jeugdleider of aanbiddingsleider. Je dient Jezus. En Hij stelt je nooit teleur. Laat het niet je motivatie zijn om mensen tevreden te stellen (dat zijn de mensen die gemakkelijk overspannen raken) maar doe het voor koning Jezus.

Je stad en dorp, deze tijd heeft gezonde kerken nodig. Kerken waar het allemaal draait om Jezus. Kerken waar mensen hun leven voor hem beschikbaar hebben gemaakt en die allemaal op hun eigen manier meebouwen.

Reageer

Hoe ben jij beschikbaar in je kerk?

Bron: hillsongcollected.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -