Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Twee vragen bij het lezen van de Bijbel

8 november 2012

Twee vragen bij het lezen van de Bijbel

Hoe vaak lees jij je Bijbel? Ik merk dat ik met een digitale Bijbel vaker de Bijbel erbij pak. Misschien minder lang, maar ook weer niet altijd. Het lezen van de Bijbel staat niet 1-2-3 garant voor het begrijpen en kunnen toepassen van Gods woorden. Twee vragen helpen je hierbij:

Vraag 1: Wat betekent het?

De eerste stap is misschien even wat afstand nemen van wat je allemaal zelf denkt. Lees de Bijbel zoals het er staat. En wat betekent het in de tijd en cultuur waarin de Bijbel is geschreven. Met een duur woord heet dat: de Bijbel lezen in zijn context. Het is belangrijk om deze stap te zetten. Het aparte is dat met het lezen van de Bijbel mensen soms een bijzondere manier hebben van lezen.

Regelmatig merk ik een blindheid voor wat er gewoon staat of gewoonweg niet staat. Probeer eerst te begrijpen wat er staat. Pas hierna komt de tweede vraag:

Vraag 2: Waarom is het belangrijk?

Een Bijbelwetenschapper kan je van alles vertellen over de Bijbel, maar dat wil nog niet zeggen dat het boek van God zijn leven heeft verandert. Vraag maar waarom de tekst die je hebt gelezen belangrijk is. Wat verandert er aan je dag, aan je keuzes, aan je emoties, aan je realiteit als je de Bijbelteksten leest?

Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden. Hebreeën 4:12

Ik kan van alles vinden van de Bijbel, maar ik herinner me iedere keer weer dat het de woorden van de Schepper zijn. Er is een betere houding tegenover die woorden: het mag me veranderen.

Reageer

Hoe lees jij de Bijbel? En verandert de Bijbel je?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Twee vragen bij het lezen van de Bijbel…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0