Lessen uit Lord of the Rings

Mijn lessen uit Lord of the Rings

2 min leestijd
[ba-youtubeflex videoid=”FZNqs0YgWkM”]

Gewoon even genieten van mooie muziek. En met deze muziek zit ik gelijk in Midden-Aarde. Gek eigenlijk wat muziek met je doet. Het brengt bij mij herinneringen boven, de emoties ervaar ik erbij en zelfs soms de geuren. En wat een heerlijk verhaal is het verhaal van de Hobbit en Lord of the Rings. Welke lessen ik meeneem uit deze verhalen? Veel, maar dit zijn er in ieder geval een paar:

 1. Je kan niet zonder vrienden
  Wat is Frodo zonder zijn vrienden, wat is het reisgezelschap zonder de hulp, aansporing van elkaar. Het was wat hen deed overleven. Je kan niet leven zonder echte vrienden. De les is ook dat in de strijd je je vrienden pas echt leert kennen.
 2. Geld is niet het belangrijkste
  Ken je de scene uit Lord of the Rings waar het reisgezelschap door de mijnen van Moria reizen langs de enorme diepte waar gegraven in voor kostbaar metaal. Het maakte een ding scherp duidelijk: de dwergen gingen liever dood dan hun rijkdom delen. Thorin, leider van de dwergen, zei op zijn sterfbed: “Als meer van ons het voedsel, blijdschap en gezang zouden waarderen dan al het opgepotte goud, dan zou het een heel wat vrolijker wereld zijn.” En zo is het maar net.
 3. Oordeel niet op het uiterlijk
  Beoordeel een boek niet op de kaft, een ander niet op zijn postuur of uitstraling. Weet je, dat is nu het hele ding in de Hobbit en Lord of the Rings dat Frodo, een kleine hobbit, uiteindelijk de grote held is. Hij was moedig, cijferde zichzelf weg, was vasthoudend. En dat had niets met zijn postuur te maken.
 4. Geniet van het kleine
  Een ding waar wij altijd om lachen is de verbazing van een van de hobbits dat er niet 7 maaltijden op een dag zijn gepland. Een hobbit geniet namelijk altijd van het eten, van een pul bier, van het samenzijn met vrienden. Heerlijk genieten, wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan?
 5.  Ga het avontuur aan
  Als je nooit op reis bent gegaan, dan maak je ook nooit avonturen mee. Precies dat is het vreemde wat Bilbo doet in de Hobbit. Hij gaat weg. Heel erg niet op zijn hobbits, want dat doen hobbits niet. Maar het was de deur naar het echte avontuur.

Reageer

Welke lessen haal jij uit de Hobbit en Lord of the Rings? Deel het hier in de reacties!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Evert Buiten
Evert Buiten
11 jaren geleden

Veel. Maar om wat te noemen: Het grootste kwaad komt ten val door een daad van zelfopoffering. De ring gaat iedereen aan. Een drijvende kracht die onderwerping eist. Zelfs Frodo bezwijkt op het laatste moment onder de macht van de ring. Omstandigheden die geen hobbit in de hand heeft bepalen het verlossende moment. Uiteindelijk is iedereen afhankelijk maar gaat niets buiten de Voorzienigheid om. Door begeerte en verslaving (Gollum) vernietig je jezelf. Ook tovenaar Gandalf… Lees verder »