Meten prestaties en performance website

Meten prestaties en performance website

2 min leestijd

Meten prestaties en performance website

Zodra je website wat meer bezoekers begint te krijgen zal je merken dat de snelheid van je website steeds belangrijker wordt. Je hebt ook maar 7 seconden om een eerste indruk achter te laten. Hoe meet je nu de prestatie en performance van je website. Hier een aantal (online) hulpmiddelen op een rijtje. Let wel op dat iedere test weer andere scores geeft. Omdat ze allemaal hun kracht hebben. Gebruik ze allemaal maar eens zou ik zeggen:

PageSpeed / ySlow

De grote standaard denk ik waar je als eerste naar zou kunnen kijken: Google PageSpeed. Momenteel met een score van 86/100. Het is een uitdaging om deze over de 90 heen te tillen. Aan de hand van de scores kan je ook kijken wat de punten zijn waar je het meeste winst kan boeken. Een andere bekende is ySlow van Yahoo. Deze kan je installeren als plugin voor je browser.

WebPageTest

Een uitgebreide analyse voor je website vind je bij webpagetest.org. Let op dat je ook de juiste locatie pakt voor de test. Het duurt even voor je de resultaten krijgt. Bij deze krijg ik op dit moment nog een slechte score voor de “First View” waar vooral een load-time in de weg zit. Mijn grootste uitdaging: de afbeeldingen die vooral de tijd opslokken. Dit is een snel overzicht dat je bij WebPageTest.org krijgt:

webpagetest.org

Load Impact

Een andere site die je kan gebruiken als je dieper onder de motorkap wilt kijken is Load Impact. Je krijgt meer zicht op de zaken die de bepalend zijn voor de laadtijd (zie hieronder).

loadimpact.com

Byte Check

Hoe lang duurt het voor je website laadt bij een eerste bezoek. Bij het eerste bezoek moet alles geladen worden. Deze is over het algemeen een stuk langer dan de laadtijd van een latere keer. Byte Check is een eenvoudige. Gewoon je site-adres invoeren, en je krijgt de score voor TTFB. Daar krijg ik een score van 0.334 seconden voor creatov.nl.

GTmetrix

Last but not least: je krijgt een prachtig overzicht om je site te testen in gtmetrix.com waarbij je ook de Google PageSpeed en ySlow scores krijgt, samen met een optimalisatie plan voor je WordPress setup. Ze komen daarbij ook met een mooie WordPress plugin om je voortdurend scherp te houden wat betreft de scores van je site.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard van Enk
Gerard van Enk
11 jaren geleden

En wil je meer leren over de achtergronden van website performance en optimalisatie zijn deze boeken aanraders: http://shop.oreilly.com/product/9780596529307.do en http://shop.oreilly.com/product/9780596522315.do