Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Ministry of Mythe?

3 december 2012

Ministry of Mythe

Zijn kerken en christelijke organisaties wel eerlijk over hun echte impact? Werk je in een mythe of in een echte ministry? De vraag is dus: ministry of mythe?

Geestelijke groei is: iedere dag dichterbij Jezus komen. Dus als ik vandaag dichter bij Jezus ben als gisteren, dan ben ik gegroeid. Er zijn echter veel mythes in kerken en christelijke organisaties die in stand worden gehouden. Dr. Arnie Cole heeft onderzoek gedaan naar de mythes in ministry (in Nederlands wordt het ook nogal eens een ‘bediening’ genoemd).

Mythes in de kerk

Er worden vaak ‘war-stories’ verteld, succes verhalen, want dat klinkt goed. Hoeveel mensen zijn naar voren gekomen tijdens een evangelisatie activiteit, hoeveel mensen hebben gereageerd op een website of wat dan ook. Maar wat gebeurt er nu echt? Dit zijn de uitkomsten van jaren onderzoek met data van meer dan 100.000 mensen:

1. Hoe meer een ministry zich richt op een besluit, persoon, verspreiding van een product of een evenement, hoe waarschijnlijker het is dat het succes van deze ministry een mythe is. Geestelijke groei is een dagelijks proces dat begint als een individu dichter bij Jezus komt.

2. Random geestelijke activiteiten kunnen op zijn best random resultaten opleveren. Het kost 126 jaar van random geestelijke activiteiten voor iedere persoon om geestelijk volwassen te worden (als dat gebaseerd is op de activiteiten die jij als ministry aanbiedt). Hoe meer een ministry zich richt op grote groepen mensen met allerlei programma’s, hoe waarschijnlijker het is dat het succes van een ministry een mythe is.

3. Hoe meer een ministry zich richt op het helpen van specifieke mensen en hun specifieke unieke geestelijke behoeften om dagelijks dichter bij Jezus te komen (evangelisatie door dagelijkse discipelschap) hoe waarschijnlijker het is dat er sprake is van een echte ministry. Als jouw ministry zich niet dagelijks richt op de geestelijke groei van mensen zodat ze dichtbij Jezus kan komen door 4 keer of vaker per week de Bijbel te lezen, er is een grotere waarschijnlijkheid dat je werkt met een mythe.

4. Als jouw bediening niet bijhoudt of er geestelijke groei is bij de mensen die jij bereikt, hoe waarschijnlijker het is dat je ministry een mythe is.

Check het onderzoek “Bible Engagement as the Key to Spiritual Growth ” (PDF)

Myth buster

Dit is dus een echte myth-buster voor kerken en christelijk werk. Wees eerlijk over wat er geestelijk echt gebeurt. Organiseer je allerlei evangelisatie activiteiten, zijn de mensen die je bereikt volgende maand dichter bij Jezus gekomen? Als je christelijke conferenties organiseert, weet je of de mensen die naar voren zijn gekomen ook iedere dag groeien? Kan je dat verhaal vertellen? Laten we eerlijk zijn en stoppen met het vertellen van mythes en sprookjes. Maar ons richten op echte geestelijke groei.

Reageer

Werk jij in een kerk of een christelijke organisatie? Werk je in een ministry of een mythe?

 

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
4 Comments
  1. Mark de Boer

    Hey Wouter, ik check dat onderzoek waar je naar verwijst, maar is dat wel het juiste? Ik kan jouw vier punten niet zo snel linken aan dat onderzoek. En ik wil Fokke’s vraag natuurlijk graag een beetje onderbouwd beantwoorden :-)

    1. Wouter van der Toorn

      Dit is ‘officiele publicatie’ van het onderzoek. De punten hier genoemd waren de outline van Dr. Cole zelf die ik tijdens het seminar kreeg. Sleutel in het denken is: als je niet bent gericht op dagelijkse groei dan ben je niet met het juiste bezig is. Vervolgens heeft hij, op basis van data van 100.000 mensen, geconcludeerd dat je minimaal 4 dagen per week in de Bijbel moet lezen om geestelijk te groeien. Check op http://www.centerforbibleengagement.org/images/stories/pdf/Scientific_Evidence_for_the_Power_of_4.pdf

Ministry of Mythe?

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
4