Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

De kerk moet bewegen

6 januari 2013

kerk trends

In zijn recente artikel “Thirteen issues for churches in 2013” noemt Thom Rainer een aantal trends en ontwikkelingen in de kerken. Hier een paar highlights uit zijn punten, onder meer over generatie Y (ook wel Millennials genoemd, geboren in de periode 1982 – 2001). Deze generatie beïnvloedt de hele maatschappij meer en meer. Ook de kerken. Ze zijn niet tevreden met kerk-zijn zoals het altijd ging. Is er een antwoord op door de kerken?

Géén church-as-usual

De millennials accepteren niet meer de church-as-usual. Ze willen niet per-sé kritisch zijn, maar ze stellen gewoon eerlijke en scherpe vragen die eerdere generaties niet durfden te stellen. Maar er is veel weerstand van de oudere generaties.

Focus op maatschappij

Voor de nieuwe generatie is het belangrijk om oog te hebben voor de maatschappij waarin ze functioneren. De kerk is geen eiland, maar onderdeel van de plaatselijke community. De kerk is er niet alleen voor zichzelf, maar is er ook om de te dienen, juist in de omgeving waar ze wonen en werken.

Kleine groep belangrijkste

Er is een terugkeer naar kleine groepen, een groep waar je niet alleen onderdeel van bent maar je ook onderdeel van voelt. Juist mensen die functioneren in kleine groepen (huiskringen, celgroepen, 12-groepen of hoe je ze ook maar noemt) zijn meer toegewijd in al de andere aspecten van de kerk.

Meer gebed

Iedere christen zal zeggen dat gebed belangrijk is, maar de praktijk is soms minder enthousiast. Toch krijgt gebed en spiritualiteit meer en meer aandacht in kerken. Mooi, want gebed is een uiting dat je afhankelijk bent van God.

Reageer

Wat zie jij als uitdaging voor het nieuwe jaar?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

De kerk moet bewegen

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0