The Big Lebowski

Het evangelie volgens The Big Lebowski

2 min leestijd

The Big Lebowski

Ik zit naast Paul. De grootste Lebowski aanbidder die ik ken. En volgens mij ken ik er best wel een aantal. Roep iets online over The Big Lebowski en je wordt direct geremd door aanhangers van The Dude. Pas op met wat je zegt, want het kan zomaar verkeerd worden begrepen. En… niemand komt aan His Dudeness. Dat even bij het begin van dit artikeltje. Zie het als een clausule waarmee ik mezelf hoop te redden als het erop aankomt.

Hey, careful, man, there’s a beverage here! ~ The Dude

Nu ken ik de film nog niet echt, maar, zo wordt mij gezegd, deze film moet je gewoon even meemaken. Natuurlijk, want dan ga je vanzelf om. Dan hoor je er als vanzelf bij. Ik zeg: dit is de evangelisatie methode volgens Lebowski.

Darkness warshed over the Dude – darker’n a black steer’s tookus on a moonless prairie night. There was no bottom. ~ The Stranger

Lebowski fan

Ik ben benieuwd: waarom The Big Lebowski? Paul geeft antwoord:

“The Big Lebowski gaat over ons allemaal. Niet over een of andere held aan wie niemand kan tippen. James Bond of Jason Bourne. Onverslaanbaar. Nee, The Dude is een werkeloze luiwammes die eigenlijk niets anders doet dan bowlen, slapen en een zijn favoriete cocktail drinken: een ‘White Russian’. En toch is het deze sukkel die de wereld redt. En dat is een troostvolle gedachte. In plaats van een minderwaardigheidsgevoel bij de normale filmhelden heeft de kijker bij The Big Lebowski het gevoel dat er ook voor hem een relevante rol op de wereld is…”

Oké, ik begin er wat van te begrijpen. Niet iedereen zal de film waarderen is ook wel mijn gevoel. Maar… ik moet em dus maar gaan meemaken. Want dan maak ik het vanzelf mee. Dat is “The Dude strategy of Evangelism”.

“Oh, evangeliseren hoeven wij helemaal niet. Kijk de film gewoon. Als je smaak hebt, is de kous al af!” ~ @elziax

Jezus fans

En precies dat hoor ik ook van de Jezus fans. Het is gewoon logisch dat je fan bent. Natuurlijk. Maar je moet gewoon even de tijd nemen om hem mee te maken.

“als Paulus van vérvolger volger kon worden, kun jij ook Lebowski aanhanger worden :-) #allesismogelijk” ~ @MariskaOverman

Deze gedachte is dan precies andersom gedacht, maar ik hou er wel van. En ik zie ook dat het inderdaad ook achterste voren gewoon werkt. Jezus, daar moet je ook gewoon de tijd voor nemen. Niet teveel uitleggen. En je houdt van hem, of je laat hem links liggen. Het pakt je of je moet er gewoon niets van hebben.

Anyone else?

Ben benieuwd naar jullie gedachten :)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -