Google tips voor maximaal resultaat
Google is voor veel mensen een eerste stop als ze iets willen weten. Soms kan je nog slimmer gebruik maken van allerlei ingebouwde mogelijkheden in Google zelf. Hier heb ik een aantal Google tips bij elkaar gezocht.
Let wel dat niet alle mogelijkheden uit Google.com (Engels) in de Nederlandse versie zitten. Indien nodig (en wenselijk) kan je in de voorkeuren van Google instellen dat deze in het Engels moet staan.
Bioscoop
Zoek je op “bioscoop”, dan krijg je direct de bioscopen in je omgeving en films die draaien. Zoek je bijvoorbeeld “Life of Pi Doetinchem” dan krijg ik direct het resultaat in het scherm.
Het weer
Zoek je “weer” dan krijg je direct het lokale weer gepresenteerd. Wees eerlijk, dit ziet er toch prima uit?!
Tijd
Zoek je naar “New York tijd” dan krijg je direct de plaatselijke tijd gepresenteerd. Handig als je je collega aan de andere kant van de wereld wilt bellen en je niet zeker weet of dat wel een beetje christelijke tijd is daar ter plaatse:
Valuta omrekenen
En zoek je “10 euro dollar”, dan rekent Google direct de valuta voor om.
Rekenmachine
Typ direct je opgave in de zoekmachine in, en de boel wordt voor je uitgerekend. Zoals hier “cos(pi/4)” Of verzin zelf een leuke.
Artiesten
Als je bijvoorbeeld zoekt op “u2 albums” dan krijg je prachtig alles gepresenteerd.
Zoek je op “coldplay songs” dan krijg je alle liedjes in het rechterstuk van je resultaten venster te zien.
Feiten
Jammer dat het niet in het Nederlands is, maar als je zoekt in het Engels naar bijvoorbeeld “napoleon death”, dan krijg je direct uitgebreide feitelijke informatie.
Beurs
Ook deze werkt niet in het Nederlands, wel in het Engels. Zoek bijvoorbeeld “stock Apple”, dan krijg je de beurskoers en het historische verloop ervan te zien.
Vertalen
Je kan direct vertalen in Google (je hoeft dus niet eerst naar Google translate). Bijvoorbeeld “vertaal allemachtig prachtig frans” en je krijgt direct het resultaat “tout-puissant belle” :)
Tot zover mijn Google tips. Er zijn nog veel meer handigheden. Zeker als je Google gebruikt in het Engels. Maar zo kan je de zoekmachine nog effectiever gebruiken om snel informatie boven tafel halen.
Heb je aanvullende tips? Ze zijn van harte welkom.
Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.
PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!
[yarpp]
Hier een ‘cheatsheet’ voor hulp bij het zoeken: http://uba.uva.nl/binaries/content/assets/subsites/bibliotheek/diensten/google-cheat-sheet.pdf