besneeuwde begraafplaats

10 jaar na zelfmoord

2 min leestijd

besneeuwde begraafplaats

Ik twijfel of ik wel moet schrijven. 10 jaar is toch eigenlijk lang genoeg geleden? Het is al zo lang terug, zo lang is het al stil. Mijn zus besloot, toen 24, om uit het leven te stappen. Jaren had ze achter zich in psychiatrische instellingen. We schrokken niet meer zo enorm van weer een zelfmoord poging. Ze had het al vaak geprobeerd. Maar 10 jaar geleden lukte het haar. Ze zag het leven niet meer zitten.

Tot zover kan ik het allemaal wel eenvoudig vertellen, al is dat ook niet eenvoudig. Ze werd begraven op een dag dat er een dik pak sneeuw viel. Het leek of het was om al het verdriet te bedekken.

Er is maar weinig ruimte geweest voor al de jaren die er aan haar zelfmoord vooraf gingen. Jaren van misbruik, uit huis worden geplaatst, pleeggezinnen, crisis opvang, geheimen, incest, rechtsgang, nog meer misbruik. Jaren heb ik geen contact gehad met mijn familie vanwege deze gebeurtenis. Misschien begrijp je mijn verhaal met God nu wat beter. Het filmpje staat op de pagina Over Mij.

Het was een eenzaam proces waarin we thema’s als innerlijke genezing, vergeving en verzoening hebben doorgeworsteld. Geen oordeel vasthouden en besluiten om niet bitter te worden.

“Sorry seems to be the hardest word”

[ba-youtubeflex videoid=”GvbQzRAi4wM”]

Er waren een paar liedjes uit die tijd die alle gebeurtenissen markeerde. Een ervan was “Sorry seems to be the hardest word“, gezongen door de boyband Blue en Elton John die de stilte in de jaren markeerde, het woord wat maar niet gezegd wordt.

Laatst zei een vriend ‘sorry’ tegen me. Niet voor zichzelf, niet omdat hij iets had recht te zetten. Maar voor al die andere mensen die dat nooit wilden zeggen. Of de moed er niet voor hadden. Ik zal je zeggen dat dat zalf was voor de ziel.

Perfect time

[ba-youtubeflex videoid=”HH3VxYHIaf4″]

Een van de andere liedjes is “Perfect Time” van Maire Brennan, een Keltisch lied, dat zo diep binnenkwam. De gebroken dromen die achter ons liggen. Maar:

Only you
Can dreams come true
Only you
Can make me shine
Only you
Can days be right
In your perfect time

Blijf er niet mee zitten

PS: worstel je met vragen rondom zelfmoord, check ik-wil-dood.nl, een site die we speciaal hebben ontwikkeld voor mensen die met zelfmoordgedachten rondlopen. Want er is hoop voor dit leven!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Sterkte ermee, met elke keer dat het weer voorbij komt. Je voelt je als omstander zo machteloos. En je had haar natuurlijk zo graag willen helpen. Ik heb zelf geen ervaring met mensen die zelfmoord hebben gepleegd, maar ken wel mensen die een depressie hebben gehad of andere kwalen/ziektes/etc waarbij je meer wou kunnen dan dat je eigenlijk kon. Goed dat je het wel verteld. Dit geeft voor mij inzicht in hoe het vanuit jouw… Lees verder »