spiritueel

Spiritueel maar niet religieus? Dan moet je oppassen!

1 min leestijd

spiritueel

Ben jij spiritueel zonder religie? Dan moet je oppassen, want onderzoek laat zien dat je dan serieus risico’s loopt voor je mentale gezondheid. Er wordt in de studie onderscheid gemaakt tussen mensen die spiritueel zijn enerzijds en mensen die religieus, agnostisch of atheïst zijn anderzijds. De spirituele groep mensen hebben meer risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen, ontwikkelen van verslaving van drugs en eet afwijkingen zoals boulimia nervosa en anorexia.

Wél spiritueel, niet religieus

Het is trouwens en interessant onderscheid dat wordt gemaakt: wél spiritueel, niet religieus. 19% van de Britten is wel spiritueel maar niet religieus. In een kleiner onderzoek in USA ziet 33% zich op deze manier, dus wel spiritueel maar niet religieus.

Jongere mensen zien zich ook eerder als spiritueel zonder religieus te zijn. 72% van de millennials (18 – 29 jaar) ziet zich ‘meer spiritueel dan religieus’.

Wat heb je aan georganiseerde religie?

Georganiseerde religie biedt drie zaken waar de kerkgangers van profiteren:

  1. sociale ondersteuning
  2. verbondenheid met een liefdevolle God
  3. georganiseerde praktijk van gebed

Wanneer je spiritueel wordt, maar niet religieus, verlies je de eerste twee punten. Daarbij willen de meeste “spirituele maar niet religieuzen” niet meedoen aan de derde. Het is niet alleen een algemeen geloof in God dat werkt; het zijn de specifieke gebruiken die werken.

Ervaring

De woorden religieus en spiritueel worden vaak met elkaar verbonden. Maar meer en meer wordt het woord “spiritueel” gebruikt voor een ervaring die niet verbonden is met een traditionele vorm van religie, niet verbonden met een religieus instituut.

Ben jij spiritueel?

Hoe zie jij jezelf? Spiritueel of religieus? Waarom eigenlijk?

Bron cnn.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -