Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Spiritueel maar niet religieus? Dan moet je oppassen!

17 januari 2013

spiritueel

Ben jij spiritueel zonder religie? Dan moet je oppassen, want onderzoek laat zien dat je dan serieus risico’s loopt voor je mentale gezondheid. Er wordt in de studie onderscheid gemaakt tussen mensen die spiritueel zijn enerzijds en mensen die religieus, agnostisch of atheïst zijn anderzijds. De spirituele groep mensen hebben meer risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen, ontwikkelen van verslaving van drugs en eet afwijkingen zoals boulimia nervosa en anorexia.

Wél spiritueel, niet religieus

Het is trouwens en interessant onderscheid dat wordt gemaakt: wél spiritueel, niet religieus. 19% van de Britten is wel spiritueel maar niet religieus. In een kleiner onderzoek in USA ziet 33% zich op deze manier, dus wel spiritueel maar niet religieus.

Jongere mensen zien zich ook eerder als spiritueel zonder religieus te zijn. 72% van de millennials (18 – 29 jaar) ziet zich ‘meer spiritueel dan religieus’.

Wat heb je aan georganiseerde religie?

Georganiseerde religie biedt drie zaken waar de kerkgangers van profiteren:

  1. sociale ondersteuning
  2. verbondenheid met een liefdevolle God
  3. georganiseerde praktijk van gebed

Wanneer je spiritueel wordt, maar niet religieus, verlies je de eerste twee punten. Daarbij willen de meeste “spirituele maar niet religieuzen” niet meedoen aan de derde. Het is niet alleen een algemeen geloof in God dat werkt; het zijn de specifieke gebruiken die werken.

Ervaring

De woorden religieus en spiritueel worden vaak met elkaar verbonden. Maar meer en meer wordt het woord “spiritueel” gebruikt voor een ervaring die niet verbonden is met een traditionele vorm van religie, niet verbonden met een religieus instituut.

Ben jij spiritueel?

Hoe zie jij jezelf? Spiritueel of religieus? Waarom eigenlijk?

Bron cnn.com »

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments
God

Spiritueel maar niet religieus? Dan moet…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0