Onweer storm

Hoe kan God goed zijn?

2 min leestijd

Onweer storm

Mijn zoon (12) komt van de week bij me op kantoor binnengelopen met een serieuze vraag. Nu moet je weten dat zowel hij als ik erg houden van moeilijke vragen. Ik geloof dat het goed vragen kunnen stellen een van de grootste wijsheden is. De vraag die bij hem bovenkwam was deze. Afgelopen week zongen ze op school (evangelisch-christelijke basisschool) een van de liedjes van ik denk Opwekking voor Kinderen met de tekst: “God is de liefste”.

Is God de liefste?

Even tussendoor, ik ben erg gelukkig met de bijzonder positieve en natuurlijke manier hoe geloof en vertrouwen worden meegegeven op school. Daar moet je niet over twijfelen.

We lezen thuis ook oude verhalen uit de Bijbel. Dan kom je wel hele pittige passages tegen. Wat denk je van deze:

“De HEER, uw God, zal zelf voor u uit gaan en de volken aan de overkant voor u uitroeien, zodat u hun land in bezit kunt nemen. Jozua zal u daarbij aanvoeren, zoals de HEER heeft gezegd.”Deuteronomium 31 vers 3

Hoe kan het dat God dan zo lief is? Hoe kan God goed zijn? Hij laat hele volkeren uitmoorden!

···

Ik snap de vraag van mijn zoon. Want het is niet zo eenvoudig.

Scandal of the evangelical heart

Hij wist niet dat afgelopen week de Amerikaanse blogger Rachel Held Evans aan dezelfde vraag aandacht geeft in haar blog “The scandal of the evangelical heart” waar ze haar moeite uitspreekt met het idee dat rampen en ongeluk komen doordat God boos is. Dat is iets wat veel christenen emotieloos durven uitspreken.

Rachel wil niet alleen in haar hoofd maar ook in haar hart eerlijk zijn als christen. ‘Ik heb geen antwoorden nodig op al mijn vragen om dat te kunnen. Alleen moed om eerlijk te zijn over mijn vragen. De moedigste beslissing die ik tot nu toe heb gemaakt, is het willen volgen van Jezus met heel mijn hoofd en hart.’

Geen antwoord, wel een vraag

Weet je, ik heb geen antwoord. De eerste vraag die ik er ook bij wil stellen is deze (zonder dat ook deze vraag een antwoord is)

Hoe kan een goede God het kwaad laten bestaan, het kwaad onbestraft laten?

En als ik dit schrijf, dan weet ik dat zelfs deze vraag niet eens op zijn plaats is.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -