vader en zoontje

Suggesties voor de vastentijd

3 min leestijd

Ga je vandaag een askruisje halen? Met aswoensdag begint de vastentijd, een tijd om je bewust voor te bereiden op Goede Vrijdag en Pasen. Het is een tijd waarin ieder op zijn manier gaat vasten (lees de top 10). Als vasten alleen maar blijft bij iets stoppen, dan ben je jezelf eerder aan het pijnigen. Of heb je een goed excuus om eindelijk af te vallen :) Hier wat tips om juist wél te doen tijdens de vastentijd.

Tijd voor God

Neem de tijd om God meer ruimte te geven. Simpel gezegd door drie dingen: bidden, bijbellezen en stil zijn. Ze horen eerlijk gezegd ook bij elkaar. Wat zou je kunnen helpen:

 1. Volg een dagboek op YouVersion. Bijvoorbeeld “Devotions for Lent from Holy Bible: Mosaic” (46 dagen), “Lent for Everyone” (53 dagen) of “Het verhaal van Pasen” (7 dagen). Deze kan je zowel online als op je smartphone of tablet lezen.
 2. Download de gratis 40dagentijd-app! In 2014 heeft Kerk in Actie samen met PKN een uitstekende iPhone en Android applicatie uitgebracht. Ontdek meer op www.kerkinactie.nl/40dagentijdapp »
 3. Ga iedere week naar een kerkdienst of mis. Misschien is dit een tijd waarin het vuurtje in je opnieuw kan worden aangestoken. Als je Jezus ontmoet in zijn weg naar het lijden kan je hart niet koud blijven.
 4. Zet je TV uit op een vast moment van de dag waarin je tijd neemt om bijvoorbeeld een bijbelleesplan te volgen.
 5. Lees met je gezin gedurende deze tijd het verhaal van de laatste weken van Jezus voor zijn sterven aan het kruis.

Tijd voor jezelf

Vergeet jezelf niet in deze tijd. Zoek rust en ontspanning. Hoe kan je het tempo van je leven verlagen? Meestal komt dat niet vanzelf maar is het een bewust besluit.

 1. Lees een inspirerend boek (wie heeft suggesties?)
 2. Ga een weekendje weg met je partner en geniet!
 3. Zorg dat je na je werk bijtijds thuis bent om te genieten met je gezin.
 4. Maak een dagelijkse wandeling (zonder verdere bijbedoelingen).

PS: als je in deze tijd jezelf wilt toeleggen op minder vloeken, dan heb ik een leuke suggestie: voor iedere keer dat het misgaat (er is ruime genade voor je beschikbaar hoor) leg je een euro aan de kant die je op zondag in de collecte kan stoppen.

Tijd voor anderen

Neem tijd voor de mensen om je heen. De tijd van vasten is er niet alleen maar voor jezelf. Laat je hart groeien, open je leven voor de mensen om je heen.

 1. Neem je voor om juist in deze tijd aandacht voor anderen te hebben. Geef ruimhartig weg als je bent gezegend met meer dan voldoende.
 2. Nodig minimaal eens per week mensen uit voor de maaltijd waarvan je weet dat ze niet voldoende hebben of dat ze het niet ruim hebben.
 3. Ga naar een leuke film met een collega die niet veel vrienden heeft. Tijd en aandacht zijn misschien wel het meest kostbare wat je aan een ander kan geven.
 4. Schrijf iedere dag aan iemand een persoonlijk bericht en bemoedig hem of haar. Morgen weer iemand anders. Neem op deze dag ook de tijd om voor hem of haar te bidden of een kaarsje te branden.

Heb jij nog meer suggesties voor de vastentijd, dan hoor ik het graag!

PS: deze mededeling moest me even van het hart op Facebook.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter Dam
Wouter Dam
11 jaren geleden

Wij hebben op onze site ook een nieuws-topic hierover:
http://www.gkvwezep.nl/cpt_news/tips-voor-de-40-dagentijd/

Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Voor de mensen die goed Engels kunnen, hier ook nog een goed dagboek in PDF vorm (gratis): – http://thegospelcoalition.org/blogs/tgc/2013/02/11/lent-is-about-jesus-a-free-devotional-guide/ (de link naar de PDF staat in dat artikel en is gratis en kan meteen gedownload worden) En goede boeken om te lezen, die je dichter bij Jezus brengen (ook gratis): – http://www.desiringgod.org/resource-library/books/fifty-reasons-why-jesus-came-to-die – http://www.desiringgod.org/resource-library/books/seeing-and-savoring-jesus-christ Het 2e boek heb ik zelf al een deel van gelezen en heeft me al overrompeld. Ik verwacht zelfs dat het… Lees verder »