talen van liefde

5 talen van liefde

3 min leestijd

Ik hou van jou

Jaren geleden schreef Gary D. Chapman het boek “5 talen van liefde“, een boek vol verhalen vanuit de dagelijkse pastorale praktijk over verschillende talen van liefde. En voor veel mensen die ermee kennismaken is het een openbaring die het leven verandert!

Ieder mens heeft een moedertaal. Dat is vaak de taal waarin je denkt, droomt, boos bent, etc. En het kan natuurlijk prima als je ook andere talen spreekt. Maar die ene taal is de taal van je hart.

Precies zo is het ook met de moedertaal van liefde. Er is een taal waarin je denkt, waarin jij het beste bereikbaar bent. Er zijn trouwens veel dialecten de je kan spreken, ook in de talen van liefde.

Het mooie is dat als je weet welke taal je partner, je kind of je vriend spreekt, je ook weet met welke taal je het beste bij zijn of haar hart kan komen. En je hebt nu eenmaal een dagelijkse dosis vitamine L nodig (je weet wel, Liefde) voor een gezond leven.

De vijf verschillende liefdestalen.

1. Positieve woorden

Kommer maakt een mens neerslachtig,
een hartelijk woord beurt hem op. Spreuken 12:25

Sommige mensen hebben positieve woorden nodig. Een compliment, bemoediging, vriendelijk woord, een aanmoediging, nederige woorden. In iedere relatie moet worden gesproken. Maar als je partner deze taal het beste begrijpt, zorg dan dat je altijd de woorden blijft spreken!

2. Samen zijn

In onze tijd is er bijna niets zo kostbaar als tijd. Als je tijd aan iemand geeft, geef je iets kostbaars. Let erop dat je onverdeelde aandacht hebt (zet bijvoorbeeld ook gewoon ff de TV uit), doe samen dingen, praat samen. Maar vooral: samen zijn.

3. Cadeaus

Sommige mensen houden er van om een cadeau te krijgen. Het gaat hier niet per se om een duur cadeau. Maar om iets speciaal voor de ander. Wees creatief en vergeet vooral niet om jezelf te geven. Trouwens, als de ander deze taal niet spreekt kan een cadeau voelen als het afkopen, terwijl de ander bijvoorbeeld gewoon je woorden of je tijd nodig heeft.

4. Dienen

Elkaar dienen… Het klinkt alsof het niet uit deze tijd komt. Wordt je partner bijvoorbeeld heel gelukkig als je een lekker kopje koffie zet (“blijf jij maar lekker even zitten…”) Zo kan je je liefde en genegenheid laten merken aan de ander. En dat het cool en stoer is om te dienen liet Jezus trouwens al zien: de meester wordt een dienaar.

5. Lichamelijk contact

Dit gaat niet alleen om romantische en erotische aanraking. Het gaat om lichamelijk, fysiek contact. Soms net zo simpel als toen moeders met kinderen kwamen om hun kinderen door Jezus te laten aanraken (Markus 10:13). Er zit blijkbaar iets in het fysieke. Al voel je ook snel het ongemak ‘dat er dingen mis zouden kunnen gaan’. Spreek je deze taal, dan is juist in het fysieke contact waarin je ervaart wat liefde is.

[ba-box background=”#EFEFEF” border=”#DDDDDD” textcolor=”#333333″]

Doe de test » Er is een online test beschikbaar op liefdestalen.nl waarin jij kan ontdekken welke taal jij het beste spreekt.

[/ba-box]

De taal van de ander

Er is iets moois met de liefde. Lees ter inspiratie maar 1 Korinte 13. Een paar highlights:

  • De liefde is geduldig
  • De liefde is vriendelijk
  • De liefde is niet jaloers
  • De liefde eist niet
  • De liefde is niet op zichzelf gericht
  • De liefde neemt niets kwalijk
  • De liefde beledigt niet

Spreek de taal die de ander het beste begrijpt. Want de liefde is immers op de ander gericht? Ontdek de taal die je kind of partner spreekt. Er gaat dan een wereld voor je open.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -