Kind en Computer

Tips voor ouders: afspraken over Internet gebruik

3 min leestijd

Kind en Computer

Hoe ga je als ouders om met Internet gebruik bij jouw thuis of in het gezin? Weet je überhaupt hoe de online wereld eruit ziet? Als je dit blog leest ben je in ieder geval op de goede weg :) Hier een paar tips voor ouders voor afspraken over Internet gebruik. Zeg maar dat ze uit het leven zijn gegrepen.

1. Begrijp hun wereld

Je hebt als ouder een bijzondere verantwoordelijkheid om te zorgen voor je kind. Mooi, maar soms ook spannend. Vooral ook omdat hun wereld er zo anders uitziet als de wereld waar jij je comfortabel in voelt. Precies dat is ook de uitdaging: zorg dat je de wereld van je kind begrijpt. Weet je wat Facebook en Twitter is? Weet je bijvoorbeeld hoe het online profiel van je kind eruit ziet?  Blijf daarom ook zelf leren!

2. Blijf in de buurt

Waar is internet beschikbaar? Is dat overal in huis? Zorg dat het in je buurt gebeurt zodat je zicht houdt op wat er gebeurt. En om te helpen als het mis dreigt te gaan (qua tijd gebruik, maar ook wat betreft surfgedrag).

3. Praat erover

Is Internet een thema om te bespreken? Nu is communiceren in een gezin een van de belangrijkste dingen, maar zeker ook over Internet. Hoe ervaart je kind het? Hoe communiceert je kind met vrienden en klasgenoten online? Het is bijvoorbeeld goed om ook eens mee te kijken met WhatsApp (het nieuwe SMS zullen we maar zeggen). Hoe wordt er gepraat? Help als het nodig is om dingen te corrigeren (als er bijvoorbeeld online gescholden is, of dat er onbegrip is ontstaan).

4. Maak afspraken

Ik heb het hier niet over de tien geboden voor Internet in huis, maar over een paar gouden regels die jullie helpen. Hang de gouden regels naast de computer om het gemakkelijk te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • 20:00 uur niet meer online
  • maximaal een uur online voor de fun
  • als je aan huiswerk werkt worden er geen spelletjes gedaan

5. Veiligheid

Zorg dat er anti-virus software is geïnstalleerd op de computer en ook altijd up-to-date is. Daarnaast kan je overwegen om bijvoorbeeld een filter te installeren. Dat kan met bijvoorbeeld ‘ouder controle’, een speciale internet verbinding (filternet, klik-safe, oid) of bijvoorbeeld met OpenDNS (dat is trouwens gratis)

6. Respecteer privacy van je kind

Het is niet heel cool als jij als ouder altijd maar reageert op een Facebook update van je kind. Eerlijk gezegd, dat is soms het ultieme schaammoment. Maar kijk regelmatig mee. Voor mij was het bijvoorbeeld een keuze aan mijn dochter: of ik mag je volgen op Twitter, of je moet je Twitter-account verwijderen. Want anders kan ik niet helpen als het nodig is. Je snapt dat de keuze toen snel was gemaakt. Ik ben me ook bewust dat dit opgaat tot een bepaalde leeftijd.

Nog meer tips?

Heb je nog meer tips? Deel ze hieronder. Sommigen van jullie zijn ongelofelijk creatief in je gezin of op school.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -