Films zijn een spiegel van de tijd

Films zijn een spiegel van de tijd

3 min leestijd

Films zijn een spiegel van de tijd

Sommigen zeggen dat films onze tijd beïnvloeden. Anderen zeggen dat films veelmeer de tijd waarin we leven weerspiegelen. Het zal een wisselwerking zijn. Maar kijken naar films helpt je om te begrijpen in welke tijd we leven. Ze zeggen iets over het moraal, over waar de uitdagingen van een tijd zitten, je zou het ook een spirituele thermometer kunnen noemen. Natuurlijk gaat het niet bij alle films op. Maar met een paar voorbeelden begrijp je wellicht wat ik bedoel:

The Matrix

[ba-youtubeflex videoid=”qPBuOAxOb2E”]

Ik hou van The Matrix trilogie. Het hele plot van doorleven in je ‘gewone’ wereld of je ogen open doen voor hoe deze wereld nu werkelijk in elkaar zit. De films hebben een enorme filosofische en spirituele laag. Denk alleen al aan de namen: Neo, Trinity, Morpheus, het Oracle, Zion… Een vreemde mix van de ‘gewone’ wereld met de bovenwereld en de onderwereld. Er zitten veel gnostische en boeddhistische invloeden verwerkt in de film. Neo vindt uiteindelijk de weg naar echte verlichting.

De film is 14 jaar geleden uitgebracht. Hoe was die tijd toen? De filosofische vragen en overtuigingen. Hoe komen we los van een wereld die we prachtig lijken te vinden, maar gevangen zit in onwetendheid en hebzucht?

Star Wars

[ba-youtubeflex videoid=”9gvqpFbRKtQ”]

Toen George Lucas Star Wars schreef zat hij midden in een tijd waarin hoop juist minder werd. Eind jaren 70, begin jaren 80 was de koude oorlog alles bepalend, de Vietnam oorlog, economische crisis… Hoop leek voorbij. Het grote thema van Star Wars: maar er is altijd hoop. Lees ook “Het evangelie van Star Wars

Avatar

[ba-youtubeflex videoid=”5PSNL1qE6VY”]

Deze film markeert in meerdere opzichten de filmwereld. Met deze film brak de 3D film door. Maar het was niet de 3D waarin deze film zoveel impact had. Opeens zat je in een levensechte fascinerende kleurrijke wereld die een complete spirituele eenheid was. En wij, aardbewoners, zijn zelfs in staat om deze prachtige wereld te vernietigen. Een diep verlangen naar een wereld die beter is dan de onze is bij veel mensen hiermee opnieuw aangewakkerd. Terug in onze eigen werkelijkheid ziet opeens alles er maar grijs en inspiratieloos uit. Er moet toch meer zijn?! Of hebben we dat eigenhandig vernietigd?

The Life of Pi

[ba-youtubeflex videoid=”mZEZ35Fhvuc”]

Deze prachtige film heeft niet voor niets grote prijzen gewonnen. Een prachtig verhaal dat ook zeer spiritueel is. Een verfilming van het gelijknamige boek uit 2001. Er zit een bijzondere mix in de religies: Pi is zelf Hindu, maar leert via een priester ook Jezus kennen en voelt zich ook aangetrokken tot de Islam. Al vindt zijn vader het allemaal maar niks. Het is een prachtige film over geloof, over twijfel, ontdekken, vertrouwen… Over dat er meer is dat logica en ratio.

De mix van religies past wel erg bij onze tijd: het is allemaal goed, alles heeft zijn waarde. En daarmee past The Life of Pi helemaal in onze tijd.

Een spiegel van de tijd

De volgende keer dat je weer naar een film kijkt, denk hier dan eens aan. Want het is een spiegel van de tijd waarin je leeft!

Heb jij films waar je dit principe ook tegenkomt? Films die je iets duidelijk maken over de tijd waarin ze zijn uitgekomen? Ik ben benieuwd naar je aanvullingen!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -