don't manipulate the perception of beauty

Wat is schoonheid? Wees gewoon jezelf!

2 min leestijd

don't manipulate the perception of beauty
We hebben er een bepaald idee van. En dat wordt gebouwd en in stand gehouden door reclame, commercials, de beelden die we zien. Maar nog een keer deze vraag: wat is schoonheid? Het is bekend dat veel foto’s van modellen worden bijgewerkt voordat ze worden gebruikt. Dove heeft een bijzondere actie gedaan. Ze hebben een Photoshop script (onder de naam “Beauty”) verspreid. Wat doet dit script? Het maakt alle “verbeteringen” ongedaan en zet een melding in de foto: “don’t manipulate our perceptions of real beauty.”

[ba-youtubeflex videoid=”m0JF4QxPpvM”]

Nu werkt het script in werkelijkheid niet echt zoals hierboven wordt getoond en mag je je afvragen wat Dove hiermee wilt bereiken. Wel raakt het een vraag die gaat over wie we zijn, hoe we ons voelen, hoe we onszelf beoordelen.

We beoordelen onszelf door andere ogen

We zien onszelf door de ogen van een ander; met ons brein kunnen we blijkbaar niet echt naar onszelf kijken. We beoordelen onszelf door de ogen van een ander. En snel hebben we oordelen klaar over anderen (bekijk dit pijnlijke voorbeeld maar eens…)

Wat is schoonheid voor jou?

Is dat op basis van wat anderen van je vinden? Je zou een naar God moeten luisteren. Hij beoordeelt je niet op basis van je symmetrische gezicht, je BMI score, je huidverzorging, je kleur haar… Hij kijkt naar je hart.

‘Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart.’ 1 Samuël 16 vers 7

Deze tekst komt uit het verhaal van de keuze van David als koning van Israël. Hij was de jongste thuis. Niet de gedroomde kandidaat. Zijn oudere broers waren naast dat ze meer ervaren waren ook geschikter qua voorkomen. Maar zo kijkt God niet. Hij kijkt naar het hart. In het hart van David zag God dat hij op God vertrouwde. Een betere schoonheid kan je niet vinden.

Besteed aandacht aan je hart

Dus haal alle quasi schoonheid maar weg. Besteed aandacht aan je hart. De schoonheid komt uiteindelijk vanzelf naar buiten. De mensen die de bron van echte schoonheid hebben gevonden zullen stralen als sterren :)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
me
me
10 jaren geleden

dat blijft lastig als je voortdurend negatieve opmerkingen krijgt over je uiterlijk, mn mannen, en als sollicitaties worden afgewezen op grond van je uiterlijk. er moet veel meer gebeuren dan wat jij noemt. ik kan oké zijn met mezelf maar toch voortdurend gekwetst worden, ook door mensen dichtbij ‘vroeger was je zo mooi slank’. de maatschappij moet om.