N.T. Wright

Hoe lees je de Bijbel? (N.T. Wright)

1 min leestijd

Het lezen van de Bijbel hoort bij het fundament van de christelijke kerk en christenen individueel. N.T. Wright legt in deze video uit hoe we de Bijbel moeten lezen. Wat denk je van de gewoonte om de Bijbel alleen in soundbites te lezen.

[ba-youtubeflex videoid=”IUC6XKXSBMw”]

Of in kalenderteksten zo je wilt. Daarbij wordt een ding over het hoofd gezien: alles in de Bijbel gaat uiteindelijk om het hele verhaal, het grote geheel van de Bijbel. Alles past in een groot geheel, “the whole sweep of scripture”, zoals N.T. Wright het zegt.

Maar door de Bijbel slechts in de eigen soundbites samen te vatten kan je de Bijbel ook laten buikspreken. Zo heeft iedere ketter zijn letter. En kan de Bijbel ook heel goed als wapen worden gebruikt om je eigen gelijk duidelijk te maken.

… zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Efeze 5:25-26

Maar… je kan de Bijbel niet lezen uit losse passages. En er zijn ook geen instant antwoorden, geen antwoorden-on-demand. Oftewel, de Bijbel heeft de tijd nodig om je te vormen. Om je te laten wassen door het woord.

PS: meer heeft N.T. Wright uitgewerkt in zijn boek Scripture and the Authority of God: How to Read the Bible Today. Een echte aanrader.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -