Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Hoe lees je de Bijbel? (N.T. Wright)

13 april 2013

Het lezen van de Bijbel hoort bij het fundament van de christelijke kerk en christenen individueel. N.T. Wright legt in deze video uit hoe we de Bijbel moeten lezen. Wat denk je van de gewoonte om de Bijbel alleen in soundbites te lezen.

[ba-youtubeflex videoid=”IUC6XKXSBMw”]

Of in kalenderteksten zo je wilt. Daarbij wordt een ding over het hoofd gezien: alles in de Bijbel gaat uiteindelijk om het hele verhaal, het grote geheel van de Bijbel. Alles past in een groot geheel, “the whole sweep of scripture”, zoals N.T. Wright het zegt.

Maar door de Bijbel slechts in de eigen soundbites samen te vatten kan je de Bijbel ook laten buikspreken. Zo heeft iedere ketter zijn letter. En kan de Bijbel ook heel goed als wapen worden gebruikt om je eigen gelijk duidelijk te maken.

… zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Efeze 5:25-26

Maar… je kan de Bijbel niet lezen uit losse passages. En er zijn ook geen instant antwoorden, geen antwoorden-on-demand. Oftewel, de Bijbel heeft de tijd nodig om je te vormen. Om je te laten wassen door het woord.

PS: meer heeft N.T. Wright uitgewerkt in zijn boek Scripture and the Authority of God: How to Read the Bible Today. Een echte aanrader.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Hoe lees je de Bijbel? (N.T. Wright)

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0