bosje narcissen

Liefde of regel?

2 min leestijd

bosje narcissen

Je zou het twee manieren van leven kunnen noemen. Of twee manieren van motivatie. Twee manieren van keuzes maken. Twee manieren die een wereld van verschil laten zien: je drijvende motivatie in het leven is liefde of is de regel. Ik kwam op dit thema vanuit het nadenken over het leven met God. Maar ik kom erachter dat het over het hele leven gaat. Ik zal het je uitleggen.

Regels en een bosje bloemen

Eerlijk gezegd is het wel zo duidelijk om te leven volgens afspraken. Ik weet wat ik aan jou heb en jij weet wat je aan mij hebt. We maken afspraken, spreken regels af… alles duidelijk. Wat kan er mis gaan?

Ik zal je een voorbeeld geven van lang geleden. Heel af en toe nam ik een bosje bloemen mee naar huis. Gewoon, omdat ik dat leuk vond. Er was een moment waarop mijn vader aan me vroeg of het niet weer eens tijd werd voor een bosje bloemen… Volgens mij heb ik daarna geen bosje bloemen meer gegeven.

Waar ik eerder voor koos werd een regel. En deze regel doodde het leven in mijn keuzes.

Genade en passie

Precies zo is het bij het leven met God. Het wordt nogal vaak terug gebracht naar een set regels of een bepaalde subcultuur. Je bent bevrijd uit slavernij en je wordt een kind van God. Dat is genade. Maar daarna? Ik merkte dat ik moe werd van alles wat anderen en ikzelf verwachtte van het leven met God, van toewijding, van spiritualiteit… Er werden nieuwe regels afgesproken wat uiteindelijk nog steeds leven in slavernij was. Ik deed dingen omdat het van me werd verwacht, niet omdat ik het wilde.

Pas toen ik genade ging begrijpen (lees ook “wat is het probleem met genade“) merkte ik dat de regels alle passie had gesloopt in mijn leven. En na deze ontdekking kwam er ruimte voor passie, voor een diepere motivatie.

Enge vrijheid

Het eerste waar je in stapt als je gaat leven zonder regels maar alleen liefde en genade is een onbekende wereld die eng kan aandoen. Want wie bepaalt dan wat je moet, wat goed is, wat fout? Wil je een eerlijk antwoord? Dan komt er pas ruimte voor eigen motivatie, voor passie, voor keuzes die je zelf maakt met een reden. En eerlijk gezegd, als ik de legendarische verhalen lees als Romeo en Juliet en vele anderen, dan weet ik ook dat liefde niet altijd logisch is.

Gods liefde voor mij was ook niet logisch. Het is maar dat je het weet :)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -