oude muziek

Muzikaal geheugen: liedjes die je aan iets of iemand herinneren

2 min leestijd

oude muziek

Zou tijdreizen bestaan? Vast niet. Maar het lijkt me af en toe wel te overkomen als ik een liedje hoor. Bij sommige liedjes ben ik gelijk terug in de tijd. Nu luisterde ik vroeger veel klassieke muziek. Dat doe ik nu weinig. Wellicht is het ook daardoor dat juist in die liedjes en muziekstukken soms een gevoel heb van ergens mijn begin tienerjaren:

De Notenkraker

[ba-youtubeflex videoid=”tk5Uturacx8″]

Zoals bijvoorbeeld de Notenkraker van Tsjaikovski. Ik had veel klassieke muziek. En dit muziekstuk is er zo een die ook veel mensen kennen. Veel andere titels en namen van componisten kan ik niet meer terugvinden. Maar hebben hetzelfde effect. Ik ruik de kamer, weet nog dat ik de eerste computerspelletjes speelde op een oude DOS computer, welke koekjes in de trommel zaten en nog meer van die gekke herinneringen.

Don Fransisco

[ba-youtubeflex videoid=”zYwNwTqI-y4″]

Of mijn eerste christelijke muziek. Zoals hieronder van Don Fransisco (wie kent hem nog?) Dan zit ik weer in mijn bruinlederen stoel op mijn studentenkamer. En eet ik een bord eigengemaakte macaroni terwijl ik druk aan het studeren ben.

Muzikaal geheugen onderzocht

Hoe komt het dat een film uit onze herinnering gaat lopen bij het horen van een bepaald muziekstuk? Je kan zelfs opeens herinneringen, gezichten voor je zien waarvan je niet wist dat ze nog in je hoofd zaten. Er is meer dan eens onderzoek naar gedaan. Ergens in je brein wordt een muzikale handtekening gezet die hoort bij een bepaalde tijd. In hetzelfde deel van het geheugen worden persoonlijke herinneringen opgeslagen. Bij Alzheimer patiënten is dit soms ook een bijzonder fenomeen: ze herinneren zich soms levendig gebeurtenissen van lang geleden.

Heb jij speciale liedjes?

Heb jij een liedje dat een speciale herinnering oproept? ‘k Ben benieuwd naar de verhalen. Hieronder kan je het delen. Misschien inclusief filmpje?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -